Sunday, February 17, 2019

Veebruarikuumus Kõrvemaal

Add caption
Ilmajaam lubas täna 5 kraadi sooja.
Aga tuli üle 8!
Päikese käes ja tuuleta kohas oli nagu suvi.

Kutsusin sõpru Kõrvemaale suusatama. Targemad tulid, aremad passisid. Et mis sa selles vees ikka plätserdad...

Kõrvemaa aga üllatas. Lund on endiselt palju. Maapinnal temperatuur miinuses. Rada seetõttu jääs. Uisurada värskest freesist hoolimata nii kõva, et minu uisu-tõuge ei leidnud sellelt tuge. (Uisus peaks suusa maha panema välisele kandile, aga ma ei suuda, seega tõukan sisemise kandi pealt ja see libiseb jää peal ära.)

Klassikarada oli aga nagu raudtee! Natuke okkane ja mõni käbi ka sees, aga muidu - lükka ja kihuta!
Esimese 12 km keskmine tempo tuli 3:50 min / km. Pingutama ei pidanud - lihtsalt libises nii hästi.

Aga jääs olid ka laskumised. Pidurdasin nagu oskasin, kuid see ei aidanud. 12 km peal sõitsin rajalt välja. Pehmelt hange, aga ikkagi. 14 km peal kukkusin uuesti. Mispeale otsustasin, et ei riski ja viimase 5 km mägedele ei lähe. Rekka oja laskumine - millega muidu pole vähimatki häda - ei aitäh. Keerasin suusrajalt ära ja tulin metsavahelisi autoteid pidi keskusse. (Teed muidugi lumised, sai kenasti sõita.)

Pärast tegin 5 km veel. Rada oli seks ajaks pehmem. Ei libisenud nii, see-eest sai uisus jalaga tõugata.

19 km (tänu lõikele 18 km) raja peal ei näinud ma mitte üht inimest. Enne mind rajale läind Jane oli ära eksind ja kedagi teist polnud. Mitte kedagi!!! Totakad linlased arvavad, et kui on plusskraad, siis ei saa suusatada. 

1 comment:

Anonymous said...

Ma arvasin reedel, et on lund ja sinu jaoks saab sõita.
Kuid ma ei tahtnud minna jääle / jäisele rajale sõitma, sest see ei ole minule mitte vähimalgi määral nauding, ma ei salli jäisel rajal suusatamist (erandiks vast metallkantidega mäesuusk, aga ka seda pigem mitte). Minu oskused ei ole piisavad, see on ebameeldiv töllerdamine suuskadel, mitte sõit. Uisku sa juba kommenteerisid ja sellist kogemust ma ka endale eeldasin; klassika puhul pole mõtet pidamist vist üldse määrida. Lihtsalt ainult keppidega tõukamine minule üldse ei meeldi, mul ei ole neid lihaseid.

Kas on võimalik ei ole kas on hea.

Tagantjärele, oleks võinud pigem võtta uisud ja minna kuhugi jõele/järvele. Mina käisin laupäeval niisama mere ääres ja muuhulgas lugesin 100 luike.