Tuesday, November 19, 2019

Miiduranna merekindlused

Rattaga Miidurannas sõites märkasin Muuli tee ääres betoonist plokki. Mis see on??? Keerasin võssa - betooni oli seal palju. Massiivne ümar vorm viitas Peeter Suure merekindlusele. Ja tõesti, see on rannakaitsepatarei nr 13. Aastast 1915, laskesektoriks Tallinna laht.

Punkreid ja rajatisi oli seal palju ja nad on tõeliselt pirakad. Pildistada on neid ebamugav - kaugemalt segab võsa, lähedalt ei jää suurus peale. Aga sisse saab minna mitmesse kohta ja no täiesti ootamatult huvitav on!!

Minge vaatama! Patarei on otse tee ääres, Muuli tee käänaku sees, Viimsi keskusest 800 meetrit.  Suvel katavad võsa ja nõgesed kõik ära.

Sealsamas mere ääres Auskneemel oli veel teine merekindlus, palju vanem - Miiduranna tähtfort. Aastast 1726, maastikul endiselt kenasti näha. Käisin siis seda ka vaatamas.

Google kaart: https://www.google.com/maps....

Maa-ameti kaardil. Vasakul on Muuli tee käänak.

Lõuapoolne rajatis

Põhjapoolne rajatis

Stalag...miidid?


3 comments:

Lendav said...

Stalagtiidid. StalagMiidid kasvavad altpoolt üles ja stalagTiidid ripuvad alla. Vaata, kus on M ja T visuaalsed raskuskeskmed ja jääbki meelde. T on ju nagu purikas ning M kasvab alt kui mägi.
Aga muidu - sa tekitad oma matka- ja maadeavastamisjuttudega hirmsat sügelust, et tahaks ikka ise ka ja rohkem. Ma küll põhja poole palju ei satu, pigem lõunas kodu ümber maid ja metsi vähehaaval avastan.

Lendav said...

Vanaks hakkan jääma, ei tee enam gbd-kpt-l vahet. Stalaktiit ja stalagmiit on õige.

Kaur said...

Vahet pole, mul ei jää meelde niikuinii. Kunagi teadsin, enam mitte, ja nii jääb.