Sunday, July 12, 2015

Ümber Harku järve / jooksmisest


Jooksmine peaks olema sihuke lihtne asi. Õppida seda pole vaja, oskame kõik niigi. (*) Trenn on lihtne - lähed ja jooksed. Võistlused on lihtsad - kiirem mees võidab. A miskipärast koovad kõik jooksuga tegelejad inimesed (mitte jooksjad; siin on vahe!) jooksmise ümber suure mõttelise sasipusa. Küll tehakse mingeid imetrenne - fartlek, intervall, tempokross, 5k ja 10k plaanid. Küll fetišeeritakse varustust - et oleks õige kell, särk, sokk. Küll blogitakse ja feissbuugitakse - "tibijookseb" nimelisi bloge on mustmiljon. (**) Ja muidugi on iga õige jooksufänn lugenud ülemõtlemise maailmameistri taiest "What I Talk About When I Talk About Running".

Aastakest viis tagasi
, enne Alpide matka, tagasi tekkis ronimis-trenni-kaaslasega mõte joosta ümber Harku. Kaaslane unustas selle õige pea, mul jäi aga kummitama. Miks ma siis ei jooksnud - ehkki töökoht on Õismäe külje all - ei tea. Tahtsin kellegagi koos joosta, üksi eksin ju ära v miskit. A kui ka selleaastane matkaseltskond "ümber Harku?" üleskutsele üliväga leigelt vastas, sain lõpuks aru, et olen juba täiskasvanud mees (***) ja võin ka ilma lapsehoidjata (****) õues käia.

Eesmärgid:
- joosta ümber Harku järve, ja
- joosta vähemalt 21 ja parem kui 25 km, ja
- hoida (vähemalt alguses) tempo aeglasem kui 6 min/km, ja
- mitte põdeda mistahes pauside või aegluse pärast.

Miks just 25 km? Sest ma tean, et kusagil selle kandis laguneb mu jooksmine täiega ära ja kehas tekivad kõikvõimalikud jamad. Tahtsin näha, mis seekord esimesena otsad annab.

Kuna Harku järv on väga tilluke, tuli 20+ km jaoks vaja teha palju suurem ring. Ma ei teinud enne jooksu plaani ega vedanud kaardile rada. Küll jooks annab arutust!

Joogi asemel võtsin kaasa krediitkaardi. Mõni pood v bensukas ikka teele jääb.

Jooks ise
Ilm andis alul leitsakut, siis külma, siis vihma, a lõpuks stabiliseerus. Oli ehk soojem kui võiks, a noh, käis kah. Parkisin Kakumäe tee selveri juurde, ootasin viimase vihmahoo osteldes (*****) ära ja läksin teele.

- 4 (4) km Harku järve lõunanurka, Järvekalda / Paldiski mnt risti. Hambad ristis, hoidsin 6+ min/km tempot.
- 2 (6) km ekskurss Karjääri teele. See on Viljari 2008 drytooling võistluse koht. Ühtlasi on seal ajale jalgu jäänud pilpaküla. A täna ei saanud ma siit edasi. Jäin seisma, küsisin kohalikelt "adkuda do Tiskre". Üks ütles "ei saa", teine "mine šlagbaumi alt läbi ja saab". Kaks kurja koera šlagbaumi taga ei andnud aga võimalust. Puhkus suhtlemisele ja raja otsimisele - 4-5 minutit.
- 5 (11) km läbi Harkujärve ja eks-Tiskre Tabasallu. Vaatasin korduvalt kaarti ja korra küsisin teed.
- Nõmme ja Kalda teede vahel viib tore kaldtee klindist / pangast üles. Ma polnud siin varem käinud. Seisatasin ja vaatasin vaadet. Talvel siia tagasi!
- 1 (12) km Tabasalus. Surusin maha mõtte Osmanist tass kohvi võtta.
- 2 (14) km Tiskre ojani. Tabasalu kergliiklustee laskumine on maailma kõige nõmedam.
Kuhu edasi?
Teeks järve ümber teise ringi veel? :)
A ei, lähen hoopis Kakumäele.
Keeran vana Rannamõisa mnt peale ja:
- 5 (19) km Kakumäe tippu. Et põnevam oleks, ukerdan väikestel teedel. 18. km juures on väike tõus ja see on raske.
- 2 (21) km Cpt Flinti pubini. 2 km jooksul juhtub kaks asja. 20 km juures Näen teist jooksjat! Esimest tänasel päeval! (******) Ja siis helistab Maria. Räägin temaga 1:20, selle aja muidugi jalutan (mitte ei jookse) ja - saate aru - Endomondo kiiruse graafikul EI OLE SEDA NÄHA!!! Pmst arvan ma, et telefonid mõtlevad kõik need sakilised jooned lihtsalt ise välja, reaalse liikumisega pole neil suurt pistmist.
- KOHVIK! Võtan Flintist tassi kohvi ja klaasi vett. Poolmaraton on läbi. Enesetunne on normaalne. Võib end premeerida! Kohv on kuum, joomine võtab aega, 7 minutit.
- 4 (25) km Vabaõhumuuseumini. Lõpp paistab, võib vajutada! Tempo 5:45 min/km. Aga... raske on. Jalad on hellad, tahtmist on ka vähevõitu.
- 1 (26) km autoni sörgin ja kõnnin vaheldumisi. Lõdvestus. Endomondo arvab ikkagi, et km aeg on 6:40.

Mis siis teada sain?
- poolmaraton on kerge ja muretu.
- 20+ km peal hakkab keha tunda andma. Esimesena hakkas valutama parem rinnanibu, siis üks varvas, tallad, sääremarjad.
- 25 km peal on kehal täiega küllalt. EI TAHA ENAM JOOSTA arvab organism, ehkki objektiivseid hädu nagu polegi.
- Liigesevalu ei ole üldse.
- Hõõrutud nahka ega ville ei ole üldse.
- Lihased... homme näeb.
- Pärast jooksu oli täiega väsinud olla.

Endomondo: https://www.endomondo.com/users/7768241/workouts/559015085
Polar: https://flow.polar.com/training/analysis/137923888

* * * * * * * * * * * *

(*) Tavainimestest räägime eksju. Profi- või isegi päris-harrastaja tasemel on muidugi vaja õppida.
(**) Jooksmisest blogimise üle jooksuteemalises blogipostituses vinguda on meta ja seetõttu tohib küll.
(***) 45 aastat, 92 kg. Ma ausalt loodan, et rohkem ma ei kasva.
(****) Lugeda "ainult GPSiga"
(*****) Seep, Palmolive, 25 senti
(******) Nägingi 26 km jooksul KOLME jooksjat! Üks neist pigem jalutas koera. Ma saan aru, et Harkujärve teedel ei kõlba joosta, a miks Kakumäe ring tühi on??? Rocca poe parkla oli keset päeva aga TÄIS. Saate aru, TÄIS, ma reaalselt ei leidnud endale seal kohta.

No comments: