Thursday, January 9, 2020

Uus hingamine

Käisin ujumistrennis.
Treener on super hea, aga kõik muu läks sajaga aia taha.
Tegime selili harjutusi ja ma EI SUUDA!!!
Jalgade abil liigun ma edasi üsna vilkalt, see pole probleem.
Aga mul käib vesi üle näo, jookseb suhu ja ninna ning mul tuleb uppumise hirm peale.
(Üksi tühjal rajal ujudes ei tule, aga trennis on samal rajal sada inimest ja kui minust keegi jõua möödub, lööb laine minust üle.)
Sellega koos kaob igasugune tähelepanu tehnikale - no eks sa püüa hoida "küünarnukki hästi sirgelt" või"väikest sõrme õiges suunas", kui sa oled tegelikult paanikas, sest hakkad uppuma?
Nii et ma ei suutnud hoida suunda, teha tõmbeid, üldse mitte midagi.

Läksin siis poodi ja ostsin sellise musta vidina:
Image result for nose plugs arena

Kodus proovides ei andnud mingit lootust. Mispidi see mu nina peale käib? See libiseb ära! Mu nina on anatoomiliselt sobimatu, see klipp on mõeldud noortele kitsa ninaga sportlastele!!!

Basseinis aga töötas kõik. Paned selle vidina endale näkku.. ja nina ongi kinni! Vesi ei tule sisse. Õhk ka ei tule. Kõhuli ujuda sellega hästi ei saa, sest siis tahaks natuke läbi nina ka hingata.

Aga selili - super. Tegin basseinis sada ringi. Eesmärk oli lihtsalt harjuda selili olemise ja liikumisega. Vehkisin kätega, sumatasin basseini otsast selg ees ujuma ja mida veel. Mõnus!

Pikapeale peaks keha asendi nii heaks saama, et klippi pole vaja.
Aga mul on teooria, et mu suur paks valge kõht ulbib vee peal ja sellega vajutab ülejäänud keha vee alla / allapoole.
Kui ma vaatan teisi selili ujujaid, siis neil on suur osa näost vee peal.
Mul on veepiir.. palju kõrgemal.

Nii et vähemalt mõnda aega kasutan selili harjutustel seda klippi.

Muide, mõnel inimesel läheb vesi kõrva. Seda ei juhtu mul iialgi. (Sukeldudes ehk?, aga seda ma ei ole elus proovinud.) Samuti ei lähe mul vesi ninna, kui ujun kõhuli. Mul on ujudes pea kogu aeg vee all, hingan vette - no ei tule vesi ninna. Aga seilili ujudes tuleb ja uputab.

10 comments:

Anonymous said...

Mina kõndisin korra trennist minema, kuna rajal oli liiga palju rahvast ja ujusime just selili. Võidakse tõmmata lainega üle suu, ujutakse keset rada, ujutakse aeglaselt, ujutakse kiiresti, ... ja mul ei jätku enda tegemistele tähelepanu.

soodoma ja gomorra said...

ehee...see lugu kõnetab. sama probleem, selili ujudes aeg-ajalt kaaskodanikud kipuvad uputama. kui veab, siis hoian selle koha peal korraks hinge kinni, aga alati ei lähe nii hästi, on ebameeldiv küll.

aga ma tahaks ka treenerit, kus ta on?

Rents said...

Mina ei saa aru inimestest, kes ei saa silmad lahti ujuda, sest "vesi läheb silma". Et mis mõttes see vees ebamugav peaks olema või milles props või ...

Aga mulle ka meeldib osta spordividinaid, mida ma ehk isegi kasutan. Kiidan heaks.

Kaur said...

Täpselt nagu ma ei saa aru neist, kel läheb vesi KÕRVA.

Aga ma ujun läätsedega eks?

Kaur said...

Treener on Nikita.
Selleks korraks on kõik grupid täis.

https://revalsport.ee/veekeskus/ujumiskursused/taiskasvanute-ujumiskursused/

Marca said...

Mul ema ujub ainult selili ja tema õpetas, et pea kuklasse ajada ning isegi kui esimese hooga tundub, et vesi tuleb üle näo, siis ikkagi tekib see tasakaalupunkt, millest üle enam ei tule, see on lihtsalt ootamatult "madalal" (ja tal ei ole suurt valget kõhtu). See muidugi ei aita, kui basseinis teised niimoodi lehvitavad, et vesi lendab.
Vesi saab duši all edukalt kõrva minna, aga ujudes pole jah täheldanud.

TT said...

Järjekordne tõestus kui erinevad inimesed on. Mul läheb ninna ainult siis kui vee all kukerpalli teen, kõrva üldiselt pea iga ujumise ajal veits. Lahtiste silmadega ujumine on piin, no kõrvetab, seepärast alati kas ujumisprillid või meres mask. Üldiselt julgen arvata, et on mingi mõjuv põhjus ujumisprillide kandmiseks, sportlased teevad seda ju eranditult. Selili ujumine mulle kõige lihtsam, samas basseinis suht tülikas seoses kaaskodanikega rajal.

tari said...

Mina ei saa aru inimestest, kellele meeldib köiega kivi küljes kõlkuda. Et mismõttes äge ja tore või midagi. Igatahes muutsid silikoonist kõrvatropid ja ninaklamber ujumise üsna meeldivaks spordialaks. Prillid niikuinii.

Kaur said...

Vaatasin täna basseinis tüüpe, kes ujusid pikka maad ilma prillideta. Korralikult, kiiresti, tehniliselt - ja silmad vees. Ma ei suudaks...

Kivi küljes rippuda on väga tore :)

Zorro said...

Ma uduselt mäletan ujumistreenigu üks osa oli kohe, et pidi vett suhu ja ninna võtma ja seda välja puhuma ja vees välja hingama, et harjuda ja osata hingata vees rutiinset sul see selgeks tegemata seda peab samamoodi õppima iseenesest ei tule miski, aga inimestel võivad olle erinevad füsioloogilised põhjused selleks abivahendid ongi.