Tuesday, April 14, 2020

Karantiin

Tulin suusamatkalt ja olin kaks nädalat karantiinis.

Olin tubli ja täitsin politsei antud reegleid 100%. Ei käinud kordagi poes, bensukas ega üldse mitte üheski võõras siseruumis. Võõraid inimkontakte oli täpselt kaks. Kolleeg tõi töölt monitori, pani tänavale maha ja siis me natuke hõikusime omavahel. Ja naabrinaine tõi meile koju mingi asja tagasi. See oli veel märtsikuus - nüüd aprillis ei lase keegi kedagi üle toa ukse, ja õige on.

Reisilt tulijate karantiin oli minu arust õigustatud. Meie olime mägedes ja no tuisu käest viirust ei saa. Aga reisides puutud sa ikkagi teistega kokku rohkem kui muidu; meie jaoks oli ohtlik koht ilmselt laevasõit tagasi (kaubalaev üle Kappelskäri). Ja selge oli ka see, et karantiini tuli panna kõik välismaalt tulijad, mitte ainult "meie ausõna ei puutunud kellegagi kokku" sorti matkajad - sest muidu selguks, et ka Phuketist või Val Thorensist naasjad "ainult matkasid".

Õues ja looduses käisin - see oli ka karantiinis olijatele täiesti lubatud, ja on endiselt. (St Eesti karantiin tähendab inimkontaktide vältimist, mitte kogu aeg oma kodus olemist.) Sain selle eest tuttavatelt sõimata. Mispeale keerasin Endomondo trennid privaatseks ja võtsin FB-s veidi vaiksemaks. Tobe on heade sõpradega vaielda või pandeemia tõttu suisa tülli minna.

Puudust tunnen:
- ujumisest
- tööl kontoris olemisest
- väljas söömisest
- sõpradest

Suhted kodus on aga enam-vähem. Käime oma perega rohkem koos kui tavalistel aegadel, ja see on tore. Koduõpe laias plaanis ei tööta minu arust üldse, aga formaalselt saavad lapsed hakkama küll.

Töö on ka alles - seniks.

Nii et kõik on nii hästi kui praegustel aegadel üldse saab.

1 comment:

Anonymous said...

Karantiini ajal õues käimise tüli põhjus on mõiste karantiin (ja inimese madalatel instinktidel põhinev käitumine), see oli defineeritud ainult politsei veebi nurgal. Seda lehte on muudetud ilma ajaloota, kuigi õnneks on sisu jäetud üldiselt sama. Selline vastuvõtmise hetkel hägune ja ajas muutuv seadus on praak, määruse sisu tekkis juhuslikult veebinurka, näiteks kas võib käia jalgrattaga sõitmas või mitte? Ehk kas erakorralise olukorra juht ei teadnud ise täpselt, mida ta otsustas või ta jättis politseile teadlikult võimaluse muuta tema määruse sisu vastavalt äranägemisele.

Mõteldes suhtest inimene, kodanik, ühiskond karantiini olukorras. Alustan ideest, miks on inimene karantiinis. Karantiinis olija vabadus on piiratud ainult teiste ühiskonna liikmete kaitseks, 100% ajast. Kuulsin juhtumit, kus karantiinis olija tegi vist tütrele enda autoga õppesõitu ja politsei muutus väga närviliseks ning agressiivseks. See on oluline vabaduse piiramine, nad ei olnud teistele nakkusohtlikud. Seega peab ühiskond pakkuma karantiinis inimesele vastu aega, mitte sots abi, vaid: "tänan, me mõlemad panustame enda aega ühiskonna hüvanguks, Teie palju rohkem, mina vähem, aitäh, käisin tõin tellitud jalgratta jupid ja postkontorist tellitud asjad, kohtume viie päeva pärast". See ei ole sots abi, vaid ühiskonna ees oleva kodaniku kohustuse ühtlasem jagamine. Minult on küsitud, kas mina käiksin süüa viimas - üldiselt jah, kuid peale neid 2 nädalat karantiini on nüüd teiste võimalus olla tubli. Siin tahaks küsida, mida on need kurinurme FB süüdistanud inimesed ise teinud, kui palju on nad pannud aega väljaspool FB, mitte tasustatult? Kõik karantiinis olijad, nende tööandjad ja ka lähedased on pannud aega. Või nad on inglisekeelse sõnaga entitled?

Covid nakkus levib lihtsalt, sõbrad elavad mägedes, võõrastega suhtlevad harva ja tõenäoliselt said (diganoosita, kerges vormis covid) kohalikust toidupoest, tõenäoliselt koju toodud kaubaga. Ehk see, kui kurinurm ei käi teiste juures, ei ole piisav, ka poest toodu peab seisma 72h või olema desinfitseeritud. Sarnaselt peab avama kortermaja ukse kindas käega.