Sunday, November 1, 2020

Ratas: Vasalemma - Ämari - Madise - Klooga

Sõitsime ringi ümber Ämari lennuvälja.

  • Algus: Maeru kõrts Nahkjalas. Kõrts on suletud, aga see-eest hea parkimiskoht.
  • Vasalemma karjäärid. Kuna nii mina kui Ü olime seal käinud, siis vaid möödaminnes ja mõned: Tibula, Autobaasi, Tööstuse. Lisaks väike Suitsumurruauk maantee ääres.
  • Nukravõitu Rummu asula.
  • Ämari lennuväli. Hämmastav, kui suure maa-ala Kaitsevägi haaranud on. Kaartidel pole sellest muide mingit märki - kõik tundub olevat avatud maa ja teed. Maa-ametil hoolega nuhkides saab muidugi targaks. Kui me edelaväravat imestasime, sõitis turvateenistus autoga ligi ja uuris läbi aia viisakalt, kas me otsime midagi. Noh... 
  • Suurküla. Siin on Ämari läänevärav ja hea vaade kogu lennuväljale / lennurajale.
    Lisaks sõitsime kogemata ja nägemata mööda Suurküla hiiest. :(
  • Uuesoo rändrahnud. Need on ehk Eesti kõige ägedamad rändrahnud üldse!!! Metsa all on hulk suuri rahne, mitmed neist mitu meetrit kõrged, kõik tihedalt koos ja üksteise otsas. See ei ole tavaline "kivikülv"! Ahto Kaasik kirjeldab neid Facebookis pikalt. Nende kivide kohta on netis infot erakordselt vähe; peale Kaasiku ja Keskkonnaregistri eriti nagu polegi. Kel võimalus - minge vaatama! Asukoht Maa-ameti kaardil.
  • Madise sadam. Järjekordne "lukku keeratud" sadam, tee selleni on tõkkepuid ja kurje silte täis. Külastaja ei saa siin viisakalt mere äärde mitte kusagil. 
  • Maasäär tulepaagi lähedal. Lahe koht ja täiesti eikusagil! Sinna viib tulepaagi juurest tee. Säärel on istumiskoht. 
  • Madise liitsihi alumine tulepaak (ülemine on kiriku tornis)
  • Harju-Madise kirik-tuletorn, ainus selline Eestis
  • Harju-Madise pank ehk Kaabre mägi. Kirikust põhja pool on siin sisemaine klindiastang ja paljand. Käisime selle all ja siis peal; jälle lahe ja ootamatu koht!
  • Madise Kuradikivi / Nirgoja kivi / ohvrikivi - otse tee ääres on väike, aga kena rändrahn. Ahto Kaasik kirjutab põhjalikult. Lisaks ka: Kultuurimälestiste register.
  • Kaitseväe Klooga harjutusväli. Imelik koht nagu sõjaväe harjutusväljad üldse. Mingis mõttes säästab kaitsevägi loodust ja hoiab seda "majanduse" eest varjul. Teiselt poolt on siin lageraied ja segi pööratud maastik. 
Sellega oli meie tänane uudishimu piir täis. Pigistasime silmad kinni ja sõitsime midagi nägemata mööda Klooga stalinistlikust sõjaväe-linnakust, Klooga järvest, Klooga lennuväljast ja selle angaaridest, Klooga mõisast, Hiiealuse rändrahnust ja sama nimega ohvriallikast. Proovisime vaadata Järguna kastanit, aga ei saand mitte - talu õues sees, aed ümber ja kuri koer juures. Vallavalitsus auu, looduskaitse objektile peab olema tagatud avalik ligipääs! 

Neli tundi sõitmist igasugu teedel asfaldist heinamaani, 45 km. 

Vasalemma, vist Tööstuse tn karjäär

mõned Uuesoo rahnud

Maa või meri? Eri kaardid on eri arvamusel.

"On see nüüd kruusatee või asfalt?" -- Harju-Madise panga pealne.
Me siis ei sõitnud. 

3 comments:

TT said...

Huvitav piirkond paistab, seal pole ma rattaga sõitnud. Madise ja Kurkse rand ei paista google kaardi põhjal eriti ahvatlev supluskoht olevat.

Tarvo Jõeste said...

Kas keegi teab, kas Madisest Kurkse (täpsemalt Külati ja Jakobi majapidamiste vahel) miski reaalne rada ka läheb? Mõlemalt poolt nagu mingid teed lähevad, aga lõppevad hoovides. Samas Maa-ameti kaardil nagu midagi on joonistatud.
Ma paar aastat tagasi suvel rattaga proovisin ... no murdsin läbi, aga ratast tuli ikka kanda rida maad läbi soise metsa ilma igasuguse rajata.

Kaur said...

Maa-ameti kaardil olevad rajad on reeglina looduses olemas. Vaid paaril korral olen leidnud koha, kus tõesti ei ole.

Kuid rattaga sõita on natuke palju nõutud. Mõnikord saab, mõnikord ei. Ma oma rattamatkadel ei võta seda üldiselt ka eesmärgiks, et peab kogu aeg sadulas olema.

Kahtlen, kas selle blogi napp lugejaskond seda kohta nii täpselt teab.