Monday, March 23, 2015

Kevadmatk Viitna => Ohepalu => Tapa



Martin otsustas XT rogaini asemel võssa jalutama minna.
Mis ikka - jätsin jõmpsikad oma emale (suur aitäh hoidmast!) ja läksin kah.

Plaan kõlas malbelt:
"Esimesel päeval plaan läbida 15-17km"
"Teise päeva teekond on 11-13km mööda erinevaid metsateid" 
"... võimaldab ka kõige karmimal unimütsil kõik oma viimaste nädlate unevõlad likvideerida"
Lisaks viide "... märtsikuisele hõredale taimestikule".

Algus oligi kerge. 8 km Viitnalt kurikuulsale "Tapa? Loobu?" maanteele. Rajakesed, kerge kott, hea seltskond, hea ilm. Aga siis läks koledaks. Kulgesime oosi harjal, see oli aga kuusevõsa ja tuulemurdu täis. Ronisime sellest üle ja läbi, käisime selle ümbert ringi, kord tõmbas üks tütarlaps eriti tülika puu lihtsalt koos juurtega üles. Kulutasime 2 km läbimiseks 2 tundi!!! (Endomondo arust läbisime rohkem, aga EDASI liikusime tõesti vaid 1 km tunnis.) Vist kõik said jalad veriseks, riided katki ja vandesõnad huulile. Kuused, **** ****** *** ***!!!! "Hõre taimestik" mai äss!

Lisaks kuusemurrule nägime veel karu värskeid jälgi - nii puil kui rabas. Karud peaks olema üleval ja näljased!

Lõputust oosist pikkupidi üle saanud, tuli jäine tee ja Udriku järved. Metsas on ootamatult palju lund. Metsateed on aga kiilasjääs. Kakerda kuidas tahad! Eelmise nädala +10 pole siia vist ulatunud.

Ööbisime ribal kaitseväe polügooni ja Ohepalu kaitseala vahel. Kaitsealal ööbida ei tohi - Martin küsis luba ja ei saanud. Seega tuli kõndida veel paar km kuni mõnusa platsini keset metsa. Päeva pikkus tuli üle 9 tunni. Säh sulle 15 km! (Päris teepikkust ma ei tea, sest mu telefoni GPS näitab metsas ainult aiateibaid.)

Supp, tee, väike alko ja kell 10 telki tuttu. Öö oli selge, vaikne ja külm. Mina magasin hästi ja ärkasin alles enne kümmet - lubatud unevõla likvideerimine tuli igal juhul ära! Mõni olla aga külmetanud ja üldse mitte maganud.

Järgmine päev kõndisime teid & radu pidi Tapale. Taas piki oosi, aga tuulemurdu täna polnud.
Siis rongi ja linna.

Aitäh kõigile!
Eriti Martinile! 

Rada ja maastik

Ohepalu oli mu jaoks täiesti tundmatu kant. Maastikus domineerivad siin paar väga pikka oosi. Kõige parema pildi annab maa-ameti reljeefkaart. Punased jooned on meie liikumine - üht oosi pidi Ohepallu, teist oosi pidi edasi Tapale.

Endomondo rada Kõverjärvest matka lõpuni. Kilomeetrid on täiesti valed!
https://www.endomondo.com/workouts/490648810

Oli tore matk, aga kas minna veel?
Kas kotiga piki võsa jalutamine on ikka mõistlik matkamise viis?
Ma ei ole Eestis jalgsi üldse matkanud. Eelmine jalgsimatk oli mul aastal 1996. See oli üks veider ürr, kus ma Daihatsu Charadega läbi raba tahtsin sõita ja Andrile Simisalust kassipoja otse töölauale tõin. Lisaks olen JKA-ga jalutanud Jussi järvede äärde ööbima ja tagasi.
Kõik muud mitmepäevased matkad on olnud rattaga. Ja ka praeguse kogemuse järgi tundub ratas parem valik. Liigud rohkem, näed rohkem, tüütud teelõigud läbid lennates. Kui vaja, viskad velo võssa ja teed raba- või võsa-ringi jalgsi.

Just saabusid postkasti kaks uut matka-kutset.
KK kutsub jalgsi Soomaale, AP süstaga Piirissaarde.
Hmm...

No comments: