Monday, June 29, 2020

Ratas: Paldiski - Vääna-Jõesuu, Klooga ja Soodajärv

Laupäeval matkasime piki rannikut Paldiskist Vääna-Jõesuhu.
9 täiskasvanut, 4 teismelist, terve päev.
Hea marsruut on.
Kaks randa (Kersalu ja Vääna-Jõesuu), mitu poodi, Oti & Matilda kohvik, Muula mäed, Pakri majakas, Paldiski illegaalne kirik, Keila juga, sada panka.
Rannikurada käib piki maastikku - seal on liiva, kruusa ja isegi kesksuvel mudaseid lõike. Maastikuratas on abiks. Pakri poolsaare läänekalda lõik on päriselt ohtlik ja seal tasub rattalt maha tulla.
Pakri panga läänekalda rada
Järgmisel päeval tahtsin Vääna-Jõesuu randa ujuma minna, aga tuuli oli pööranud ja vee külmaks ajanud. Sõitsin siis Klooga järve juurde. Tee peale jäi aga Soodajärv. Soodajärve ääres oli Klooga koonduslaager. Septembris 1944 tapeti ja põletati siin ära ligi 2000 inimest. Väga julma ajalooga paik. Praegu on seal holokausti mälestusmärk - soovitan käia, lugeda ja mõtiskleda.

Tee Vääna-Jõesuu rannalt Tabasalu pangale
Privaatseks ujumiskohaks on Soodajärv aga täitsa tore. Siin on täitsa ametlik Päästeameti stend ja päästerõngas. (Hmm, peaks uurima, ehk saaks Päästeametilt nende asukohad kätte. (Edit: kirjutasin neile ja küsisin.)) Ümberringi mets, järves on palju vesikuppe, järv ise on ligi 400 x 150 meetrit. Vesi oli tohutult soe. Ujusin ringi peale - umbes 800 meetrit - just paras.

Pärast sõitsin Klooga järvelt ka läbi. Ujuma ei hakanud, aga vesi oli ka siin väga soe. Nägin ära Klooga sõjaväelinnaku - tore stalinistlik asula kauni männimetsa alt. Ja siis 40 km vastutuult Tallinna.
Klooga sõjaväelinnaku ohvitseride maja
Esimene päev sõitsime rattaga 60 km, enamasti maastikul.
Teine päev sõitsin 75 km, enamasti asfaldil.
Soodajärve ujumiskoht Maa-ameti kaardil: https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/link/S0ZO7Efg
Ranniku matkaraja lõigud Paldiski - Kersalu , Kersalu - Laulasmaa , Laulasmaa - Vääna-Jõesuu

3 comments:

notsu said...

Hakkasin guugeldama ja tuli välja, et Soodajärvel nähtavat kummitusi:
http://www.para-web.org/archive/index.php/thread-5175.html

TT said...

Ohvitseride maja tundus olevat üllatavalt heas seisus, vähemalt väljastpoolt. Kas sees ka käisite, vanad kasarmud, eriti saartel õige põnevad, igasugu nõukaaegse träniga.

Kaur said...

TT, Kloogal käisin ma järgmisel päeval ja üksi. Ei käinud sees, kell tiksus kesköö poole, aga ega ma muidu ka niisama majja kondama ei tahaks minna.

Metallivargad on kõik vanad kohad seest segi keeranud.