Monday, December 28, 2020

Jalgratas 2020

Jeerum, milline oivaline hooaeg!!!!!!!!!

Kuusalu kandis, 5. jaanuar

Tahtsin oma 2020 pikemad rattasõidud ja matkad kaardile kanda. Nii suures plaanis. Jõudsin maikuuni, rohkem ei jaksanud. Kaardil on 33 sõitu, ja sealt on välja jäetud mitmed kordused - ümber Ülemiste ringid ja mitmed Sõrves käimised. Lühemad sõidud (tööle-tagasi, lastega jne) veel niikuinii. 

Tulemus-kaart on siin.

Rattasõidud jaanuar - mai

Ehk siis - sõitsin sel aastal rattaga rohkem kui iial varem ja mõnusamalt kui iial varem. 
Panen kirja, mis kõige rohkem meeldis. 

Läti rattamatk. Ise korraldasin - teiste abiga, aga rada & vaatamisväärsused olid minu teha. Neli päeva, 300 km, super seltskond ja imemõnus.

Sõidud sõpradega. Pakri poolsaar, Endla raba ring, Malla-Letipea-Mahu, Nõva-Dirhami, Vasalemma-Klooga, Ojasoo-Triigi-Habaja ja veel palju teisi. Aitäh kõigile, kes kaasas olid!

Maastiku-matkad. Mulle meeldib sõita igal pool, kuid süda kisub ikkagi raba, muda ja juurikate poole. Sõidan hea meelega radadel, kuhu tavaline inimene rattaga ei roni, ja saan läbi igalt poolt. Looduses matkamiseks on see mõtteviis väga sobilik. Viitna-Tapa, Lahemaa, Kaberla, Suurupi, Pahkla, Viljandimaa, Läsna, Vainupea - iga sõit on meeles kui mõnus, mõnus, mõnus. 

Kevadised õhtused maantee-sõidud. Imeilus valgus, tühjad teed, rõõm näha looduse muutumist nädalast nädalasse. Tallinna ümbruses on palju palju sisuliselt autovabasid teid.

Ratta-orienteerumine. Kevad-suvel oli koroonarogainide sari. Käisin rattaga, nii sõbraga kui ilma. See formaat sobib mulle väga ja võitsin mitu etappi suisa ära. Sügisel olid Tallinna Xdream ja Bike Xdream.

Jägala / Linnamäe HEJ sild, Kaberneeme rogain, juuli

Sõidud lastega. Nii poisid kui Iida on nii suured, et nendega saab täiesti asjalikult rattaga sõita. Valin rajad, kus on neile midagi uut, jutustan ja on tore.

Militaar-pärand. Harjumaal on seda tohutult, eriti Tallinnast läänes. Enamik sest on metsa varjus (raketibaasid ja varjendid jne) ja suurel alal laiali, nii et rattaga on seda kõige mugavam avastada. Kõige ägedam üksik matk oli Harku valla militaarpärandi avastamine Heinart Puhkimiga. Käisime Humala maa-alused tunnelid ja ehitised läbi. Suurupi militaar-pärandi peale tegin ise SSK jaoks matka. Lisaks Astangu, Nõva, Pahkla, Saku jne jne baasid ja muud objektid. Ma ei ole päris ajaloo-fänn, ja sõda on jäle. Aga teiselt poolt on Eesti riik olnud sadu aastaid Vene impeeriumi piiriala, ja meie ajaloost suur osa on sõja vormitud. Ka maastik on sõja-ajalugu täis, me ainult ei tea või ei märka seda.

Rändrahnud. Ma tahan igale rattasõidule panna mingi sihi, ja kui muud ideed pole, siis Põhja-Eestis on selleks alati võtta rändranhnud. Need on nii ägedad ja tihti maastikul täiesti ootamatud! Panin osad neist kaardile.

Tehniline pool:

Mul on kaks jalgratast. Canyoni hardtail MTB - kerge, lihtne, ühe amordiga, hästi krobelise rehviga, asfaldil nagu tigu, aga maastikul mõnus. Ja linna-ratas - Merida 500, üle 10 aasta vana, kah MTB, aga ilma amordita ja kitsa sileda rehviga. Sõitsin mõlemaga umbes pooleks. 

Mul on palju lisavarustust. See on väärt eraldi sissekannet. Kõige rohkem on rõõmu olnud kaardihoidjast, kuhu läheb nii paber-kaart kui telefon. 

Mitte ühtegi tõsisemat õnnetust ega kukkumist. (Kergeid kukkumisi juhtub tehnilisel maastikul sõites ikka, see käib MTB kui ala sisse, aga need on üldiselt valutud.) 

Linnas ja liikluses sõitmine

Olen rattaga tööl käinud palju vähem kui võiks.

Lühemaid sõite - kinno, kõrtsi, raamatukokku, poodi - olen teinud aga kogu aeg. Kogu talve käisin rattaga trennis (kesklinnas ujumas). Ma ei saa üldse aru inimestest, kes linnas jala käivad, teil on igav ja aega üle või misasja? :) 

Üsna mitu ohtlikku olukorda liikluses. Kõige hellem - kevadel öösel Vana-Tartu maanteel. Ise olin loll ja süüdi. Linnas on tüütuid olukordi üsna tihti, kuid midagi pole päriselt juhtunud. Vist on vedanud. Liikluses ratta abil luumurde saand sõpru oli sel aastal mitu, nende ühine nimetaja - "ettevaatlik sõit kõnniteel". Plussi kirjutan ka selle, et pole sel aastal kohanud ühtegi meelega agressiivset autojuhti - välja arvatud Läti rattamatka ajal, seal oli neid palju. 

Parandus: siiski! tuli meelde tüüp, kes mulle vanalinnas signaali andis ja hõikas "kas sa oled enda meelest sõiduk või". Täiesti lambist. 

Venejärv ja jalgratas, august

3 comments:

Frieda said...

Igati mõnus ja elamusterohke hooaeg!
Sa sõites mingit GPS-spordikella ei kasuta? No et saaks ühtlasi kohe kõik sõidud ka kaardile.

Kaur said...

Ei. Mul on küll Polar M400, kuid ma ei viitsi seda kanda. Telefonis on / oli Endomondo. Automaatselt kaardile saamine ei ole iseenesest eesmärk olnud. Ja kes tahakski näha veel ühte ringi ümber Ülemiste?

Kuid matkade rajad võiks tagantjärele olemas olla küll.
Võib-olla uuel aastal viitsin.

Katri said...

Kevadised maantee sõidud.... Mitte et ma neid üldse kuidagi eriliselt armastaks, aga lõhnamälu hakkas täiega jooksma. Et kui keerad Tõdvalt Paekna poole siis kas juba on sõnnikut laotatud jne.