Monday, April 17, 2023

Oh neid tänapäeva noori küll

Pühendusega Epule kaugel Ameerikamaal :)

Sõidame autoga.
A. 15a: Mata tunnid on koolis täiega igavad.
K, 15a: Jah, meil ka!
A: Ma viimati tuletasin tunnis lihtsalt igavuse pärast prisma ruumala valemit.
K: Jaa, mina ka!
Kaur, 53a: See on mis? Aluse pindala korda kõrgus jagatud kahega?
A & K: Jagatud kolmega ikka.
Kaur on ülejäänud vestluse vait.
A: Kuidas sa siis tõestasid?
K: No see on lihtsalt integraal püramiidi ristlõikest, nullist kuni kõrguseni, ja kuna ristlõige on ruutfunktsioon, siis tuleb integraalist see kolmandik.
A: Jaa. Mina tegin kuidagi nii, et konstrueerisin kuubi sisse prismasid, igale küljele ühe, ja sealt tuleb siis kuuega jagamine ja sellest samuti kolmandik.

Sealt edasi läks jutt astmefunktsioonide tuletise välja tuletamise peale, kuidagi geomeetriliselt ja tagurpidi - integraali pöördtehtena.

Ülejäänud päeva veetsid noored süstakoolitusel. Kukkusid kahe peale kaks korda ümber / käisid ujumas ja olid üldse igati tublid. 

12 comments:

TT said...

Ägedad noored,tuletavad minu noorusaega meelde. Nii et siis kõik ei vahigi tiktokki ja ei istu enamuse ajast mobla nina ees! Samas just kuulasin Lexi podcasti Max Tegmarkiga, kes toob päris põhjendatult välja lähituleviku koolisüsteemi ja hariduse laiemalt probleemi: vajalike oskuste gamma muutub kardinaalselt. Milleks keelt õppida kui masintõlge perfektselt tõlgib teise keelde, milleks tavakodanik peaks õppima matemaatikat, füüsikat või üldse midagi, vaja lihtsalt osata arvutiprogrammi või robotit käsutada. Ma ise ei arva, et need muutused nii kiiresti toimuks (mõtle kas või lendavate autode või tuumasünteesi peale), samas arvutite võimsuse arengu kiirus on teisest dimensioonist.

Epp said...

Kauuuuur!
Sa raputad soola neandertaallase haavale!!
:)

KK said...

Mul kolleeg ütleks, et "töö tellija materjalist" :)))

Kaur said...

Aga millele siis peaks soola raputama? :)

notsu said...

oot miks jagatud kolme või kahega? miks prisma ruumala ei ole põhi korda kõrgus? eeldusel, et ülemine tahk on sama kujuga, mis põhi.

notsu said...

risttahukas on ju ka pmst prisma.

Kaur said...

Olen tola, jutt oli püramiidist. :)

Epp said...

Igaks juhuks täpsustan: vihjasin jutuajamisele Morgie juures, kus ma teie kõigi teadmisi imetlesin ja ennast neandertaallaseks tunnistasin :)
Et millele peaks soola raputama? No mitte haavale, issand jumal! Aga postituse pühendus on tore, teeb südame soojaks :)

notsu said...

rubriigist "seda on huvitav teada": haavadele on hoopis parem riputada suhkrut. Üks Aafrika arst (kahjuks riiki ei mäleta) avastas selle, kui tal oli kodusõja tingimustes väga raske tänapäevaseid haavaravivahendeid saada, aga vajadus oli suur. Kui ma õigesti mäletan, tegi ta suhkrust mingi pasta, mida haava peale määrida. See käitus seal nagu hoidistes: vältis bakterite vohamist ja seega ka sepsist. pmst muidugi sama mehhanismiga, mis sool, bakterid imetakse rõhuvahe tõttu osmootselt kuivaks, aga patsiendile märksa meeldivam.

notsu said...

see arst on doktor Murandu, pärit Nigeeriast. Mäletasin valesti, ta mitte ei märganud seda kodusõja ajal, vaid neil oli see kodus rahvameditsiin. Tavaliselt pandi haava peale soola, mis oli vastik, aga kui oli jõukam aeg, pandi suhkrut. Murandu jättis selle meelde, avastas pärast arstina, et keegi pole seda uurinud, ja nüüd arendatakse tänu talle suhkruravi. Pidavat aitama haavade puhul, mille puhul antibiootikumravi ei toimi.

vabandust, Kaur.

Kaur said...

No vot Epp, selgub, et ma riputasin-raputasin ikka suhkrut sulle peale, mitte pipart ega koirohupulbrit :)

Epp said...

No suhkur, see on juba hoopis teine asi, Kaur!
Ja aitäh, notsu, see suhkruvärk oli mulle uudiseks. Googeldasin lisaks, mett soovitatakse ka. https://www.mspca.org/angell_services/honey-and-sugar/