Monday, April 27, 2020

Loon ja hävitan

Tammevõsa.
Lepavõsa.
Kontpuude rägastik.
Kuused, kased, lepad, toomingad, lumemari ja sarapuu.
Teen igakevadist ringi me maakodude võsa kohitsemiseks. Võsa on palju, igast suunast ründab eri liik. Aga mul on sõbrad - kolm tükki - mootorsaag, võsakirves ja oksalõikur. Igaüks omal moel efektiivne. Oi kuidas mulle meeldib koos nendega töötada! Võrsed muudkui kukuvad krõks ja krõks. Lõpuks jääme igal kevadel viiki ja rahule.

Pihta saavad ka kultuurtaimed. Õunapuid me sel aastal süstemaatiliselt ei lõika, sest õige aeg on möödas ja ei ole tahtmist ka. Kuid mõne omatahtsi kasvanud võsu kaksan ikka maha. Põõsa- ja puhmarinne saavad aga sajaga sisse. Sõstarde ja tikrite vanad oksad, ülekasvanud tuhkpuuhekk, metsikuks läinud kirsid, üksik magesõstar, tundmatu - naks ja naps ja läinud nad ongi. Ning ebaküdoonia ei voha enam uljalt, vaid kasvab vaguralt ettenähtud suuruses.

Kui põllumajanduses rolle jagataks, siis mina paluks Šiva oma.
Hävitaja, kaotaja, puhastaja, avaruse looja.

Teise poole poolt. Istutasin 15 kuuske, enne seda parandasin (kuivendasin) maad. Parandamine sai poolik, sest keerukad naabrid.

Keegi me  hundinuiu ei taha ära osta? Ise peab järele tulema ja kraavist välja kiskuma.

7 comments:

notsu said...

Ma läksin täna esimest korda elus õunapuude kallale (olgu või vale aeg), tavaliselt tuleb teeb seda sõbranna, aga tänavu ta oma kodukontori, lapse koolitamise, omaenda aiatööde ja metsas kolamise kõrvalt ei jõua. Ja avastasin tuntud tõe, et kui sul on haamer, hakkad igal pool naelu nägema. Mul olid oksakäärid ja saag ja psüühika hakkas tööle "oks - võtaks õige maha!" Kuigi tavaliselt olen mina meie maja- ja aiapidamises ikka säilitaja Višnu esindaja.

Kaur said...

Õunapuud ja oksakäärid - jah. Aga see vajab sisseelamist. Ja on hästi tehes väga aeglane töö.

Mul on ebasündsad unistused sellest, kuidas ma hästi palju asju ära viskan, põletan, taaskasutusse annan või neist veel sajal viisil lahti saan.

TT said...

Mul kah aiatöine nädalavahetus, kiwi ja viinamarja okste lõikamine - sinna juurdekuuluv eriti nauditav oksapõletamine, tomatimaa väetamine ja kaevamine. Ilm soosis 15 soojakraadi ja päikesega, turi kipitab särgita töötamisest.

Kaur said...

Teil lubatakse oma aias lõket teha? Oo :)

Aga lõke kuulub ka meil maalkäimise juurde. On risupõletamise lõke ja toidutegemise oma. Pühapäeval tegime lõkkesüte peal hot dog'e, väga hää sai.

notsu said...

"Hästi tehes aeglane töö" - mul pole õrna aimugi, kui hästi või halvasti ma seda tegin, aga ega väga palju resultaati näha tõesti polnud, v.a ühes kohas, kus ma terve haru (praktiliselt kuivanud) maha võtsin. Ma lähtusin klassikaliste võrakujunduspõhimõtete asemel (millest ma nagunii midagi ei tea) sellisest loogikast: mees viriseb, kui ta ei mahu kahe puu vahelt läbi käima või puuoks tõmbab mütsi peast ära - ajan talle raja sisse ja võtan mütsitõmbamisoksad käiguteedelt maha.

Kaur said...

Õunaaiast parkmetsa tegemine on tõesti lihtsam kui hästi kandva ja korjatava viljapuu kujundamine. Ma ise sihin ka sinna parkmetsa suunda.

notsu said...

See mu (aednikuharidusega) sõbranna, kes tavaliselt siin puid lõikamas käib, ütles ükskord, et isegi valesti lõikamine on parem kui lõikamata jätmine. Siin tuleb muidugi teatavaid mööndusi teha, sest küllap ta ei suuda lihtsalt ette kujutada, KUI valesti saab lõigata.