Tuesday, February 21, 2023

Valimistest

Kopeerin ühe oma Facbooki kommentaari siia ümber.

Hetkel imho on ainult kaks olulist teemat.
a) Milline partei on vene ja milline on Eesti / demokraatia poolel.
b) Milline partei rikub meie poliitilist kultuuri ja milline hoiab seda.

Kõik muu, ka inimesed, üksikud ministrid, seisukohad energeetikas või mistahes poliitikas, on vaid vaht.

Meil on EKRE, kes nüüdseks täiesti selgelt
a) on vene käsilased (ma varem pidasin seda konspiratsiooniteooriaks, nende viimased seisukohad kahjuks teevad kõik väga selgeks),
b) kasutab Trumpi taktikaid poliitilise kultuuri rikkumiseks,
c) on saanud endale arvestava toetuse valijatelt.

Ülejäänud parteisid tuleb nüüd hinnata selle järgi, kas nad lähevad EKRE-ga koostööd tegema või ei.

Isamaa, kahjuks, läheb.
Just seetõttu ei tohi neid valida.
Anna hääle Isamaale - sisuliselt annad hääle EKRE koalitsioonile.

Lisan. Me oleme sisuliselt sõjas, õnneks alles tagalas. Siin ei ole halle valikuid, sõda ei luba seda. On mustvalge: meie poolt, meie vastu. EKRE on vastu, vaenlane. Kõik EKRE sõbrad on järelikult samuti vaenlased. Keskerakond vist ka.


Mulle ei meeldi mitte ükski meie partei. Mitte üks! Aga mõned on selgelt Eesti kui riigi vastased, samas kui teistega saab elada. Ise ilmselt hääletan sotse. 

6 comments:

Cranberry said...

On üsna suur tõenäosus, et kui valmisaktiivsus jääb sarnasesse vahemiku kui tavaliselt, siis suurt muutust oodata ei ole - mis teeb kurvaks. Teisalt kui suudaks kõnetada protestivaimu - on lootust, et väiksemad parteid pääsevad püünele, ent seal on selgrootust ja tühja õhku rohkem. EKREIKE on EI, sotsid vajaksid karismaatilist liidrit, et kõnetada "masse", eks valimistulemus saab üks rõhutute ja pettunute pidu olema seekord.

KK said...

Lisan punktide alla veel, et Ekre-Isamaa kopeerib palju Ungari trende.

TT said...

Nõus, valimiste põhiteemade koha pealt. Väga paljud EKRE tegelaste sõnavõtud on pea otse moskva seisukohtade tõlge ja teemavalik. Minu arust on seal koos kaks seltskonda - kitsas otseselt või kaudelt kremli agentide või mõjuisikute punt (enamasti sõnakad juhtfiguurid) ja naiivne "kasulike idiootide" põhimass, keda marurahvuslusega moositakse väites, et kõiges halvas süüdi liberalism (vaata tänast kremli kääbiku kõnet). Kas viimane väide wagneri ja EKRE sidemeist tõsi või mitte ei oma tähtsust.

Valin reformi, et nail oleks koalitsiooniläbirääkimistel võimalikult suure enamusega lihtsam. Eesti süsteemis suurem protsent võimendub rohkem, eelmistel valimistel andis reformi 29% 34 riigikogu kohta samas kui sotside 10% 10 kohta.

mustkaaren said...

Lisaks säravate liidrite puudumisele on sotside puuduseks praeguses olukorras valmidus minna koalitsiooni ykskõik kellega. Pärast ekreikke valitsuse kukkumist ja uute valitsuste moodustamisi väljendasid nad seda meedias mitu korda.
Rohelised on ilusate ideaalidega, aga kahjuks kaootiline punkt ja praeguses sõjas ei ole tark valida mikroparteid. :(

notsu said...

ma olen sotsidelt näinud EKRE kohta ainult avaldusi, et nendega koalitsiooni nad just nimelt välistavad, òskad sa viidata vastupidisele? guugeldus ei andnud midagi. 2021 Tln linnavalitsuse moodustamisel ei olnud nad EKREga koaleeruma nõus.

mustkaaren said...

Ma refereerisin aastate jooksul mitmel pool kõrva jäänut ja see ekrekoalitsiooni-asi oli viimane piisk sotside mahakandmiseks. 2022 oli palju parteide kõneisikute pinnimist sel teemal, aga vabandust, ma ei suuda enam detaile mäletada, ainult vestluste tonaalsust.