Wednesday, April 13, 2022

Artikleid Venemaast, Ukrainast, Euroopast

Kogun siia mõned sisukad Venemaast ja Ukrainast kirjutatud artiklid.

Kõige asjalikum allikas on "Vikerkaar", aga head ajakirjandust on viimase kahe kuu jooksul tehtud väga palju.


Andrei Hvostov, "Vene fašismi sünnilugu: Kolmandast Roomast kolmandasse reich’i", 13. aprill. A.H. lahkab Vene praeguse riigikorra aluseks olevat filosoofiat ja selle ajalugu. Ühtlasi seletab, miks seda on Venemaal ja vene kodanikel võimatu tajuda.

Kui öelda nn tavalisele vene inimesele, et tema enda riigis, „emakesel Venemaal“, on kehtestunud fašistlik süsteem, siis see on sama, kui viskaks herne vastu betoonseina. On põhjust oletada, et selline väide ei tungi ka akadeemiliselt haritud inimese mõttemaailma kaitsvatest ekraanidest läbi. Venemaa ei saa olla fašistlik riik sui generis, sest Venemaa ajalooline missioon on ometigi olnud võitlus just sellesama fašismi vastu!

"Sõda Ukrainas ja üldkehtivad väärtused", kolme mehe (Serhi Plohi, Timothy Snyder, Philipp Blom) intervjuu, Vikerkaar, aprill 2022.
 
Putinist: ... võttes sõnad nagu „natsism“ ja „genotsiid“ ning muutes need mõttetuks, ta väärastab neid ja meie mälu. Putini sõnum on selline: „Need sõnad tähendavad seda, mis ma ütlen, et need tähendavad“. Kaob seos tähistaja ja tähistatava vahel, retoorika ja reaalsuse vahel. Ta ütleb: „Mina kui Venemaa juht defineerin need sõnad“. Järelikult ei tähenda need sõnad midagi muud peale võimu.

"Putini lõppeesmärk", Timothy Snyderi intervjuu, Vikerkaar, aprill 2022
Mida see sõda pidi saavutama - ja mis päriselt juhtub?

Kui Putin oleks päriselt geopoliitiline strateeg, siis ta mõistaks, et tuleb hoida Lääne ja Hiina vahelist tasakaalu. Aga see ei ole tal õnnestunud. Ta on kunstlikult ja tarbetult tekitanud Venemaale hukatusliku geopoliitilise olukorra, tõugates oma maa ja selle kodanikud säärasesse sõltuvusse Hiinast, et seda enam kuidagi ei paranda.

Ukraina ja tsivilisatsioonide kokkupõrke teooria, Olivier Roy intervjuu, Vikerkaar, aprill 2022
O.R. kirjeldab, kuidas Lääs enne sõda uskus, et maailma jõujooni defineerivad vastasseisud Lääs :: Hiina ja Lääs :: islamimaailm. Ja et Venemaa nihkub tasapisi "Lääne" alla. Ja et sõda on selle maailmapildi kuu ajaga purustanud. 

Kogu selle pehme võimu, mille Putin oli viimasel kahekümnel aastal saavutanud ja mis võimaldas tal olla globaalne mängija, tõi ta ohvriks lihtsalt territoriaalsele nägemusele Vene võimust. Kogu see geostrateegiline allianss populistliku parempoolsusega ja Lääne religioossete konservatiividega, mis raskendas Moskvale surve avaldamist ja sanktsioonide kehtestamist, on haihtunud õhku.

Katrin Alliksaar tsiteerib Kissingeri "Diplomaatiast" Venemaa pihta käivaid lõike. Väga aktuaalne. Aastal 1994 on kirjutatud nii: 
Saab näha, kuidas postsovjetlik Venemaa reageerib oma ajaloolise impeeriumi ja satelliitide vööndi kokkuvarisemisele, kui see tõsiasi pärast esimest šokki täielikult tema teadvusse jõuab.

Harri Tiido räägib Venemaa "skisofašismist", ERR, 31. märts 2022.
Kui on mingi olukord, siis on alati selle olukorra jaoks võimalik leida või leiutada ka sobiv teooria ja terminoloogia. Mihhail Epštein tuli juba 2014. aasta Ukraina sündmuste järel välja arvamusega, et olukord Venemaal on lihtsalt skisofreeniline. Käitumine on fašistlik, kuid fašismis süüdistatakse hoopis neid, keda rünnatakse.

...
Tuleb lisa; panen siia viiteid nii nagu ma neid leian ja loen. 

Vikerkaar, aprill:
"Kas tõesti pole ilmas süüdlasi?
Lugedes vene kirjandust pärast Butša tapatalguid"
https://www.vikerkaar.ee/archives/28420
Pommidele ja tankidele on alati teed sillutanud raamatud, ja meie oleme praegu otsesed tunnistajad sellele, kuidas meie lugemiseelistused võivad määrata miljonite inimeste saatuse. On aeg oma raamaturiiulid pika karmi pilguga üle vaadata.

Novaja Gazeta peatoimetaja intervjuu:
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/96469333/intervjuu-novaja-gazeta-europa-peatoimetaja-kirill-martonov-putin-ostis-endale-ja-oma-riigile-uheotsapileti

Karmo Tüüri intervjuu, suurepärane:
https://tartu.postimees.ee/7511148/politoloog-karmo-tuur-selle-nimel-et-riik-saaks-olla-vagev-on-venelane-valmis-elama-sona-otseses-mottes-peldikus

Anne Applebaum, "The War Won’t End Until Putin Loses".
Väga selge seisukoht.

Ilmar Raag, mitu kirjutist.
https://www.facebook.com/IlmarRaag.est

92 comments:

notsu said...

Võib, ma jagan seda, mis on mulle silma jäänud?

Kõigepealt Kamil Galejevi (tundub, et tatari päritolu, on Venemaal sündinud-kasvanud, nüüd elab Läänes, ühesõnaga: jagab vene biiti ja oskab lääne inimestele tutvustada) twitterikonto, ta kirjutab seal pikemaid oopusi.

Artikkel dekolonialistlikust lähenemisest Venemaale. Leidsin Lia Dostlieva twitterilõimest, kus ta seda ka lühidalt tutvustab. Meile on siin muidugi vähe üllatavat, pigem sobib selle tarbeks, et mõnele Lääne naiivikule nina alla torgata.

Ostap Ukrainetsi põhjalikum artikkel samal teemal: kuidas Vene kultuuris kolonialistlik hoiak kajastub, mh selles, kuidas seal ukrainlasi kujutatakse (enamasti sümpaatsete totudena, mis on kolonialistlikus kontekstis muidugi veel teatav privileeg - enamikke koloniseerituid ei kujutata üldse):

"Russian media almost have a quota on silly Ukrainians, but we were lucky here. It was a mere mockery, which we were nevertheless allowed. More than a hundred stateless ethnic groups incorporated into Russian Federation have no such luxury. Russian mass culture, which propagates a military cult, is deeply racist. Although many occupiers that attacked Ukraine belong to non-Slavic ethnic groups, Russian military media lack Turks, Sino-Tibetans, or indigenous peoples of Northern Siberia.
That is the implicit racism that Slavoj Zizek noted, and it is somewhat responsible for how Western countries viewed Russia over these years. Europe helps Ukraine partly because it is “their own,” but there’s more to it. Russia kept its distance from Western culture on purpose. She didn’t try to avoid exoticization — she embraced it as a smokescreen for aggravating internal issues. The problem is that hundreds of different peoples are caught within these exoticized constraints. And we tend to neglect their lack of voice as it fits the standard “Russian” narrative."





notsu said...

Veel üks twitterilõim, kus natuke tõmmuma jumega venekeelne ukrainlane Mariam Naiem üritab lääne inimestele selgeks teha, et Ukrainas on paremäärmuse osakaal väiksem kui enamikus Euroopa Liidu enda riikides, ja kuidas olukord on alates 2014. aastast pealegi ka selle koha pealt paranenud. Mh sellest, et väikerahva (milankunderalikus tähenduses - rahva, kellel on oht, et keegi võimsam rahvas ta minema pühib) rahvuslus on midagi muud kui suurrahva rahvuslus.

Tema kokkuvõte:

"Is Ukraine an ideal country without racism?
No.

Does the Ukrainian far-right have political prospects?
No.

Is Russia an ideal country without racism as they imply?
No.

Does the Russian far-right have political prospects?
It already is a fascist state."

Ta lingib selles lõimes ka üht Maksõm Eristavi lõime, kus järjekordselt lääne inimestele Vene kolonialismi tutvustatakse (praegu on selleks enneolematult hea aeg, konjunktuur!, Lääs on erandkorras nõus idaeurooplasi kuulama! meile seal muidugi jällegi eriti uudist ei ole) ja veel üht koma teist, sh Al Jazeera artiklit Putini ideoloogilistest isadest.

notsu said...

Mulle sattus ette ka 2006. aasta artikkel koletust dedovštšinast (mis on väidetavalt 1990. aastatest saadik järjest hullemaks ja hullemaks läinud), aga see on väga kole lugemine, nii et kui sa ei taha, siis ma seda ei jaga. Mõnes mõttes selgitab Vene sõdurite julmust - terve nende ajateenistus seisneb julmuse normaliseerimises.

notsu said...

Lapsepõlvest Moldovas elanud odessalase twitterilõim, kus ta kirjeldab isiklikke kogemusi venelaste ettekujutusega oma ülimuslikkusest (ja et koloniseeritud rahvad on mingid mõttetud matsid ja miks peaks nende keelt õppima).

"Decades of Soviet propaganda (backed with repression) taught the ethnic Russians about their undeniable superiority over everyone else. Why should they learn some backward language like Romanian or Ukrainian if Russian is the “purest and the most beautiful language”?"


Ühe teise ukrainlase lõim sellest, mida venelased mõtlevad, kui nad natsismist räägivad (ja kuidas Venemaa II ms käsitluses mindi holokaustist sujuvalt mööda).


Meie jaoks pole kummaski kuigi palju uut, aga isiklikke mälestusi on huvitav lugeda ja teiseks: järsku on kellelgi vaja materjali Lääne iniemstele lugeda anda. Ma jälgin praegu Twitteris, kuidas neil praegu Venemaa suhtes silmad lahti lähevad, et kostab lausa silmalaugude plaginat. Ja nagu öeldud, nad oleks justkui esimest korda ida- ja keskeurooplaste jutule tähelepanu hakanud pöörama.

notsu said...

ja siin lõimes on kokkuvõte sellest kurikuulsast RIA novosti artiklist, kus üsna varjamatult kirjeldatakse de-ukrainiseerimise plaane denatsifitseerimise nime all. Originaalartiklit on kuvatõmmistena jagatud, lõimes on selle suuremad jupid ingliskeelsete säutsudena kokku võetud.

Delfis oli eestikeelne kokkuvõte ka.

Kaur said...

https://medium.com/@meohoh/twelve-reasons-why-russia-sucks-9ceb0feddcd6
Twelve reasons why Russia sucks

Suurepärane ülevaade Vene ühiskonnast. Meile, eestlastele, on pole seal midagi väga uut, kuid olemasolev on hästi ära illustreeritud. Vaesus, võimu-kuulekus, ükskõiksus, .., alkohol, üleolekutunne. Ja nende mõjud.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Kaur said...

Anon, ma kustutan su arvamuse kui teemavälise. See on artiklite ja viidete jagamise sissekanne / lõim.

Epp said...

Aitäh, kulla sõbrad, viidete eest.
Iseäranis inglisekeelsete, ma saan neid siinpool levitada.

Kaur said...

Näiteks see Plohi - Snyderi - Blomi intekas on ka inglise keeles olemas, aga ainult videona, https://www.youtube.com/watch?v=cBDNo3Upg-0&.

notsu said...

USA erukindral, kellel on olnud kontakte nii Vene kui ka Ukraina sõjaväega, kirjeldab, kuidas nad eri suunas arenenud on, kuigi alustasid umbes samast kohast.

Tema twitterilõime on ka päris huvitav jälgida ja mõni sealne varasem prognoos on praeguseks juba jõudnud ka tõeks osutuda.

notsu said...

Tomi Ahose lõim Kiievi lahingust (tal on ka muidu huvitavaid lõimi).

Ja Trent Telenko täiendus sellele, kus ta keskendub ukrainlaste motivatsioonile (ja juhtimisotsustele) ning Vene sõjaväe korruptsioonile.

notsu said...

Laiema perspektiivi mõttes oleks Snyderi raamatud üldse hea soovitus.

notsu said...

Kui Snyderist juba juttu tuli, siis on tal artikkel (ing k), kus ta selgitab sedasama RIA Novosti "denatsifitseerimise" juttu.

"As I have been saying since the war began, "denazification" in official Russian usage just means the destruction of the Ukrainian state and nation. A "Nazi," as the genocide manual explains, is simply a human being who self-identifies as Ukrainian. According to the handbook, the establishment of a Ukrainian state thirty years ago was the "nazification of Ukraine." Indeed "any attempt to build such a state" has to be a "Nazi" act. Ukrainians are "Nazis" because they fail to accept "the necessity that the people support Russia." Ukrainians should suffer for believing that they exist as a separate people; only this can lead to the "redemption of guilt."

For anyone still out there who believes that Putin's Russia opposes the extreme right in Ukraine or anywhere else, the genocide program is a chance to reconsider. "

notsu said...

Lisan veel ühe twitterilõime - sisuliselt on iga säuts selles lühikokkuvõte ise genotsiidist või muidu-massimõrvast Vene impeeriumi ajaloos (ses mõttes jälle kolonialismi-postkolonialismi diskursus). Ma ei oleks seda uudisväärtuslikuks pidanud, aga nägin selle all mõnda Lääne inimese kommentaari, kellele see kõik oli üllatuseks, sest nähtavasti ollakse seal harjunud mõtlema, et kolonisaatorid ja põlisrahvaste hävitajad said olla ainult Lääne inimesed.

notsu said...

Ja muidu, kes twitterit jälgib ja tunneb huvi faktikontrolli vastu, siis tasub silma peal hoida Bellingcatil (nad kirjutavad muidugi väljaspool twitterit ka) ja nende ajakirjanikel Christo Grozevil ja Aric Toleril. Tõsi küll, see tähendab mõnikord ka pisifaktidesse sukeldumist. Aga sageli ikkagi suurte teemadea, nt kui nad lükkasid Butša, Irpini jne massimõrvade kohta Vene valesid ümber.


Lisaks tundub, et peaks jälgima Julia Davist, kes vaatab-kuulab Vene (kodupublikule mõeldud) propagandat ja teeb kokkuvõtteid.

Anonymous said...

Telefonikõnest:

- мам, тут настоящая мясорубка ...
- сынок, ты прихвати и блендер

Epp said...

Kaur, jaa, ma näiteks P-T-S intervjuu ingl.k varianti läksin just nimelt sinu eestikeelse viite peale googeldama, ja leidsin. Aitäh veelkord!

notsu said...

Vabandust, kui liiga kõrvalteemal, aga CNNi kirjeldatud USA eelnõu illustreerib kuidagi jube hästi rahvuslikku karakterit. See on nii USA-lik idee! Kuidas ukrainlasi aidata? anname neile võimaluse Venemaad hageda (ja kohtuvõidu korral tuleb hüvitis neist Venemaa varadest, mis USAs arestitud on)!

Nagu... kas otsetoetustega (mida neistsamadest arestitud varadest rahastada) lihtsam ei oleks?

Kaur said...

Haha Notsu :)
Väga kohane viit on.

USA on suur ja lai ja eks ta otsib igasuguseid võimalusi nii sisemiselt kui väliselt.

notsu said...

Süngest perpspektiivist, mida tõotavad Venemaa jaoks Ukrainast naasvad metsistunud sõdurid, olenemata sellest, mis poliitrežiimist saab.

notsu said...

Seda intekat, mille Der Spiegel tegi Krasteviga (Putinist peamiselt ja kuidas ta vist ise usub oma retoorikat) sul veel ei olnud vist siin.

notsu said...

2009. aastal ukrainlanna (kui ta just poolatar ei ole, nime järgi pole kindel) kirjutatud artikkel Venemaa anti-imperiaalsetest intellektuaalidest (ja nende raskest elust massiivse impeeriumimeelse kultuuri keskel). "What kind of Russia do I love".

notsu said...

(omaette huvitav on selles artiklis see, kuidas ta kirjeldab tolle aja Ukrainat, mis oli märksa lõhestunum kui praegu.)

notsu said...

Sattusid kõrvuti kaks paariaastase vahega artiklit, mõlemad eri nurga alt Vene militaarse rahvusluse ja religiooni suhtest:
Shaun Walkeri 2020. a Guardiani-artikkel Vene relvajõudude katedraalist ja Kamil Galejevi viimatine twitterilõng sellest, kuidas Venemaa üritab vägisi samastada kunagist kirikuslaavi kultuuriruumi Vene riigiga (ja mis roll on selles nende kirjandusklassikal).

Minu ääremärkus: see oleks võrreldav sellega, kui Itaalia või veel parem Prantsusmaa v Hispaania (sest ega Venemaagi pole kirikuslaavi emamaa) pretendeeriks kogu territooriumile, mida omal ajal ladina sakraalkeel ühendanud on, ja väidaks, et kõikvõimalikud mitte-Itaalia rahvused läänekiriku ruumis on renegaatlus ja tuleks õigesse itaallusse/prantslusse tagasi juhatada, relvadega, kui muidu ei tule.

notsu said...

Märtsi alguse (täpsemalt 12.03) artikkel Ukraina tugevusest infosõjas.

Sama ütles lühemalt üks twitterikasutaja: KGB-pensionär kaotab infosõja nutifoniga koomikule.

https://twitter.com/thegrugq/status/1497583968509579267

Kaur said...

Pikk lõim vene kultuurist, kirjandusest, luulest ja marurahvuslusest selles. "Maru" on muidugi minu lisand. Venelaste jaoks on see lihtsalt rahvuslus. Normaalsus.

War of memes: why Z-war won't end with peace
https://twitter.com/kamilkazani/status/1516162437455654913

notsu said...

Timothy Snyderi 2017. aasta kõne sellest, miks Saksamaal on iseenda jaoks vaja mäletada tõde Ukraina kohta (II maailmasõjas). St sellest, et Hitleri eesmärk oli Ukrainale käpp peale panna, et see võimaldas tal pääseda Kesk- ja Ida-Euroopa juutide kallale ja et Ukrainas tegid natsid esimese juutide massimõrva, mis andis neile ettekujutuse, et see on võimalik, nii et nad julgesid selle veel laiemalt ette võtta. Ja et ukrainlasi võitles natside vastu rohkem kui lääneliitlasi kokku - fakt, mis unustatakse ära, sest Punaarmee samastatakse Vene armeega. Nii et kui sakslased tahavad mäletada oma ajaloolist vastutust II maailmasõja ees, peaks nad esimeses järjekorras mõtlema Ukrainale.

notsu said...

Snyderi 28. aprilli artikkel New Yorkeris sellest, kuidas Venemaa sõdimine Ukrainas on kolonialistlik sõda.

https://www.newyorker.com/news/essay/the-war-in-ukraine-is-a-colonial-war

notsu said...

Meduza (sõltumatu Vene väljaanne, mis praegu tegutseb Riiast) vestles Venemaal inimestega, et mis nood arvavad (ja üritas loosungite taha natuke urgitseda ka).

https://meduza.io/en/feature/2022/05/03/feeling-around-for-something-human

Kaur said...

Õõk selle viimase viida kohta. Lugesin... uhh.

Uskumatu.

Yuval Harari "Kõik meie ümber on lugu. Religioon on lugu, rahvus on lugu, raha ja majandus on lugu".

Ja nüüd oleme me ühte jalga pidi täiesti teises muinasjutus.

notsu said...

jajah, kui me ep-ga seda arutame, siis ta ütleb ka, et "mingi täiesti teine loogika, mingi mordoriloogika". Aga õnneks on olemas ka need, kes näiteks seda Meduzat teevad.

notsu said...

Kamil Galejev on ka aeg rõhutanud, et Venemaa avalik arvamus ei ole samas mõttes avalik arvamus nagu Läänes, vaid Vene inimesed väljendavad seda, mis nende arust on ühiskondlik konsensus - mida nende arvates kuulda tahetakse. Seepärast võib see väga järsult muutuda, nagu kaheksakümnendate-üheksakümnendate vahetusel korra juba juhtuski.

Meduza artiklis oli ka märgitud, et pooled, kelle käest nad küsisid, keeldusid üldse suhtlemast.

notsu said...

Ma ei tea, kas sind nii spetsiifiliselt sõjaline teema huvitab, aga esialgu jagan: Trent Telenko kirjutab Ukraina suurtükitule juhtimise tarkvaralahendusest, sellest, kuidas Starlink on seda püsti aidanud hoida pärast seda, kui Venemaa üritas Ukrainas sidet maha võtta; lõpus viskab õhku mõtteaine, mismoodi SpaceX-i selline võim maailma hakkab mõjutama (popkultuuri terminites mõlgutan ma ise aeg-ajalt, kas Elon Musk on Tony Stark (ehk Raudmees) või klassikaline Bondi-pahalane, aga vbla polegi seal suurt vahet).

https://threadreaderapp.com/thread/1523791050313433088.html

Xavi said...

Meduza artikkel on hea. Mul tekkis paralleel veganlusega. Kui vaatad videoid tapamajades või kanafarmides toimuvast, siis hakkab õudne. Ja seepärast inimesed eelistavad sellele mitte möelda, ratsionaliseerivad (nii on vaja, teisiti ei saa), osad muutuvad ka ründavaks, kui sellest üldse juttu teha.

Kaur said...

Hea võrdlus.

notsu said...

Selle sõja kohta üks twitteri-konto mida jälgida - Dmitri, kes tõlgib vene keelest seda infot, mida venelased ise (wagnerlased või Girkin-Strelkov näiteks) räägivad. St venelaste jutt, aga mitte vene propaganda. Sh videote transkriptsioonid, mis on väga teretulnud, kui ei viitsi videiod pikalt vaadata.

Girkin-Strelkovi jutukatkeid on ses mõttes väga mõnus lugeda, et ta ahastab kogu aeg, kui kehvasti see sõjakäik Venemaal planeeritud on. Ta on imperialist, fašist ja šovinist, mis tähendab näiteks, et ta põhimõtteliselt keeldub Ukraina olemasolu uskumast. Aga ta ei ole ebakompetentne. Ses mõttes on tema juttu alati südantkosutav lugeda. Kuri ja kompetentne vaenlane, kes ahastab, kui halvasti kõik on.

https://twitter.com/mdmitri91

notsu said...

ahjaa, kui juba Strelkovist juttu tuli, siis Bershidsky artikkel Bloombergis sellest, kuidas Putin oli vanasti pragmaatilisem, aga on alates 2014. aastast vaikselt strelkoviseerunud.

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-03-30/vladimir-putin-s-new-alter-ego-on-ukraine-is-igor-strelkov

Kaur said...

"Koorega late", Sirp, 13 mai.
Mihhail Trunin arutamas vene kultuuri ja intelligentsi üle enne sõda ja nüüd.
https://sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/koorega-late/

Kaur said...

Sven Grünbergi pikk intervjuu Meelis Oidsalule.
https://kultuur.err.ee/1608597943/sven-grunberg-koik-halb-siin-maailmas-tuleb-rumalusest

notsu said...

ah, see ing. tõlge on ka artikli formaadis ilmunud:

https://russiandefpolicy.com/2022/02/07/mass-fire-strike-on-ukraine/

notsu said...

ja see vene kaitsepoliitika blogi, kus tõlge ilmus, väärib tõenäoliselt samuti sirvimist, aga ma ise pole õieti jõudnud.

notsu said...

Artikkel (üks autor on ukrainlane, teine kasahh) nõukogude rassismist, mh sellest, kuidas see avaldus nii tuumakatsete asukohavalikus (kasahhide põliskarjamaad olid "asustamata ala", mida pole kellelgi tarvis ja hiljem pidevate tuumakatsete tõttu tekkinud tervisehädad pandi avalikus retoorikas rumalate pärismaalaste kehva hügieeni ja toitumise arvele) kui ka selles, keda tuumarakettide eest vastutavateks ohvitserideks võeti.

https://inkstickmedia.com/nuclear-shades-of-red-racism/

Ma vist kleebin selle igaks juhuks oma blogisse ka.

Kaur said...

"Ja sajandist on pikem päev" vist ka viitas sellele. Iseasi, kas ma lugedes sellest aru sain - pigem ei.

notsu said...

Silma jäi selline andmebaas:

"The database “PUTIN’S LIST” is created by the Free Russia Forum in order to search, consolidate and unify data on those responsible for creating and running a system of unchecked power and suppressing civil liberties both in Russia and abroad."

https://www.spisok-putina.org/en/about-the-project/

Xavi said...

Täienev nimekiri Ukrainasse saadetud/saadetavast raskerelvastusest:

https://www.oryxspioenkop.com/2022/04/answering-call-heavy-weaponry-supplied.html?fbclid=IwAR3n7GuIFLg_4IvgHimu07U0OlGP0clKg_3YJAy6xIxIyUo4pOeUOTq1Tc0

notsu said...

Guardiani artikkel sellest, kuidas Venemaa invasioon on Ida-Ukraina venekeelseid elanikke ukrainastanud.

https://www.theguardian.com/world/2022/jun/04/enemy-tongue-eastern-ukrainians-reject-their-russian-birth-language

Kaur said...

Mhmh.

Vikerkaar: Mis siis, kui Putini päris eesmärgid on hoopis teised?
Kirjeldab, et riigid liiguvad rikkuse vs suveräänsuse teljel, ja et P võib tahta liikuda meelega läänest eemale suveräänsuse poole. Kuid loob sõja abil mulje, et Lääs ise lükkab meid eemale.

https://www.vikerkaar.ee/archives/28584

Kaur said...

"We Should Say It. Russia Is Fascist."
Timothy Snyder, 19. mai.

New York Times'i artikli täistekst Facebookis

"In the Russia of the 21st century, “anti-fascism” simply became the right of a Russian leader to define national enemies."

"If Russia wins in Ukraine, it won’t be just the destruction of a democracy by force, though that is bad enough. It will be a demoralization for democracies everywhere. [...] Fascist battlefield victories would confirm that might makes right, that reason is for the losers, that democracies must fail."

notsu said...

see rikkuse-suveräänsuse jutt on kunagi ammu kokku võetud anekdoodis: "kes on kõige sõltumatum riik? Mongoolia, sest temast ei sõltu midagi."

Aga ma tahtsin jagada Ukraina transaktivisti artiklit sellest, kuidas Lääs näeb Ukraina LGBT+ inimeste probleeme liiga ühes võtmes - "aitame vaesekesed sealt koledast kohast ära" - ja kuidas see on laiemalt seotud illusiooniga, et sellised koledad asjad juhtuvad alati ja ainult kusagil mujal, kuskil perifeerias, inimestega, kes ei ole meiesugused, mingite metslastega ühesõnaga. Ta ei kasuta mõistet "kolonialistlik", aga minu arust saaks seda Lääne vaadet niiviisi tituleerida küll.

https://genderindetail.org.ua/season-topic/dosvidy-viyny/the-not-end-of-history-what-s-wrong-with-the-western-view-of-the-ukrainian-lgbt-community.html

notsu said...

Pikem lugu Hersoni oblasti okupatsioonist ja vastupanuliikumisest (see kant on Donbassi lahinguga fookusest pisut kõrvale jäänud).

https://unherd.com/2022/07/inside-the-ukrainian-resistance/

notsu said...

Kergeks lugemiseks: kuidas shibainu näoga shitposterid tegelevad twitteris vene propagandistide trollimisega ja Ukraina jaoks raha kogumisega.

https://www.vice.com/en/article/y3pd5y/shitposting-shiba-inu-accounts-chased-a-russian-diplomat-offline

notsu said...

Timothy Snyder sellest, kuidas Putin armastab kolme N-tähega algava sõnaga Lääne inimesi kollitada.

"Nazis, Nukes, and NATO
Or: what the Russo-Ukrainian War is Not About"

notsu said...

tglt on need pigem isegi Vene inimeste kollitamiseks, aga Lääne omad jäävad kah vahel naiivselt uskuma.

Xavi said...

"How to STOP a nuclear war with Putin"
https://www.youtube.com/watch?v=lT7W4ER7KFo

Ma ei viitsi enam artikleid lugeda, kuulan-vaatan hoopis videoloenguid. Vlad Vexler on Venemaal sündinud ja Inglismaal elav poliitfilosoof. Analüüsib Putini mõtteviisi, Venemaa identiteeti jms. See on üks vanem loeng.

notsu said...

mnjah, ma olen üldiselt videote ja kuulamissaadete jaoks liiga kärsitu (lugedes saab sama info palju rutem kätte).

*

Natuke metat ehk artikkel Lääne Ukraina-diskursusest, mis saab alguse ühe konkreetse artikli kriitikana, aga laiendab haaret. St peamiselt Lääne lugejale mõeldud meeldetuletus sellest, et kolonialism on halb isegi siis, kui see on Vene kolonialism, mitte mõne lääneriigi oma. Hulgaliselt näited, kuidas mõned kuulsad Lääne intelligendid võtavad Ukraina teemal suu täis ilma sellest eriti teadmata ja vahel panevad lausa ukrainlastele sõnu suhu (üks konkreetne näide: Chomsky Zelenskõile), mis tundub mulle olevat oma arguse maskeerimine ukrainlaste huvide kaitsmise või utilitaristliku argumendiga.

https://medium.com/@geogvma/another-quick-reminder-that-colonialism-is-bad-123220c50bc2

Tsitaat:
"despite smug finger-wagging about “prolonging Ukrainian suffering,” Western commentators like Nathan Robinson and Noam Chomsky are simply unfamiliar with and largely uninterested in what the very Ukrainians they claim to be concerned with actually believe about the war. Both Robinson and Chomsky insist that they are first and foremost interested with “saving Ukrainian lives,” but by bracketing the wider colonial context of the war and by ignoring the voices of Ukrainians themselves, they fall victim to what Ukrainian author Stanislav Aseyev calls the ”childish self-centeredness of ‘What does it matter, as long as there’s no war.’”"


Xavi said...

Mul tekib see kärsitus siis, kui pean kuulama endastmõistetavaid tõdesid, kui juba ette tean, mida lektor järgmiseks ütleb. Füüsiline, samas ruumis olev lektor võib eriti närvi ajada, sest kiiresti edasi kerimise nuppu pole ja lahkumine (või kõrvade katmine klappidega) on komplitseeritud.
Teisalt on videod, kus esineja hääl, saatemuusika, juurde näidatav pilt ja pikad mõttepausid loovad meditatiivse meeleolu, mida juba selle pärast kuulan. Mitte niivõrd info pärast, mida sealt saab.

Chomsky ja Ukraina teemal muidu rääkis Vexler pmst sama juttu siin ("How to critique Chomsky on Ukraine" https://www.youtube.com/watch?v=LG1txVP2pZs).

notsu said...

ja samal teemal Bruno Maçãese artikkel New Statesmanis (Mearsheimer, Peterson, Habermas ja mõni nimepidi nimetamata intellektuaal saavad puid alla)

https://www.newstatesman.com/comment/2022/07/intellectual-snobbery-jordan-peterson-support-ukraine

"We, too, are surrounded by intellectual snobs who think that values such as freedom or justice are boring and banal. And perhaps they were, before young Ukrainians started to die for them, and to die for the freedom of the intellectual snob to continue mocking them."

"Intellectuals lose interest in simple truths because everyone has access to those. Conquest and war? Too primitive. Better to develop abstract theories, removed from the hustle and bustle of politics, which reflect real intellectual power and can remain the preserve of the expert class.
The problem, of course, is that the world is often a lot less subtle than theories, and in order to understand it one has to make a deliberate effort not to be subtle. Very few manage to do this. For many intellectuals in the past it took years or even decades before they learned how to be as naive as the events around them."

notsu said...

Vahelduseks Jack Watlingi twitterlõim sellest, miks vene relvad esinevad praktikas halvemini, kui konkreetsete relvade näitajate põhjal võiks eeldada, isegi kui näitajad on tõesed ja pooli juppe pole tuuri pandud.
https://twitter.com/Jack_Watling/status/1553745899871952897

Lühidalt, esiteks - paljud asjad on neil toodetud arvestusega, et muist juppe läheb katki, seepärast sisaldavad nad igaks juhuks sama juppi rohkem, et oleks varuga pandud. See teeb tehnika kobakamaks ja sinna otsa uut tüüpi tehnika integreerimine läheb untsu (nt helikopteri vibratsioon on selline, et uuemat tüüpi relvadest ei saa normaalselt sihtida).

Teiseks - nende relvad on sellised, et primitiivsel tasemel oskaks iga mats kasutada, aga kui juhtub ootamatusi ja oleks vaja peenemalt kasutada, siis on neid keerulisem pruukida kui lääne omi ja vaja oleks kogenumat sõdurit (sest ei ole arvuti-kasutajaliidest, mis abistaks, puhtalt ise peab teadma). Aga armee ülesehitus on selline, et suurem osa on sisuliselt ajateenijad (ja paar aastat tagasi lepinguliseks hakanud ei ole ajateenijatest suurt targemad), kogenuid on vähe ja selle sõjaga järjest vähemaks jääb.

Võrdles sama tüüpi relvadega ukrainlaste käes, kes kasutavad neid palju suurema täpsusega (sest Ukraina on oma armee läänelikumaks reforminud ja neil on rohkem kogenud sõdureid, suurem ja pädevam allohvitserkond, nagu Mark Hertling on kirjutanud).

notsu said...

Kiievi läheduses asuva küla elaniku märkmed ajast, mil rinne oli sealkandis.

https://www.thenewhumanitarian.org/opinion/first-person/2022/04/06/Ukraine-war-Kyiv-diary

Kaur said...

Ma lihtsalt märgin, et ma loen nii kommentaare kui viidadatud artikleid.
Aitäh.

Ilmar Raag ja Eerik-Niiles Kross kirjutavad mõlemad meie poolt hästi.

notsu said...

Ukraina-Vene juurtega Eesti kodanik üritab lääne inimestele vene mentaliteeti tutvustada:

>a href="https://wartranslated.com/what-might-be-the-average-russians-worldview/">https://wartranslated.com/what-might-be-the-average-russians-worldview/>/a>

notsu said...

aahhh, vabandust:
https://wartranslated.com/what-might-be-the-average-russians-worldview/

notsu said...

Märkasin, et ma vist polegi siia veel linkinud Sergei Sumlenny paari kuu tagust ülevaadet sopakatest, millega Venemaal mitu aastat sõjavaimustust üles köeti. Revanšism. Sh fantastikat teemal, kuidas vahvad venelased lähevad ajas tagasi, vennastuvad natsidega ja vallutavad vastiku Inglismaa. Pealkirjad nagu "Seltsimees Hitler" jne.

https://threadreaderapp.com/thread/1535582101621420032.html

notsu said...

Snyder karmilt Habermase westsplainingust.

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/juergen-habermas-and-ukraine-germans-have-been-involved-in-the-war-18131718.html

Iseloomulik lõik:

"Nothing in German discourse prepared Germans for the reality of a Russian attack and the reality of Ukrainian resistance. Given that double failure, it would seem reasonable to ask whether there might be something fundamental within German discourse that might be repaired, perhaps by attended to discourses and rationalities beyond Germany. It is the first rule of post-colonial discourse that the colonized are to be allowed to speak. Yet Habermas gives no Ukrainian a name, let alone a voice. The one east European who has a name and a voice in Habermas's essay is Vladimir Putin. It does not seem to occur to Habermas that for decades the „power of images“, in the form of fiction, has worked for Russia in Germany. Indeed, in his irritation that Zelensky has been noticed in Germany, Habermas seems to forget that Germany was been flooded by Russian propaganda for thirty years. Over the decades, Russian tropes have been far more important in Germany than has Ukrainian reality."

notsu said...

Kergemat lugemist: Ukraina memeetikat (internetimeemide tähenduses), lõim sellest, kuidas osa meeme on kujunenud ja arenenud.

https://twitter.com/rynkrynk/status/1553646231318044673

notsu said...

Twitterilõim soovitustega, kui keegi tahab Ukraina majandust sellega toetada, et ostab sealt jõulukinke:

https://twitter.com/lydiatomkiw/status/1568637959091412993

notsu said...

Snyder sellest, kuidas Ukraina on nüüd teinud seda, mida Tšehhoslovakkia 1938. aastal ei teinud, ja kuidas ta tõenäoliselt on sellega mitu musta stsenaariumit ära hoidnud. Ja kuidas praegu on vastamisi ideaalid ja sihilikult juurutatud nihilistlik pragmatism.

https://www.foreignaffairs.com/ukraine/ukraine-war-democracy-nihilism-timothy-snyder

Kaur said...

Lihtne rahulik analüüs. Sõja käigu määrab edaspidi ära kõrg-tech relvastus, eeskätt USA abi Ukrainale. Miks peaks USA seda Ukrainale andma ja miks?

HIMARS, Ukraina sõjajumal
USA sõjalise missiooni lähetamine Ukrainasse näitab, et USA julgeolekupoliitiline huvi on teha Ukrainast selle piirkonna julgeoleku garant.

https://sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/himars-ukraina-sojajumal/

notsu said...

Meduzas ilmunud (venekeelne) artikkel elust Tõvas (kust on pärit ebaproportsionaalselt palju Vene ründearmee sõdureid)

https://meduza.io/feature/2022/09/12/v-osnovnom-oni-za-kredity

notsu said...

... ja nüüd on see lühendatult ka ing. keelde tõlgitud:

https://meduza.io/en/feature/2022/09/15/they-re-mostly-after-loans

notsu said...

palun väga vabandust, aga ma pean vahepeal ka midagi lollakat postitama -
ehk Elrondi, vabandust, Euroopa jt lääneriikide nõupidamine:

https://threadreaderapp.com/thread/1536387956877012997.html

Kaur said...

S jäi puudu Meduza artikli viitest:
https://meduza.io/en/feature/2022/09/15/they-re-mostly-after-loans

notsu said...

Jakovina refereeris oma juutuubi saates mingit Vene analüütikut, kes kirjeldab, kuidas Ukraina sõjavägi, kes oli pikka aega olnud puhtalt kaitseorientatsiooniga, pidi kiiresti omandama ründeoskused ja sellega ka hakkama sai. Kleebin lingi milnetti üles pandud tõlkele, kus on ka link juutuubi saatele.

https://militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?p=753572#p753572

notsu said...

Kokku korjatud hunnik Vene võimude Ukraina-genotsiidi retoorikat (hea varnast võtta, kui keegi hakkab jälle rääkima, et "Putin muretseb Vene julgeoleku pärast" jne):

https://www.justsecurity.org/81789/russias-eliminationist-rhetoric-against-ukraine-a-collection/

Kaur said...

Tõnis Saarts "Sirbis" sellest, kuidas sunnitult neutraalne teadus muudab kõik normaalseks, legitiimseks. Uurid perevägivalda ja ühtlasi normaliseerid seda.

Lisaks vaatab kogu lääne sots-teadus endiseid NSVL vabariike läbi Venemaa prisma, sest uurijad on eelkõige Venemaa uurijad mõne rahvusliku lisa-huviga.

Sõda Ukrainas ning sotsiaalteadlaste neutraalsus ja vastutus

notsu said...

panen vahelduse mõttes ühe kogenud Vene protestija twitterilingi:
https://twitter.com/betelgeuse1922

Jagab palju praktilisi protestimisnippe, kirjeldab, kuidas mente juurasse mässida, ühtlasi ei taha mingist ohvrirollist midagi kuuldagi, väga sümpaatne.

Kaur said...
This comment has been removed by the author.
Kaur said...

Miks venelased ei protesti mobilisatsiooni vastu?
Why aren't Russians protesting (more)?

Kaur said...

Artemi Troitski intervjuu, eeskätt venelastest siin Eestis ja mujal maailmas:

https://www.postimees.ee/7622158/nadala-intervjuu-artemi-troitski-voimaluse-korral-kagistaksin-putini-surnuks-tagajargi-kartmata

Kaur said...
This comment has been removed by the author.
Kaur said...

Ülevaade Venemaa ideoloogiast. Riigi doktriin, selle konkurendid, nimed, mõtteviisid. Eraldi lõik on muusikast / muusikutest. Venemaa kui uus Noa laev. Solvjovid ja Duginid ja paljud muud nimed, nagu vene ideoloogide väljanäitus.

Hea ülevaade sellest, KUI totaalne on totaalse režiimi lähenemine ajupesule.
Tõlkeartikkel.

https://www.vikerkaar.ee/archives/28932

notsu said...

New Yorkerist pikk artikkel sellest, kuidas USA relva- (ja luure-)abi Ukrainale tasapisi kujunes ja kuidas vastastikune usaldus on tasapisi kasvanud.

https://www-newyorker-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.newyorker.com/magazine/2022/10/24/inside-the-us-effort-to-arm-ukraine/amp

notsu said...

Ukrainlase artikkel Delfist, peamiselt sellest, mis taktikaga Ukraina armee on Venemaa vastu saanud.
https://forte.delfi.ee/artikkel/120091352/analuus-vene-armee-on-ulitugev-selle-vastu-saab-ainult-kasu-ja-varustusliine-katkestades

notsu said...

Spectatoris pikk artikkel USA-Hiina diplomaatilisest suhtlemisest sõja taustal

https://www.spectator.co.uk/article/the-red-line-biden-and-xis-secret-ukraine-talks-revealed/

notsu said...

Üks eesti vabatahtlik käis Ukrainas Gruusia leegioni raames sõdimas, vastab redditis küsimustele:

https://www.reddit.com/r/Eesti/comments/10cz6i1/k%C3%A4isin_ukrainas_gruusia_leegioni_all_s%C3%B5dimas_ama/

notsu said...

Snyder sellest, kuidas nüüd hakkab korralikult päevavalgele tulema, kui palju Venemaal USA 2016. aasta valimistes käpp sees oli:

https://snyder.substack.com/p/the-specter-of-2016

notsu said...

Žižek sellest sõjast, Venemaast, Läänest ja Ukrainast - mh autoritaarse telje tekke ohust (hetkel Vene, P-Korea, Iraan). Pealkiri on ilmselt klikimeedia produkt, ma igatahes ei ütleks, et see on artikli keskne idee. Kõigega pole ehk päris nõus, aga huvitav on küll.

https://meduza.io/en/feature/2023/02/03/what-i-don-t-want-is-western-triumphalism

notsu said...

Politico avastab, et vene sõjakuriteod ei ole mitte lihtsalt ülekäte läinud sõdurite töö.

https://www.politico.eu/article/ukraine-war-putin-forces-use-war-crimes-and-torture-to-erase-ukrainian-identity/

notsu said...

twitteris soovitati 2017. a artiklit Ukraina keelekasutusest, pole veel jõudnud lugeda, aga sotsiolingvistid kiitsid.

https://anthropology.washington.edu/research/publications/purism-and-pluralism

notsu said...

Põnev artikkel Ukraina résistance'i rühmadest (kes on otse partisanid, kes tegutsevad rohkem pehme jõuga)

https://euromaidanpress.com/2023/11/09/the-glory-pain-and-hope-of-the-ukrainian-underground/

Kaur said...

Vene propa-filmi tööstusel läheb halvasti.

Box office bombs: Russia spends millions on war propaganda films that flop

https://www.aljazeera.com/features/2023/11/9/russia-spends-millions-on-war-propaganda-films-most-are-box-office-bombs