Saturday, January 1, 2022

Detsember

Kuu alguses tuli lumi maha, ja mitte natuke, vaid ikka päris talv kohe.

Ostsin oma elu esimesed uisud, uued uisu- ja klassika-suusad. On ikka mõnus küll. 

Aasta päris lõpp oli (ja on) aga isiklikel põhjustel kurb-keeruline. 

1 & 2 - Tartus. Käisime ERM-is ja uisutamas, jõime Raekoja platsi džinnikokteile. 

5 - esimene suusatamine. Pirital ülemisel Kloostrimetsa ringil, 3 ringi ehk umbes 10 km. Hea rada, mõnus sõita. 

Samal päeval ostsin endale:
- uued uisusuusad,
- oma elu esimesed uisud,
- talvejope. Oranžikas. Poistel on umbes sama karva joped, läheme hästi kokku. 

Uisud proovin Kadrioru tenniseväljakute platsil kohe ära ka. Mõnus on!!
Uisutan seal veel üksi, Iidaga, Ingaga.. 

11 - suusamatk Hara rabas. Neljakesi. Lund on, aga ilm on nulli ümber - pakib! Kuna sel aastal tulid lumi ja külm koos, on raba lumekihi all külmumata. Ilma suusata saaks jalad väga märjaks. Majakivi juures käisime ka. 

Veel üks ring Tartus. Toimub kohviku-õhtu tuntud blogijatega. 

21 - kolmas doos vaktsiini, Ülemiste keskusest. Ei mingit registreerimist ega tralli. Astusin sisse, suts, valmis. Mingeid mõjusid ei olnud, süsti koht andis veidi tunda. 

22 - Lasnamäe ringi peal uisutamas. Kaasas neli last. See ongi 400m ring! Jää on hea. Tuulise ilmaga on ilmselt tuuline, aga täna väga mõnus. 

Ema sai uue digiboksi, mis ta telekaga ei ühildu. Telia esindus andis tasuta AV => SCART kaabli ja saigi käima. Miks ei või tehnikul mõni selline kaabel ühes olla...? Me enne väisasime Oomipoodi, kes seletasid, kuidas sama ühenduse jaoks on vaja eraldi konverterit. (Või siis ei suutnud meie seletada, mida vaja on.) Nojah, igatahes nüüd on korras.

Katil käib hobiprojekt "lambivarjud", mis tundub lihtne, aga töövahendite mõttes ülikeeruline. Veetsin pool tundi Karnaluksi käsitöö-poes, targemaks ei saanud. Kati ise tõi mingid _peaaegu_ õiged trukitangid koju. Ei ole meil seda isenikerdamise soont ega kogemust. 

2x - G&A-ga Tšaikovskis (Telegraafi hotelli restoran) hommikusöögil. Nad on Pariisist Eestisse käimas, kaasas kaks kassi. Saate aru jah? Inimesed on vanalinna peenes hotellis koos kassidega. :)

24 - T&M juures peol, väga armas jõuluõhtu. Saadame kassi Nõmmele lähetusse ja hakkame tast kohe puudust tundma. 

25 - J&J juures peol. Jõulukroonide töötuba. Mina ilmestan üritust improteatri arsenalist võet seltskonnamänguga "tarkade klubi".

26 - Kõrvemaal suusatamas. 19 km peale kulus pehmes värskes lumes uhkelt üle kahe tunni. 

27 - ostsin uued klassikasuusad. Fischerid, "karvadega". Minu kaalu jaoks klassikasuusa leidmine tähendab kompromisse. Uus suusk on pikem kui peaks, kindlasti ka kallim kui võiks. Aga sõita oli tore!

31 - Lendan!!! Saaremaale. Kati ja lapsed on seal juba ees. Elu esimene Eesti-sisene lend! 

Uusaasta-õhtu G&A juures, imemõnus. 

20 comments:

TT said...

Head Uut!!! Mõnusat suusatamist, uisutamist!!! Igal keerulisel probleemil on lahendus.

mustkaaren said...

Olen see halb inimene, kes tänaõhtusel plogiringil kõigile ka komme kirjutab.
Tubli ja sportlik oled, meie kõrges eas (mina isiklikult sain alles 47) paljud on oma hantlid, jalgrattad ja tantsukleidid ajaloo kolikambrisse ära pistnud.
Paadunud käsitöövahendite ostlejana soovitan keerukamaid asju poodi kohapeale otsima minna, mõnikord myyjad tõesti oskavad kysitud asjas selguse majja tuua. Aga valet sorti või ylejäänud käsitöötarvikud lykkab noor käsitööhuviline mõnes fb grupis maha. See oli lambivarju-asja kohta siis.
Õnnelikku uut! Ja rasked asjad kergenegu.

Kaur said...

Kaaren, aitäh, kõike head sullegi!

Karnaluksi poes olin täiesti päris poes kohal ja sees, ikka ei saanud abi.

Sportlik - hmm - oma veebikodudes kirjutame me end selliseks, nagu ise tahame. Päris tõde on teiselpool traati peidus :)

Frieda said...

Ilusat uut aastat ja hüva libisemist uutel suuskadel-uiskudel!
Mul on ka esimest korda elus eraldi klassika- ja uisusuusad ja no küll on mõnus.

mustkaaren said...

Siis peavad pinterest ja youtube aitama. Ma olen neist ysna peent tikkimismasinanõu saanud, muude kunstide ja craftide hulk on aga kosmiliselt suur.
Karnaluksi inimesed on rohkem õmblemise taustaga, yks omanikest pidas kunagi kudumismasinafirmat. Muud kraami nad lihtsalt ...vahendavad.

notsu said...

hmm. olen hakanud esimest korda elus mõtlema suuskade ostmisest (kui mul viimati olid, olid need veel vanemate ostetud, Visu puusuusad).

Kaur said...

Aitäh, Frieda! Sulle ka!

Kaaren, aitäh juhatamast :) Eks ma uurin.

Kuukala said...

Hädäd uut! Et uus tuleks kergem-helgem koos kõige vajalikuga.

Kuukala said...

Nohjah, eksole...

Hääd uut!

Kaur said...

Aitäh, Kuukala!

KK said...

Uut!
Mis suuski soovitate sellisele suusatajale, kes pole aastaid rajale saanud?
Ilmselgelt ei saa minust igapäevasuusatajat, aga omal võiks kodus lihtsam komplekt olla, sest isu on vahel metsa minna. Meil toredad rajad sees! Vaatasin siit https://spordimaailm.ee/suusad/suusakomplektid.html neid kuni 150seid, tasuks osta?

Kaur said...

Sõltub, mida sa tahad teda.

Kui sa tahad tehniliselt korrektset klassikastiili harrastada, siis peab suusk olema sinu jaoks õige painde ja õige jäikusega - ja siis võib odav komplekt olla halb mõte.

Kui sa tahad suusada uisustiili, siis sobib ükskõik mis ja ilmselt need 150 komplekti ka.

Kui sa tahad mõlemat ja korrektselt, siis on vaja kahtesid suuski.

Kui su "metsa minna" tähendab rohkem suuskadel kõndimist või matkamist, siis võta sõbra käest tema vanad suusad ja saapad jne ja kasuta neid, või osta kõige odavam komplekt.

Odavad saapad on tihti liiga soojad, eriti naiste omad. Kui see pole probleem või on konkreetsed saapad okei, siis ei ole mingit vajadust kalleid saapaid osta.

Odavad kepid on tihti liiga pehmed (painduvad läbi), aga see on probleem ainult siis, kui sul ülakehas piisavalt jõudu on.

Poed annavad enamasti täiesti pädevat nõu.

Kaur said...

Aga kui on soov, et lihsalt midagi oleks, siis on hea plaan ükskõik mis suusad hankida (sõbra käest tema vanu suuski rottides või siis sealt poest ostes) ja otsast suusatama hakata. Kui meeldib, saab alati enda vajaduste jaoks täpsemat varustust juurde hankida :)

Kaur said...

Sõitsin täna pikalt oma lapse suuskadega. Mõeldud minust täpselt poole kergema inimese jaoks. Kärasid küll....

Ehk, oluline on midagi hankida, ükskõik mida ja ükskõik kust, ja sõitma minna :)

notsu said...

Ma panin sama ideega oma trupi listi küsimuse, kellel on suuski üle. Näen neid täna õhtul, näis, mitu suuska mulle pakutakse.

Kuukala said...

Jaa, kui soov (taas)alustada, sobivad igasugused. Ma eelmisel aastal, enne kui käe katki kukkusin, käisin oma vähemalt 15 aastat seisnud suuskadega. Isegi pidamine oli veel alles 🤣 Ja need on need suusad, mis on mu jaoks isegi klassika tarvis liiga pikad ning millega ma omal ajal igat sorti maratone läbisin, ka uisutades. Niiet jah, peaasi, et on millega minna :)

Kaur said...

Aga kui mõnuleda tahad, siis on ikkagi parem, kui on tehniliselt sobivad suusad. Ma mäletan seda emotsiooni, kui sain esimest korda päris uisusuusa jala alla - Kurgjärve laenutusest. Pärast seda läksin ja ostsin endale suvalised odavad kasutatud uisusuusad ja pean neid siiamaani oma _kõige_ paremaks spordivahendi ostuks üleüldse.

Ma usun, et see oli 15 aastat tagasi. Eile sõitsin samade suuskadega (lapsega vaheldumisi). Suusk on väga pika eluaega vidin.

KK said...

Seda ma teada tahtsingi, et lihtsad unistamiseks metsas on ok :)
Mida hullemini seal väljas sajab, seda suurem soov on. Meil olid maal kõigil suusad, aga siis oli see pikem periood, mil talve oli umbes 2 päeva aastas ja keegi tark kraamis rehealuse klaariks, sest kes siis vana puusuusaga enam susserdab ja millal.
Täna sain uisud kätte, asi seegi! Järgmine etapp on siis suusad, jee!

Kaur said...

9 kuud tagasi, märtsis 2021, käisime Rootsis suusamatkal. Nädal aega mägedes, seljakott seljas. Ühel mehel olid puusuusad - mudeliks Mukaatševo, on sihuke Taga-Karpaatia linnake. Sõitis väga kenasti nende peal. :)

Kaur said...
This comment has been removed by the author.