Thursday, January 2, 2020

Vilnius ja Kaunas

Käisime poistega Vilniuses ja ühe päeva Kaunases.
28 detsember sinna, 1 jaanuar tagasi.

Vilniusse minek oli tegelikult laste soov. Me käisime Vilniuses kolm aastat tagasi ja lapsed on sellest ajast saadik leedu puu-koogi fännid. Ja "sakutist" nad ka said.. nii palju kui tahtsid.

Reis sai üsna linnakeskkonna-keskne.

Vilnius:
- Kesklinn / vanalinn. Raekoja plats, katedraali ümbrus, ülikooli kvartal, jõulu-melu, palju led-lampe ja tilulilu.
- Juudi ajaloo ekskursioon. Väga huvitav, super hea giid. Käisime kahes getos ja sünagoogis. 
- Gediminase torni mägi, päikeseloojangul, imekena valgusega.
- Pilvelõhkujate rajoon Šnipiškės, väga uhke
- kinnine turg Halės Turgus
- Žvėrynas, puumajadega agul, nagu Nõmme
- Užupis, puumajadega agul, nagu Kadriorg
- arheoloogiamuuseum Arsenalis
- uusaasta ilutulestik jõe ääres sillalt vaadatuna
- moodsa kunsti muuseum (Kati Ovega)
- Tallinna laulukaare kloon Vingise pargis, ilma tuletornita, aga muidu nagu päris

Kaunas:
- Jalakäijate vanalinn - Vilniaus ja Laisvės tänavad. Pikk kitsas ala on jäetud autodest priiks ja see on üsna tore. Isegi talvel oli siin palju rahvast; kevadel ilmselt kihab kõik kui sipelgapesa. 
- Kindluste ja kirikute ümbrus, raekoja plats
- Žaliakalnis'e funikulöör mäe otsa, tore vanamoodne vidin, soovitan 
- Jeesuse Ülestõusmise kirik, "tuletõrjetorniga modernistlik kirik". Käisime ka katusel. Tohutu, täiesti üle võlli jube, soovitan. 

Ma ei hakka siin arhitektuuri-artiklit kirjutama, seepärast linnade iseloomustamiseks vaid märksõnad.

Vilnius:
Vilniuse vanalinn - suur, laialivalguv, uhke, hästi räämas. Kõrvuti on luksus ja lagunev tondiloss. Tallinna vanalinn on vanem, pisem, vähem uhke, aga lõpmata rohkem korras. Vilniuses on remontida, mukkida ja värvida veel palju. Siseõued on siin enamasti puhas laga. Tohutult kirikuid ja muud, raha on siin linnas olnud väga palju.

Liiklus häirib. Vanalinn on autosid ja ummikuid täis, kõik seisavad ja tossavad. Juhid on viisakad, tee ületamisega pole probleeme, aga... kuidagi üheksakümnendad on see.

Vilniuse jõeäär - tehakse vist rahvale puhkealaks. Käib kõva ehitamine, nägime ägedat rulaparki (pooleli, kuid kasutusel). Meenutab Londoni South Bank'i, kus kohtuvad jõgi, promenaad ja ägedad pilvelõhkujad.

Pilvelõhkujate kõrval on lobudikud. Mitte normaalsed puumajad nagu Tallinnas, vaid uberikud, praht ja hüljatud majad. Seisad - ühel käel on uued kõrghooned, ägedad, lahedamad kui Tallinnas. Teisel käel on sihuke kõdurajoon, et Kopli liinid kahvatuks. Kliki näiteks sellele Google streetview lingile ja vaata ringi. Või loe siit juttu.

Puumajade rajoon Žvėrynas ("loomaaed") oli sama veider. Ühekordsed viilkatusega majad, juurde-ehitistega. Jubedat värvi - tumesinised, pruun rohelisega. Hirmus halvas korras, kõik katused on lipp lipi peal. Majad ise igapidi vajunud ja kõverad. Enamik on asendatud veel koledamate kivist kindlustega. No miks on muidu suht tagasihoidlikul eramul vaja kirikutorni!!! Aga oli ka väga ilusat arhitektuuri. 

Keset Žvėrynast on restoran "Veranda", muidu kuulus ja raske saada, aga meie sadasime sisse, saime laua ja müügisime heast toidust / meelest, poisid ka.

Jõulukaunistused on siin võimsad. Valguse ja kulla arvelt kokku ei hoita. Mulle meeldis Raekoja platsi "mullidega" jõuluturg.

Kaunas:
Modernism. Kui Leedu iseseisvus, siis jäid Ida-Leedu ja Vilnius Poolale, ja Kaunasest tuli teha pealinn. Mispeale nad ehitasid sinna hästi kiiresti hästi palju uusi maju. See modernism on linnas väga näha ja huvitav. 
Tondilossid. Kaunases on alles sellised kolossid, millest Eesti on ammu lahti saanud. Maha jäetud, lagunevad, ja keset linna. 
Lobudikud. Kesklinnas. Ühe peatänava ääres on õunaaed! Kõrvuti on väga uhked ja väga lagunenud majad ja piirkonnad. 

Kaunase raekoja platsil oli pool-tehislik jõulukuusk, kõige veidram, mida ma elus näinud. Vilniuse valgus-ime kõrval siiski tagasihoidlik. 

Kaunas on hall, kui ikkagi huvitav!!!

Poistele oli see kõik ilmselt alla keskmise huvitav. Nende kiituseks tuleb öelda, et nad kõmbivad meiega leebelt pikki kilomeetreid ilma virisemata. Ka siis, kui siht on ähmane "vaatame Kaunase modernistlikku arhitektuuri". Nad kuulavad meie selgitusi ja vähemalt teevad näo, et saavad aru ka. 

Vastutasuks saavad nad süüa pmst kõike mida tahavad. Ja lõbus on neil omavahel lihtsalt niisama. Ning igavus paneb aju tööle. Näiteks tegid nad pool tundi järjest "sakutisest" luuletusi. ("Väljas vihma sajab, laps sakutist väga vajab.") Mugavad reisikaaslased, aga lubasime neile, et järgmisel reisil teeme lapsikuma-lõbusama programmi.

Elasime Pranciskonu / frantsiskaanide tänaval, kloostri vastas. Super asukoht: täiesti vaikne tänav, aga lähed kangi alt läbi ja oled keset melu! Vilniuse suurt ja põneva vanalinna nägime ja kogesime kõik need päevad.

Vilniuse õllekad:
Alaus Biblioteka / Beer Library, http://beerlibrary.lt/
Beerhouse, https://www.beer-house.lt/
Leedu õllekad on kuidagi mõnusamad kui Eesti / Tallinna omad. Tallinna uued rajoonid ja nende kõrtsid rõhuvad elitaarsusele. Leedu omad olid toredad ja kodused. Aga ehk teeme Tallinnale liiga? - igatahes otsustasime, et tuleb kodulinna vähem peenemad kõrtsid uue hooga ette võtta.

Vilniuse söögikohad:
- Veranda, http://veranda.lt/en/ , umbes nagu Vilniuse NOP vanas puumajas
- Kitchen, https://www.facebook.com/kitchenvilnius, super mõnus koht otse Raekoja platsil.
- Cili pizza, itaalia keti-sööklat
- Casa della pasta, itaalia keti-restoran
Väljas söömine on Leedus ootamatult odav, kõik arved neljale olid alla 40 euro. 
Hommikud ja õhtud sõime kodus - puder ja kanasupp. 

Tagasi sõitsime läbi Riia. Et 1. jaanuar, siis oli linn tühi ja sõit kiire.

Halb oli see, et oli jube külm. Me kõik olime riides kui kubujussid ja ikka oli külm. Mul ei ole Tallinnas iial külm, käin talvel t-särgiga, aga seal lõdisesin ka mina. Kati oli pool aega külmast krampis. Järgmisel aastavahetusel ronime kuhugi soojemasse, ausõna!

Läheme Vilniusse kindlasti veel!!!

Järgmiseks korraks:
https://50vilnius.wordpress.com/ - Vilniusest ja ümbrusest, hästi kirjutatud ja tuleviku jaoks abiks.

https://visit.kaunas.lt/en/maps-and-guides/ - Kaunase infomaterjalid

Fotosid kah.

Kuused või asjad.

Vilnius, Nerise jõgi ja pilvelõhkujad

Vilnius, vanalinn seestpoolt
Tuletorn - teletorn



Kaunas. Kindlus on ära narritud

Kaunas. Otse kesklinnas!

Kaunas, tuletõrjetorn või tehas või mis...?
Jeesuse ülestõusmise kirik, mäe otsas veel pealegi.

Kaunas, kesklinn, Putvinskio g. 38 kõrval


No comments: