Monday, November 13, 2017

Raamat. "Jaht Eichmannile"

"Jaht Eichmannile" on dok holokausti CEO Adolf Eichmanni kinni püüdmisest.
Eichmann oli SS ohvitser. Juutide "lõplik lahendus" ehk kinnipüüdmine ja laagritesse saatmine oli tema vastutada ja korraldada. Pärast sõda lasi ta Argentiinasse jalga. Elas seal 15 aastat, aga läks seal liiga hooletuks. Iisraeli salateenistus Mossad leidis ta üles, röövis ja viis salaja Iisraeli.

Raamat on dokumentaal-põnevik. Veidi detailirohke, aga tõesti haarav.

II Maailmasõda oli tohutu tapatalg ja tal oli palju, palju aspekte. Pearl Harborist Sinimägedeni, kalašnikovist aatomipommini. Aga kui oleks üks raamat, mis sõja kõige eredamal, jõledamal viisil kokku võtab - siis - see on see raamat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hunting_Eichmann
https://www.goodreads.com/book/show/4778436-hunting-eichmann

Lugege.

2 comments:

notsu said...

ma olen muidu Hitleri ja Stalini riikide tapatalgute kohta sedagi mõelnud, et mõnes mõttes on kõige jubedam see, et suurem osa neid tapmisi ja piinamisi ja sunnitööd ei olnud isegi mitte sõda, vaid need käisid rahuajal (ammu enne sõda ja pärast ka). võiks peaaegu öelda, et nende riikide olme.

TT said...

Suures plaanis häirib mind see, et kui ühe poole kurjategijad suures osas kinni püüti siis teise poole, ehk Stalini käsilased, elasid "austusväärses" sõjaveterani staatuses surmani, kui mõni erand välja arvata. Praegune idanaabri poliitika "ajaloo võltsimise" nime all lausa idoliseerib põhiroimarit.