Sunday, October 31, 2021

Kaberla - Kaberneeme rattamatk

Kaberla ümbruse metsad on rattasõiduks imelised. Siin on toredaid singleid, pikki laugeid mäeharju, üles-alla mõhnastikke, Balti klindi lõike. Ilu jaoks on lähedal meri, Jägala jõgi, Linnamäe paisjärv ja veel mõned veesilmad. Loodus-imedest on siin Augu Suurkivi ja Ubari pank. Tööstuspärandist Linnamäe HEJ. Ajaloo õudusi meenutab Kalevi-Liiva mälestuskoht. Et trenni ka saaks, on mereäärsed rajad mõnuga liivased.


Täna sõitsime kõik need kohad läbi. 
Oli imetore sügisilm - leebe päike, kümme kraadi sooja, tuuletu. 

- algus Kalevi-Liiva memoriaali lähedal
- sõit piki vana Antsülusjärve rannavalli. Selle harjal on täies pikkuses rajake Kalevi-Liivalt Linnamäeni (ehk Jägala-Joasuu kergliiklusteeni).
- piilume Linnamäe paisjärve. Paar nädalat tagasi oli see tühjaks lastud, järvepõhi alasti muda. Nüüd jälle täis ja tavaline. Ainult veetase on veidi madal, rant järve ääres on veel rannakarpe täis.
- Linnamäe hüdroelektrijaam. Käib ehitus, vist kalade trepp.
- Jõesuu rippsild. J sõidab rattaga üle, mina ei julge.
- Punamäe rand Jõesuus veidi põhja pool. Ilus liivane.
- Metsahundi uus elurajoon. Hästi ehitavad...
- Liivased metsateed Neeme ja Kaberneeme vahel. 
- RMK Kaberneeme lõkkekoht Ristisoo järve ääres.
- Kaberneeme rand ja küngastik.
- Augu Suurkivi ja Kandukivi Haapse küla servas. Augu kivi otsa viib redel, kuid kivi on märg ja nii libe, et mul on seal tõsiselt hirm. 
- Ubari panga pealne rada
- Riiamäe "oosi" pealne rada. Ubari loodustarkuse keskuse püstkojad on siit aga kadunud. 
- Kaberla oja äärne matkarada
- Kalevimägi ja liivaluited Kalevi-Liival

Enamik sõitu oli metsateel ja singlitel. Maastikurattaga mõnus, linnarattaga... vähem. Päris jänni jäime Kaberla oja ületusel enne Ristisoo järve. Ei saanudki üle, tegime Kaberneeme kaudu 2 km ringi.

33 km.
Neli tundi.
Viiekesi.

H. kandis peegelkaamerat ja tegi palju pilte, näiteks mina Suurkivi otsas libisemas või J Jõesuu rippsillal vingerdamas.

Ubari panga serv

Linnamäe tammi ehitustööd

Linnamäe paisjärve kallas

2 comments:

Kuukala said...

Rattaspordikauge inimene: misasi on singel? :)

Kaur said...

Singel, inglise keeles "singletrack" on kitsas rattarada maastikul. Selline, kuhu mahub vaid üks ratas korraga, möödumine pole võimalik. Enamasti tehniline, nii et pead pidevalt rada jälgima ja ratast aktiivselt juhtima. Tavaline rada Eesti rabametsa alustaimestikus on tihti singel - pehme maastik, natuke juurikaid, rajalt kõrvale minna ei saa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Single_track_(mountain_biking)