Thursday, April 27, 2023

Patarei kindlusest ja Krimmi sõjast Nursipaluni

Patarei kindluse kaardus koridor

Mind huvitavad tsaari-vene kindlused Põhja-Eestis. Kui mõni rajatis lähedale juhtub, otsin ta üles ja vaatan ära. Peeter Suure (nimelise) merekindluse objektid Loode-Eestis on ka head sihtmärgid või ettekäänded. Niisama rattaga metsas sõita - igav. Aga otsiks üles sada aastat vana suurtükipositsiooni - põnev. Kas leian üles? kas on üldse maastikul näha? kas näeb huvitav välja? 

Osad objektid on otse nina all. Tallinn-Tartu maantee algus asub kindlusraudteel :) Teised ehitised on nurga taga ära - Viimsi patarei (tee ääres võsas), Pirita varjendid (jõe kõrgel kaldal), Miinisadam, Astangu tunnel-laod, Männiku varjendid, Iru linnamäel. Kolmandad on päris võpsikus, Nõva metsades  näiteks. Neljandatele ehitas Nõukogude armee oma kihi peale. Viiendad on alles, kuid uus kinnisvara-arendus sõidab neist teerulliga üle. 

Laupäeval käisime ratastega Türisalu raketibaasis, Naage ja Suurupi kandis. Selle kandi militaar-asjandusest olen ma siin juba kirjutanud ja uuesti ei hakka. Oli hea retk heas seltskonnas.

Täna siis käisin Patareis. See on tsaariaegne kindlus / kasarm / vangla keset Tallinna.

Patareis olen varem käinud nii muuseumis kui orienteerumas, Xdreamil 2012. Etappi kirjeldab Liina: "... kui me könest välja arvata ropud sönad, siis valitses sügav vaikus, sest me töesti ei saanud mittemidagi aru." 

Täna oli aga ekskursioon just kindluse ja sõja-ajaloo teemal. Käiku juhtis Robert Treufeldt - Eesti kõige profim kindlus-arhitektuuri äss. Sellest hoolimata oli kohal vaid kolm kuulajat... 

Õppisin või sain teada,
... mis oli Krimmi sõda (1853-1856) ja kuidas ta Läänemere maid puudutas;
... et "esplanaad" on kindluse ümbruse lage ala, mis vajadusel tsiviil-struktuuridest paljaks põletatakse. Enne Krimmi sõda Kalamajas nii ka tehti;
... et on vale öelda "Patarei merekindlus". Fort oli mõeldud nii merelt kui maalt tulnud ründe jaoks; 
... et Tallinna ümber oli 18. sajandil mere pool terve fortide vöö, mõnest neist on endiselt jäljed maas (Viimsi ja Paljassaare), Kalaranna oma oli vaid kõige suurem;

Lisaks:
- Lugesin uuesti üle Bomarsundi kindluse rumala loo;
- Ma ei oleks tahtnud olla 19. sajandi suurtükiväelane, sest elutingimused olid jõledad. Elati samas kindluses, kasemattides. Seetõttu ka kindluse teine nimi - "kaitsekasarm". 
- Samas ootas Patarei kindlus kogu oma elu tühja, lahinguid siin ei käinud. Küllap siis tekkis tollastel sõduritel lõpuks igapäeva- ja eraelu. Kaua sa ikka oma toru niisama nühid?

Patarei ise jätab rusuva mulje. Paks betoon, vangla interjöör, trellid, hais, laga. Sõõrumaal on sellega mingi plaan. Edu talle. 
2012 Xdreami sise-O kaart




Nursipaludest

Sõja-objektidel käimine viib mõtted Nursipalule ja Põhja-Kõrvemaale. 

Lühidalt arvan ma, et riik võiks need alad saada, aga piiratud ajaks. 
Ütleme 10 või 20 aastaks ja siis vaadatakse uuesti üle.
Miks?, sellele vastab Martin Herem nendes kahes loos:
Loogika, lühidalt:
- Vene oht on ettenähtavas tulevikus väga kõrge,
- meie ainus sisuline kaitse on liitlassuhted, 
- liitlaste vastu võtmiseks on vaja baase,
- mille paramatu osa on kohalik maastik. 
Kui idapiiri taha hakkaksid orkide jõud koonduma, siis meil on vaja kohti, kuhu NATO omad vastu paigutada. Tundub nagu lihtne. 

Ajaloo uurimine näitab aga, KUI piiririik me oleme. Ja rinderiik. Meie rannad on täis kindlusehitisi muinasajast alates. Meie metsadesse pani Nõukogude riik 50-60 raketibaasi, lisaks kõik muud - ainuüksi sõjaväe-lennuvälju oli vist kümmekond. Minu vanavanemate kodu põles II Maailmasõja lahingutes maha. Meil ei ole iial olnud luksust elada lihtsalt rahus. 

Sõjaväe alad maastikul - munakiviteedest polügonini, rannaäärsest okastraadist Kellamäe radarini - on meie geograafilise asendi alatine kaaslane. Vahepeal tekkis mulje, et maailm võtab aru pähe ja see vajadus kaob. Noh - ei võtnud. 

Kas mul on Võrumaast ja ta inimestest kahju? Jah. Kõrvemaa maastikest? Jah. Aga mida siis teha? Paneme pea liiva ja loodame, et sõda jääb seekord ära? Oh oleks see vaid nii.

Olukorrast Võrumaal ja vastandumisest kirjutab-raporteerib ERR ajakirjanik Mirjam Mõttus: https://www.err.ee/1608959899/mirjam-mottus-arme-lase-oma-muret-devalveerida

Krimmi sõjast

Kas selles teemas üldse midagi head ka on?
Ajalugu aitab.

Krimmi sõda kestis vaid paar aastat - 1853-1856.
Venemaa sai selles korralikult peksa. 
Eeskätt Inglismaa ja Prantsusmaa käest. 
Venemaa võttis aja maha ja mõtles.
Mõistis, et vabama ühiskonna ja majanduse korraga Lääs on talt eest ära läinud, edukam, tugevam.
See oli vene ühiskonna, poliitikute, sõjaväe, tsaari jaoks šokk, totaalne.
Aga riik hakkas end seepeale reformima.
Muutus vähemalt mõneks ajaks liberaalsemaks, talupojad said vabadusi.
See efekt kestis kaua, kümneid aastaid.

Ehk - vähemalt mingi võimalus on, et sõja tulemus on ühiskonnale kokkuvõttes raviv.

(Kui seda loeb mõni ajaloolane, siis palun andestage mulle mu lapsik käsitlus ja parandage-täpsustage, eks.)

12 comments:

mustkaaren said...

Ma tean mitut segast vanamutti, kelle t1blad 1940tel vigaseks vägistasid. Neid oli Võrumaal, aga samade traumatunnustega tädisid nägin ka Tartumaal. Tänaseks on enamus neid tädisid surnud. Ma arvan, et KÕIK keskealised teavad mõnda segast vanaprouat, kellel pole peret või on 1-2 elu hammasrataste vahele jäänud last. Tänaseks on ka need lapsed enamasti surnud. Kunagi olid need vanamutid töökate inimeste targad tytred, tulevased taluperenaised, kooliõpetajad ja arstid. Yhest kyljest jah, kahuripauke ei taha, aga oma tytarde räbalaid kuskilt kokku korjata ka ei taha. Vene okupatsiooni ajal sõdurite kätte sattunud naised on kyll elus, aga vaikivad visalt traditsiooni tõttu. Kuulsin kunagi saunas yhe klassiõe lugu... Miskipärast enamik inimesi ei suuda sellele absoluutselt mõelda, sest taasiseseisvumisest on pealt 30 aasta ja inimesed elavad luulusid, et see tekkis iseenesest ja kestab igavesti. Ei, ei kesta.

sq4 said...

Sa ei nimetanud Naissaart, vaat seal on hiiglaslikud rajatised, mõned turnimiseks lausa ohtlikud. Suvel pääseb sinna laevaga (koos rattaga).

Postituse teemade valik on asjalik, nende käsitlus adekvaatne ...

Kaur said...

Aitäh...

Paljusid kohti ei nimetanud, sest kindlustusi on tõesti Eesti täis ja Loode-Eesti eriti. Turnimiseks ohtlikud on enamik neist :) Naissaarel ja Aegnal olen käinud küll.

TT said...

Kui ma varem olin venemaa suhtes optimistlikum siis olles viimase aasta jooksul lugenud kuulanud terve hulga vene enda filosoofide, poliitikute aga eriti ajaloolaste sõnavõtte olen pessimismi kaldunud. Venemaa on tema loomisest saati sajandeid ja sajandeid olnud vägivaldne, tagurlik ja laienemisele orienteeritud riiklik moodustis. Kui enamus lääneriike suutis kolonialismist peale teist maailmasõda (õige valuliselt) välja murda siis venemaa pole isegi proovinud. Erinevate nimetuste all on alati olnud kandvaks ideeks "vene maailm". Isegi praegu vangis istuvad opositsionäärid on ikkagi kapiimperialistid. Ilma totaalse sõjalise lüüasaamiseta (tuumariigiga seda ei juhtu) ja välismaise okupatsioonita (välistatud ka muudel põhjustel) vene riigi olemus sisuliselt ei muutu ja seega peab Eestis asuma tõsiselt võetav NATO tõrje (mitte ainult heidutus) võimekus. 20 aastaga ei muutu midagi, ilmselt ka mitte 100 aastaga kui just enne AI kõike üle ei võta. Nursipalu ja Kõrvemaa asjus on valik kas NATO või vene polügoon mitte kas on või ei ole - see on reaalne seis.

Kaur said...

TT, nõus. Mul on olnud vestlusi tuttavate venelasega. Kuitahes liberaalsed ja demokraadid nad ka poleks - väikeriikide ja rahvaste õigust enesemääramisele nad... mitte ei usu, vaid ei mõista. See on nende jaoks arusaamatu kontseptsioon. Nad nagu räägiks lapsega, kes ütleb, et emmet ega issit pole vaja.

Okei, sa võid olla natuke aega iseseisev / õhtul üksi kodus, aga siis peab ikkagi mingi päris riik su oma rüppe võtma / vanemad koju tulema.

Kaur said...

Ma ei tea, kas te neid Heremi intekaid siis lugesite, aga tema sõnum on lihtne - ettenähtavas tulevikus on meile vaid üks mudel, Iisraeli mudel. Elu suure ja sind hävitada tahtva naabri kõrval.

Iisraeli ühiskond / poliitika on seest vaadates väga koledad. Ja osa sellest on pideval julgeoleku-ohul. Ei ole just lilleline tulevik.

sq4 said...

Vene hinge aitab mõtestada ... no kes muu kui Vene kirjanik ...
Lisan õpetliku teksti Viktor Jerofejevilt. See pole kirjaniku päevakajaline mõtteimpulss, vaid nagu hästi settinud jook või rohi.
Vabandan: tekst ON pikk, aga paari päeva pärast võiks ta kustutada.

Kaur ja Tom, värskendage oma keeleoskust :)

Горячая сковородка русской истории 08 июля 2016
В Перми запрещают школьное пособие о сталинских репрессиях.
Теперь становится неприличным говорить о ГУЛАГе и сталинском терроре. Непатриотично! Государственные интересы снова важнее человеческой личности. Но так ли это? Для кого что важнее?
Еще в брежневские годы, живя в семье советского посла, я понял, что лодка истории перевернулась. В сталинские времена все служили делу коммунизма. Выбора не было.
Когда после смерти Сталина страх несколько рассеялся, советская элита заставила коммунизм служить себе. Втихаря, конечно. Вожди учили народ служить коммунизму, а сами балдели на богатых дачах в Крыму, пользуясь всеми привилегиями номенклатуры.
Теперь под другими знаменами, под парами «русского мира», народ призван самоотверженно служить государству, а новые элиты служат, прежде всего, самим себе. Этическое противоречие в форме метафоры перевернутой лодки тормозит любое движение к постижению русской истории.
Русская история еще не написана. Скорее всего, ее и не напишут. А зачем писать, если она неудобна для всех? Помимо элиты — и для интеллигентов (или их имитаторов) всех мастей: потомков славянофилов и почвенников, западников, державников… Историческая правда опровергнет построения противоположных лагерей: от Чаадаева до Мединского.
В России история — не наука, а наступательное или, в меньшей степени, оборонительное оружие. В этих боях рассеиваются смыслы, распадаются молекулы универсальных ценностей. 
Российская история порой раскаляется, как сковородка, притронуться к ней страшно. 
Русская история не превратилась в аналитической нарратив. Она — парад характеров, она закружилась в ритме волшебной сказки. Она не желает, чтобы ее расколдовывали и прячет концы. Она равнодушна к своим историческим корням и продолжает истреблять их, как Сталин истреблял старую гвардию коммунистов. Отсечение правды самопроизвольно на разных уровнях: и в разрушении памятников культуры, и в замалчивании ужасов репрессий.
Жестокость царя никак не оправдывается, потому что она естественна в силу его безнаказанности. Бесправие рядовых героев сказки уничтожает экономическую мотивацию их деятельности. Иван-дурак побеждает своих бездарных трудоголиков-братьев, угадав сюжет сказки и уйдя в пожизненную несознанку. 

Epp said...

Ma lugesin Heremi intekaid. Õudne hakkas. Kui täitsa ausalt oma tunded letti laon, siis: 1) mul on hea meel, et ma enam Eestis ei ela ja 2) mul on hea meel, et mul lapsi pole. Jah, ma tean, kuidas need punktid kõlavad. Aga ütsin südamelt ära.

Kaur, kompliment: sa oskad neist asjust kirjutada ilustamata, aga samas nuga haavas keeramata. Sa ei mõnule olukorras, ei kuuluta õõnsa häälega hukku. Respekt.

Venekeelsest tekstist sain, kujutage ette, kahe kolmandiku ulatuses arugi. Kõrvalmärkusena: minu kirillitsa lugemise oskus tundub mu ameeriklasest mehele ülivõimena.

Last but not least: fotod on ägedad. Esimene ja kolmas iseäranis.

Kaur said...

Tekstist sain kenasti aru, mõned tundmatud sõnad olid. Aga nõus ma sellega küll ei ole. Üsna tavaline "venemaa / vene hing / vene ajalugu on nii eriline, nii maagiline, seda ei saagi ei kirja panna ega mõista". Mul on aastatagune sissekanne, kus on kommentaarides sadakond viita selle vene eripära kohta:
https://kurinurm.blogspot.com/2022/04/artikleid-venemaast-ukrainast-euroopast.html

Epp, aitäh!

Vanades suurtes hoonetes on kerge täiesti suvalise telefoni-klõpsuga äge pilt saada.

Epp said...

Ego käsib mul oma kommentaari venekeelse teksti osa täpsustada. Tähendab, 2/3 teksti oli (aeglasel) lugemisel kenasti arusaadav, 1/3 osas pidin sõnade tähenduse üle aru pidama ja/või esines tundmatuid sõnu, aga lause mõte sai siiski enam-vähem selgeks. Ma pole teab mis ajast venekeelse kirjasõna otsa sattunud, üllatasin iseennast positiivselt.

sq4 said...

Muide, Viktor Jerofejevi tekst sisaldab väga peent (enese)irooniat, ning on kohatu võrrelda seda mahukas kommentaariumis esitatud erinevate teooriate ja seisukohtade sasipuntraga. V.J. ise otse pilkab nn vene eripära.
2016. aastal oli Vene ajakirjanduses metafooride kasutamine veel lubatud.
2023. aastal paraku ei saada enam ivale pihta.
Ka Google ei leia irooniat üles, ta teeb vaid hea toortõlke.
„laps üksi kodus” – see on kõnekas stiilinäide mõtlemise deformeerunud algoritmist.
On nii nagu on ~

Kaur said...

Nojah, sellest irooniast ei saanud ma aru. Olgu peale, polegi mul vaja hetkel vene hinge mõtestada.

Vaenlast võiks tunda, jah. Aga veel parem, kui ta poleks üldse vaenlane, vaid lihtsalt naaber.