Monday, September 20, 2021

Gruusia: Sveri kanjonis ronimas

Maastik üldiselt. Ronitakse nendel vertikaalsetel seintel.

V kutsus M + M Sveri kanjonisse seina ronima. Läksin julgestajaks kaasa, et saaks kahe köiega ronida. Kuid siis läksin ikka ise ka seinale.

Sveri on kanjon Imereetias Chiatura lähedal, Tbilisist 130 km läänes / loodes. Tee sinna viib mööda Lõuna-Osseetia piirist - olime sellest alla kilomeetri kaugusel. Kanjon ise on vertikaalsete seintega, hästi kareda ja ronitava kivimiga. Radu on seal palju, netist leiab mõned skeemid.

Ronisime. Ma tegin ühte kerget rada, mis oli märgitud kui 5c, aga päriselt kindlasti mitte - pigem selline päris algajate oma. Tüdrukud ronisid raskemaid, ja altjulgestuses (moodne termin "liidisid"). Oli väga äge. Ma ei ole ühegi päris kalju peal roninud peale Astangu. Mõnel matkal on ka olnud mõnikord vaja ronida, aga seal on köis olnud rohkem julgestuseks ja tehnilist ronimist pole olnud. Igatahes kõigile väga meeldis.

Pärast jalutasime. Leidsime vana veski. Ja karniisi, mida pidi sai koobaste juurde, kus olla olnud klooster või eremiidid. Mul võttis jala värisema, kui üks M seal kõõlus :) 

Hiljem käisime üsna jahedas jõekäärus ujumas. Ja koduteel sõime "päris" gruusia restoranis, väikeses teeäärses kohas. Imehea šašlõkk ja üldse kõik. 

Suurepärane päev!

Kolm graatsiat

Mina :)

V. seinal poosetamas

M. teel kitsale karniisile. Ülejärgmisel pildil on näha, KUS see on

Veski

Rada, kus käisime, on kõrgel üleval, osaliselt varisenud koobaste kohal

Karastav jõesopike

No comments: