Sunday, March 1, 2020

Youtube, vol X

Youtube ikka tõsiselt pingutab, et mind ära ajada.
Oma salvestatud muusika liste üle vaadates on enamikus mõni "deleted video".
Kustutab ta täielikke suvakaid asju.

Täna leidsin, et see "Grenzenlos" on ära blokeeritud. See on ühe Belgia naiskoori saksakeelne plaat aastast 2005. Super hea (ütlen mina, kes ma saksa keelt ei mõista).

Kes sellest nüüd mida võidab?



Hetkel kuulan Moloko "Eleven thousand clicks" video-plaati. See on Youtube'st maha võetud ja siis uuesti lisatud. Kaduma läks aga rohketes kommentaarides olnud arutelu. Moloko nimelt läks selle plaadiga laiali. Kes tahab midagi magus-nukrat kuulata, siis soovitan lugu "Statues":

If all the statues in the world
Would turn to flesh with teeth of pearl
Would they be kind enough to comfort me

Ma saan aru, et Youtube ei käi mu liste läbi, et mind isiklikult kiusata. Aga kusagil on itikad, kes teevad softi, mis käib läbi autoriõiguste katalooge, õpib lugusid ära tundma, nende "omanike" õigusi jõustama. Kui nad oma tööga valmis saavad, võib suurema osa Youtubest ja neti-muusikast lihtsalt kinni panna. 

Mul pole aimugi, mis on lahendus, ei minu ega ülejäänud maailma jaoks.

5 comments:

Marylin Mengel said...

Nett pole koht kus oma asju hoida. Nett on nagu koerale üks ainus puu kus kõik saavad oma märke maha panna ja neid ühiselt siis uurida samas tuleb selle puu omanik oma seadusi tegema.

Anonymous said...

Antud kaduva muusika puhul sa saad teenust, tasuta, hoiad enda andmeid tasuta kellegi teise arvutis. Sa oled halvemas seisus, kui tee ääres hääletaja, kes tegelikult ei tea, kas tal kulub Tallinn-Tartu otsale 23h.

Usaldusväärne lahendus oli juba aastaid tagasi olemas, vist napsteri nime all. Mina võimalusel ei osta mitte ühtegi DRM asja, samas tähtajaliselt rentimine ei ole probleem (mitte tähtajatult), aga ei osta. Spotify on olnud viimase 10a jooksul üks vähestest juhtudest, kui maksin korralikult, aga lõpetasin, sest nad tol ajal ei tunnustanud Eesti maksekaarti.

Autoriõigused on huvitav küsimus. Nende ostmine on veidi nagu John Deer traktori ostmine, maksad nagu ostes, aga ei oma sõiduautost oluliselt teises hinnaklassis olevat traktorit, katki läinud jubinaid ei saa ise legaalselt vahetada, drm.

Uuem lahendus on Spotify, aga ka seal käib teineteisele ära tegemine. Spotify mudelile hetkel ei ole alternatiivi, maksad 5-10 kuus ja kuula mida tahad. Aga ka seal on brändimine, tsoneerimine jne.

Muusikaärist üldiselt, vaata Taylor Swift uut videot The Man, see plaat ei ole eelmiste plaatide lepinguga seotud. Metroo lõigu taustal seinal on tema eelmiste plaatide nimed, alla tekkis kiri - the man. T.Swiftil ei lubatud esitada enda varasemal plaadil olevat lugu 2019 American Music Awards kättesaamisel, kui ta selle keelu avalikustas, siis lubati (ja the man kurtis, et sai mõned tapmisähvardused). Taylor Swift on tülitsenud ka Spotify-ga (1). See on jõhker äri, kus kontrolli omamist kuritarvitatakse. Ja sina kurdad, et sul asjad kaovad. Sul ei ole kontrolli.
Millal Sa viimati hääletasid? Tavaliselt sai ok, vahel väga hästi, aga üksikutel juhtudel läks uskumatult halvasti.

Seoses sinu murega, et kui ai areneb, siis kustutakase kõik. Mäng on ebameeldivam, mitte ei kustutata, aga mõnel juhul küsitakse teistelt autoritelt juhuslikult sama meloodia eest 2.8 miljonit. Selle vältimiseks tegid inimesed kõik võimalikud meloodiad ja avalikustasid need (2), see ettekanne tasub vaatamist.

J.

1) https://time.com/3554468/why-taylor-swift-spotify/
2) https://www.musictech.net/news/programmers-generate-every-possible-melody-in-midi-to-prevent-lawsuits/

notsu said...

Klassikalise muusikaga annavad need robotid eriti palju valepositiivseid tulemusi: tee nüüd robotile selgeks, et kui teisel Bachi esitusel on sama meloodia ja rütm, siis ei riku see esimese esitaja õigusi.

Kaur said...

Spotify.

Youtube asendus see kindlasti ei ole. Kas tänane spacex'i plahvatuse video on seal olemas? Kuidas seda leida? Sest: No results found for "spacex cry explosion"

Muusika. Püüdsin mõnda väga meinstriim artisti otsida, aga ei saanud midagi aru. Videod nagu on ja nagu poleks. Vähem meinistriimi pole üldse. Eesti muusika on täiesti puudu.

Ja kui mingi asja leidsin, siis kuulata seda ei lasta. Tegin konto ja puha - ei lase.

Ei saa aru ma sest Spotify'st :(

Kaur said...

Eesti muusikat siiski on.

Youtube võlu on tohutu kogukond, kes on sinna lõputus koguses töötlusi ja veidrusi üles laadinud. Ehk just seesama autoriõigus trotsiv või nende piirialadel töötav punt. Mitte ükski "ametliku" muusikaga piirduv teenus ei tule järele.

Ja mu muusika kuulamisest umbes pool on just töötlused, miksid, kontsertidel tehtud suvakad salvestused, eelversioonid.
Aga just see kiht on ka kõige kaduvam.
Mitte vaid youtube süül.
Laulupeo hittlaul "kaaslased ja kaimud" on yotubest kadunud ja ma usun, et laulupeo enda korraldajad on selle maha võtnud. Nii armas video oli! Oleks võinud salvestada - aga ei viitsinud. Ja enam ei ole.

Preili Mengeli esimeses kommentaaris on sula tõde. :((((