Saturday, June 13, 2020

Ratas: Viitna - Ohepalu - Tapa

Narva maantee ja Tapa vahel on kaks pikka oosistikku: Pikassaare - Tapa ja Viitna - Ohepalju. Viis aastat tagasi matkasime neid pidi Viitnalt läbi Ohepalu Tapale. Jube raske oli, sest kuusevõsa ja tormimurd. Sisuliselt oli see mu elu esimene Eesti jalgsimatk. Imelik mõeldagi...


Nüüd on head inimesed teinud valmis Viitna - Tapa matkatee. Sisuliselt on nad Viitna - Ohepalju oosi harjal puud ja võsa maha võtnud, märgid ja teeviidad üles pannud. Mine ja matka! Ohepalust edasi saab vana Tapa - Udriku tankiteed pidi, see on lai trass, sõida või murutraktoriga.


Jalgsi on see oosi hari üks pikk ja üksluine matkamine. Aga prooviks rattaga? Raja kirjeldus lubab, et pole võimatu. Mõeldud - tehtud!

Rada:
- Viitnalt piki metsateed Nabudi järveni ja sealt Loobu jõeni
- Rippsild üle Loobu, kellegi isiklik kätetöö, aitäh!
- Rajamäe oosi hari, raiesmik, head vaated oosilt alla
- risti üle Tapa - Loobu maantee
- Kõverjärv. Mõnus lauge liivase kaldaga umbjärv. Teen pika ujumispausi.
- 7 km oosi kuni Udriku tankitee ristini
- 7 km oosi kuni Rutka mägedeni
- jalgsild üle Valgejõe
- 1.5 km soist teed pidi Tapa servani

Tapal tiirutan veidi linna peal, joon kohvi. Siis sõidan tagasi Viitnale - 21 km maanteed Arbavereni, 5 km kruusa Viitnani. Teen veel põike kenasse Kolu mõisa. Jõuan autoni 23.20, üsna hämaras.

Loobu jõe rippsild
Enamik rajast on sõidetav. Rasked on alguse raiesmikud, sest kõrge rohi varjab kännud ja oksarisu ära. Lodune mets Loobu jõe ääres ja mõni järsem oosilõik on minu jaoks samuti liiast. Kuid enamik rada on ettevaatlikult sõidetav. Ohepalu - Tapa tankitee tundub pärast eelnevat nagu velodroom, vajuta ainult!
Hea rattur sõidaks ära kogu raja peale paari väga järsu tõusu.
Kaarti tuleb Viitna-poolses osas hoolikalt jälgida. Ärapöörded metsateelt matkarajale on tähistamata. Ma sõitsin kahes kohas valesti ja pidin tagasi tulema. Pärast maanteed ja Kõverjärve on aga kõik lihtne.

Kokkuvõttes mulle väga meeldis. Jalgsi oleks see natuke üksluine tampimine, üles-alla piki oosi harja. Raja keskel ratas pigem segas, aga ilma rattata ühe päevaga kogu Viitna - Tapa - Viitna ringi hästi ära ei tee, üle 50 km.

Kogu see võlu on Tallinnale väga lähedal. Ma sõitsin Võidujooksu Statoilist välja kell 16:45, 45 minuti pärast olin Viitna parklas. Kogu ring koos ujumise ja pildistamise ja Tapal söömisega tuli alla 6 tunni.

Ja veel... Sõitsin peaga piki puud. Sedasama, mis on kõige esimesel pildi risti üle raja. Piisavalt hoogsalt, nii et lendasin rattalt võssa. Aitäh mu armsale kiivrile! Ilma temata... ei taha teada.

Tore õhtupoolik.
Ja suur-suur aitäh matkaraja tegijatele!!!

Matkaraja teema Matkafoorumis: https://www.matkafoorum.net/viewtopic.php?t=3334
Raja infoleht: https://goo.gl/dYxp4D
Kaart (4 lk .pdf): https://goo.gl/qbSfGV
Facebooki leht: https://www.facebook.com/TapaViitna/

Raiesmikud annavad vaate ja arusaama maastikust

Kõverjärv


Kullerkupud Valgejõe ääres

Tagasiteel, umbes Uku mägede kandis

No comments: