Sunday, January 22, 2023

Harjutusi õlavöötmele

Kas füsioterapeutidel vajadus kliendi ees hirmus tark välja näha? Miks on vaja mulle 10 minuti jooksul 20 harjutust ette anda? Okei, ehk oli 15, kindlasti mitte vähem. Ma hakkasin juba seansi ajal jonnima - mul on mälu täis, nüüd hakkab juba algusest ära ununema! Ei aidanud, uute hjada läks lihtsalt kiiremaks selle peale.


Tegelt küll ei käind ma teraapias, vaid massaažis, ja inimesele siiras aitäh soovi eest mind paremaks teha.

Niisiis need harjutused, mis meelde jäid.

Roni kätega seina mööda üles. Jalad natsa harkis, toetud seinale, ja käed lähevad samm-sammult kõrgemale.
Roni kätega seina mööda alla.

Nõjatu käsivarrega seinale ja veni. Raske selgitada, raske teha. Käsi pidi küünarnukist täisnurga all risti ja maaga paralleelne olema.

Venita üht kätt üles, teist alla. Proovi saada käsi pea kõrvale (mitte vastupidi, st pea peab olema otse ja mitte käe poole ära kalduma). Teine käsi alla maa poole ja vist käelaba mingi nurga all ka. Ja siis

Käed sirgelt sirutatult kõrvale - maaga paralleelselt - ja käelabad üles. Ja siis "ujud" vasakule-paremale, mitte kehast, vaid ülalt õlavöötmest ja abaluudest.

Igasugu sirutused. Käed kokku ja üles - pöördega ja sirutusega natuke paremale - vasakule - paremale - jne. Käed taga kokku ja üles.

Õlaringid taha, suurelt ja abaluudest. Käed küünarnukist nurga all.

Puusaringid, aga miskipärast pidi samal ajal kätega seinast kinni hoidma.

Kummardu ette ja saa sõrmede / kätega maa kinni. Kõigu rahulikult kahele poole.

Pane käed a) pealaele b) kukla taha ja venita pead koos kaelaga vasakule ja paremale.

Seis seljaga vastu seina. Ja samal ajal pidi midagi veel tegema. Üldse ei tulnud välja, ja õnneks ei jäänud meelde ka, mida pidi.

Nojah. Eks ma siis hakka võimlema. Praegu ma võimlen 10-15 min enne ujuma minekut, umbes korra nädalas. Ma iga kord tunnen end pärast seda hästi. Proovin siis ilma ujumiseta ka. Jõusaali peaks ka minema.

Otsisin netist harjutusi. Ootamatu - midagi asjalikku ei leia ei inglise, ei eesti keeles. Üht-teist on (ja täiendasin ülemist nimekirja, sest tulid meelde mõned unund harjutused.) Enamik harjutusi on kirjeldustena ja nii arusaamatud, et ma ei saa. Kas peab tõesti hakkama Youtubest videosid vahtima?

Samas, mul pole ju vaja sadat harjutust, aitab ka mõnest. 

Jah massaaži peaks ka rohkem minema.
Panen paar viita iseendale:
https://www.facebook.com/SawatdiMassage/ (Sesooni peal)
https://www.facebook.com/evivamassaaz/services/ (Nõmmel)

Eh.. veel. Kõikidel fotodel, videotes, skeemidel teevad harjutusi noored perfektse rühiga naised. Neil pole neid harjutusi VAJA. Ja minul omakorda pole võimalik neid järgi teha - ma ei paindu nii. See on pettus :) Paluks midagi realistlikku ja minusarnast. Või no üldisemalt - rühihäiretega inimese sarnast. Vanus 50+, keha-massi indeks üle 30, prillid, nende taga tuhm ja tülpind pilk.


Edit.
Abivalmis lugeja saatis sellise keskealistele meestele suunatud lihtsate harjutuste komplekti:
https://www.facebook.com/watch/?v=690832765665749

10 comments:

Lendav said...

Mul füsio õnneks oli teadlik, et inimese mälu on heitlik ja joonistas mu individuaalse harjutuskava kõige lihtsamate kriipsujukude ja noolekeste abil üles. Kodus ma joonistasin selle oma käega veel üle ka :D Oli abiks küll.

Indigoaalane said...

Jaa! Õnneks mul oli pikem kuur ja ma lõin korra majja:) st palusin jupi kaupa ja kirjalikult.

Minu jaoks uus nipp oli. pane padi abaluude vahele ja siis toeta vastu seina ja tee neid harjutusi. Padi annab hoopis teise mõõtme.

mustkaaren said...

Ma tegelen oma lõbuks ravivõimlemise ja venitamisega. Vahepeal otsisin õhtuti Pinterestist ideid, erinevad "workout"-väljendid andsid väga erinevaid ja põnevaid treeningkavasid nii jõusaalihundile kui ka joogahuvilisele. Palju leidus ka justnimelt ilma treeningvahendita harjutusi koduseks tarvitamiseks, ja kuna Sul on mingid algsed soovitused v juhendid juba olemas, siis julgen Pinteresti treenereid soovitada.

Kaur said...

Indigoaalane - seisan püsti ja surun patja seljaga vastu seina siis? Lähen proovin, aitäh :)

TT said...

Igatsugu venituste ja painutustega peab ettevaatlik olema, tasa ja targu nagu enamuse asjadega siin maailmas. Nädala aja tagune massiivne kuuetunnine karatetreening annab siiani tunda, lihasvalu kadus esimesena aga liigesed ja kõõlused annavad siiamaani tunda :P Venitus- painutus harjutused on tähtsad, ma kipun liiga laisk olema, ei viitsi enne ega pärast jooksu korralikult teha. Youtubest leiab hulga igale maitsele, ka selliseid mida keskmine kodanik võimeline järgi ahvima. Nappides bikiinides näitsik on innustav seni kui proovid ise järgi teha ja selja ära tõmbad :D

Kaur said...

Mul võimlemisega on hästi tegelikult, elu jooksul on nii palju harjutusi tehtud, et nendega võib ööpäeva rahus ära täita. Enamasti keharaskusega. Küsimus on aga, et kas tõesti saab võimlemisega ennast sirgemaks ajada :)

Aitäh vastajatele :)

notsu said...

ma mõtsin tükk aega, mida tähendab "püüa käsi pea juurde saada" - kui käsi püsti tõsta, siis ta ongi ju pea juures? ja siis sain aru, et kõigil ei ole õlad ainult napilt kaelast laiemad, vaid natuke rohkem (ma oleks pmst naistevetsu tähistava kolmnurga kujulise kerega, kui tisse ei oleks).

Kaur said...

Aga ka seda, et kui sa tõstad käe omast arust püsti, siis ta päriselt vist ei ole. Ja pead ekstra pingutama. Mul oli mingi samal teemal värk ujumise treeneriga. Peaks end peeglist vaatama minema...

notsu said...

et on natuke väljapoole kaldu?

katsetasin natuke, mul on kõige selgem kaldumissuund ettepoole. Taha tõmbamiseks, et oleks kuklaga ühel joonel, peab ekstra pingutama.

ja "lehmapead" (kus üks käsi on püsti, teine alaspidi, mõlemad seejärel küünarnukist võimalikult terava nurga all teineteise poole painutatud ja ideaalis selja taga sõrmseongus) õnnestub ainult ühtpidi teha, teistpidi ainult väga soojalt ja ka siis on valus - ilmselt loeb see, kumbapidi skolioosikõverus on.

Klari said...

Mulle õnneks füsio ütles esimese asjana, et harjutused saadab pärast meili peale, ma ei hakanud end millegi meeldejätmisega vaevamagi.

Ma vist paar korda isegi mõnda harjutust tegin.