Thursday, February 25, 2021

Suusamatk Aidu karjääris

Aastal 2014 käisin Aidu Xdreamil ja kirjutasin Etsi blogis kommentaariks, et peaks sinna suusamatka tegema. Aidus olen ma pärast seda sõitnud süsta ja rattaga, ujunud ja kõige kirsiks uues Kaevandusmuuseumis diskol käinud. Täna, iseseisvuspäeval 2021, tegin siis suusamatka ka ära.

Plaan oli tegelikult minna Noarootsi kandis merejää peale. Talv on olnud korralik, meri põhjalikult jääs ja lund palju. Kuid äkiline sula lõi sellel plaanil jalad alt. 20. veebruaril läks sulaks ja vihmale, 22. veebruaril tuli lühike külmalaine, 23. veebruaril sadas kogu Eestis maha võimas jäide, siis jälle vihm. Ka 24. kuupäevaks lubati sula ja vihma. Kõige talvisem ja lumisem tundus ilm olema Ida-Virus. Seega - matkame Aidu tranšeesid pidi.

Sai hea! Ilm oli sula, kuid jääd ja lund ikkagi väga palju. Kalameeste aukudes mõõtsime jää paksuseks 30 cm. Mõnes kohas oli küll vesi peal. Meid hoiatati sõudekanali ja tranšeede ühendus-kohtade eest, et vooluga kohad ja ohtlik. Me siis imetlesime sõudekanalit ainult ühest otsast.

Lumi tranšeedel oli mõnusalt õhuke. Murdmaa-suusaga sai uisku sõita. Ka matkasuusaga oli hea, ainult et undas valjult. 

Ronisime natuke ka metsas ja üle "mäe" ühelt tranšeelt teisele. Lumi oli VÄGA paks. 

15.5 km.
Üle 4 tunni.
Seitsmekesi.





No comments: