Saturday, March 5, 2022

Pessimistlikult Ukrainast ja kõigest

Ma olen alati olnud pessimist, küünik ja hukatuse kuulutaja. Ise suudan ma sellest enamasti üle olla, ümbruskondseid aga pahandan. Seetõttu hoian oma musi üldiselt kinni. 
Seekord panen oma ennustused kirja. Ise tead, kas loed või ei, pigem ära loe.
Minu oma mõtteid on siin vähe, kõik on mujalt loetud ja öeldud. See on lihtsalt valik sellest, mida _mina ise_ usun või kardan.  

Konkreetne sõda:
  • Zelenski lüüakse lähiajal mättasse. Kui üks maailma suurriik su kõrvu ihaldab, siis kaua sa neid ei kanna. 
  • Venemaa võidab sõja ja saab osa Ukrainat endale. Kogu pulli ja tralli kõrval on nad ikkagi territooriumi võtnud ja see on väga tugev argument. 
  • Kõige valusam senine vallutus - tuumajaamad. Kuidas sa need tagasi võtad? Venemaa läks sinna tulistades, Ukraina neid samamoodi rünnata ei saa, lisaks on heidutus "laseme teid õhku". 
Euroopa tulevik:
  • Suhted Ida-Euroopas on pikaks ajaks rikutud, kümned aastad vähemalt. Ukrainlased vihkavad praegu Venemaad nii nagu - ma ei leia head võrdlust, las olla - ja see jääb kehtima. 
  • Valgevene võidab sellest sõjast, sest Lukašenka lendab troonilt ja riigist saab normaalne Ida-Euroopa riik.
  • Ukraina võidab sellest sõjast. Territoorumi nad kaotavad, inimesi ka. Majandus tõuseb Lääne abiga jalule. Aga rahvuslik ühtekuuluvus, oma riigi tunne, kõik on vennad, õlg-õla kõrval olemine - see tuleb. See on koht, kus ma olen siiralt optimistlik ja usun, et saab parem.
  • Venemaa jääb paariaks, pommiauguks. Eestile on see väga halb. Emotsionaalselt me hetkel rõõmustame selle üle, jah. Aga elada paariast naabriga - ei ole hea. 
  • Eestis sõda ei tule, aga meie majandus saab pihta. Esiteks tarned ja tooraine ja kõik ida-suunalised suhted. Teiseks - kes siia enam investeerib? Kolmandaks kolivad osad ettevõtted ära. 
Maailm: 
  • Hiina ja üldse Aasia võidavad suurelt mitmel eri viisil. 
  • Tähelepanu ja raha lähevad kliimalt ja kultuurilt sõjale üle. Mis tähendab julmemat, füüsilisemat maailma ühelt poolt, ja täiesti lootusetut olukorda kliimaga teiselt poolt. 
  • Kui sul on mitu last, siis proovi nad üle maailma laiali hajutada.
Viiteid:

Väga halb, et läbi lugesid :(

12 comments:

mustkaaren said...

Kui Venemaa saab Sinu kirjeldet maad ja varad, siis on ysna tõenäoline, et ka Lukašenka jääb oma postile, äkki teevad koguni yhe riigi.

Kaur said...

Pole mul aimu, kas ja mida ta saab. Loodan loomulikult, et läheb vastupidi ja et ka Krimm läheb Venemaa alt välja. Ehkki selle Ukraina alla tagasi panek oleks mitmel muul viisil jama.

Kuid arvan, et Valgevene ja Lukašenkaga läheb sellest sõltumatult hästi. Lukašenka mõttes siis halvasti.

TT said...

Konkreetse sõja punktidest esimesega kahjuks nõustun.
Loodetavasti on Zelenski kõrvaldamise vastu Ukraina valmistunud. Tegelikult peaks avalikult kuulutama võtmaks venelastelt võimaluse mingi vale-dimitri välja kuulutamiseks.
Teisega nõustun osaliselt, sest arvan et Vene võidab raskete kaotuste hinnaga kuid üritab võtta kogu territooriumi (Putin täna: Ukraina riiklus on küsimärgi all kui nad ei alistu). Seaduslik Ukraina valitsus ei saa nõustuda mingite osade äraandmisega. Samas saab okupeeritud territooriumi hoidmine olema suur probleem.
Tuumajaamad kuratlikult kallid ja väärtuslikud objektid. Oht tekib siis kui venelane on sunnitud välja tõmbama (mida eriti ei kujuta ette), võib lihtsalt põletatud maa taktikana need õhku lasta, mis siis, et valdav tuulesuund idasse ehk vene poole.

Euroopa, ma asendaks maailmaga. Venemaa isoleeritakse seni kui praegune rezhiim valitseb, sõltumata sellest kas Putin jääb või mitte. Kui kaua, ei julge ennustada, Põhja-Korea on ju aastakümneid vindunud aga samas tuumarakettidega maailma hirmutanud.
Valgevene, mingi võimalus, et sõjavägi pöörab relvad ringi ja võtab Luka maha. Sellisel juhul peab Vene ka Valgevene okupeerima, järjest keerulisem vene jaoks.
Ukraina kaotab territooriumi aga jah, vihkamine vene vastu süveneb ja slaavi vihkamine on asi mida venemaa peaks tõsiselt võtma. Olukord nagu Eestis peale sõda kuid vastupanuliikumine saab nii otsest sõjalist kui moraalset toetust väljastpoolt, mis teeb suure vahe. No ja Ukraina on tohutult suurem kui Eesti.
Eesti ja Vene osas nõus.
Hiina on juba võitnud ja võidab veel.
Eestis ja mitte Eesti kubermangus näen siiski momendi seisuga ennast penskaripõlve pidamas. Laste koha pealt, ma ei tea, vanem tütar arvas, et kui Eestis läheb andmiseks läheks vabatahtlikuks. Mulle muidugi ei meeldiks, aga nii ta mõtleb.
P.S. Canadast läheb lahingukogemustega vabatahtlikke Ukrainasse, valitsus ametlikult ütleb, et nad ei saa toetada ega takistada. Loodetavasti ei jää hiljaks nagu Soome Talvesõja puhul.

Kaur said...

Üldiselt nõus, va see penskaripõli.

mustkaaren said...

Ära ole nii optimist. Venemaa ei pea seda sõda ilu pärast, nende arvates on neil rohkem saada, kui kaotada, ja Luka vingerdab, nagu suudab, et võimu juurde jääda.

Anonymous said...

Venemaal tuleb päris nälg, praeguse trajektoori jätkumisel.

Toit on vajaduste püramiidi alumine ots.

Traktorid lihtsalt ei sõida kui varuosi ei ole, uuemad kombainid ei sõida. Soomlaste Ponsse (metsatöö) teatas, et lõpetavad kõik tarned, Venemaa kohalikus varuosade laos on veel, aga seda ei täiendata.

Isegi maailmas tuleb nälg. Selles mõttes on toimuv maailmasõda. Egiptuse viljast 75% on Venemaa/Ukraina. Samas hetkel jääb mulje, et Mustas meres on miine, laevad viimased päevad üldse ei liigu, vili ei liigu.
Euroopa väetiste tehased väidetavalt seisavad juba sügisest, sest gaasi pole. Ministeeriumis nähakse vaeva, väetist pole, seal töötav sõber rääkis ning isegi Maaleht kirjutas (et Venemaa valmistus ja juba umbes jaanuaris lõpetas Eestisse väetise tarned).

Ukrainlased ise lõhuvad enda kombainide rehve, et neid ei varastataks. Aga see tähendab, et kevadel need pigem ei tööta.

Muud tehased võivad praeguse seisu jätkumisel lõpetada töö, varuosasi pole.

See oleks päris maailmasõda. Mingis mõttes toimuv ongi päris maailmasõda, arvestades et inimesed tõenäoliselt surevad nälga. Tõenäoliselt suurima litaka saab Aafrika, kes siis läheb rohkem Hiina võimu alla.

Lisaks näiteks praegu räägitakse, et läänelt üüritud Boeing/Airbus liisitud lennukid nn varastatakse jõuga, osad kannibaliseeritakse varuosadeks. Paberite järgi on lennukitel nõutud vist poole aasta varuosade ladu, aga see ladu asub Euroopas ja tuuakse kiirelt (ainukene põhjus, miks ma tugevalt toetan RB raudteed, laost tellimise kaugus väheneb 3-4x).

Parmu Billy said...

Tänapäeval ei peeta sõdu emotsioonidest ja patriotismist sõda on majandusoperatsioon
See kõik millest sa kirjutad on vajalik infooperatsioon, et sa oskaksid väljendada oma meelsust, kuid sellega kaasneb mure. See mure tekitab ärevushäireid kuid needki on keemiliselt leevendatavad.
Mina ütleks et kõik läheb hästi inimesed saavad jõukaks, sest kõik see segadus tuleb üles ehitada. :)

notsu said...

mis mina arvan: et praegu on Lotmani mõttes plahvatuslik situatsioon, mis tähendab, et tõenäosusarvutustel põhinevad prognoosid hästi ei tööta, sest realiseeruda võib iks asjaolude kokkulangemisel ka väga ebatõenäoline stsenaarium. Üks selline oli nt Vene revolutsiooni ajal, üks teine augustiputši ajal. Ühesõnaga, mis iganes võib tulla.

notsu said...

ja: isegi kui me tahame analüüsida, on meil infoga praegu kitsas käes. Ukrainlased küll filmivad kõike hoolega, aga neil on suure osa info kohta karm korraldus jagada seda ainult oma riigikaitsega, mitte avalikkusega. Kindlasti ei saa me teada ka suuremat osa n.ö pärisluureinfot. Ja suvalilstel vene sõduritel pole enamasti vahendeid käes, millega jäädvustada.

Pluss leviv valeinfo.

Kuukala said...

Noh, ma olen vastukaaluks optimist ja keeldun uskumast muud, kui et P. kukub koos Venemaaga ja pikas perspektiivis võidavad sellest kõik. Ukraina jääb ja kõik teised koos temaga.
Ei ma ei peida pead liiva alla, olen kursis igasugu stsenaariumidega aga ma keeldun lihtsalt muud uskumast :)

Kaur said...

Väga armas :)

Anonymous said...

Zelinskinst - paar mõttetera 'kui kangelane elab piisavalt kaua, siis lõpetab ta kurikaelana' ning 'märtriks saamiseks on vaja surma saada'. Seega selleks, et saada ajatuks legendiks on Z puhul vaja, et ta enne sõja lõppu teise ilma saadetaks.
Sõjast endast - loetu (uudiste/sotsmeedia) põhjal on jäänud mulje, et tegu on Putini sõjaga. Seega kestab see seni, kuni Volodja elab (peale Ukraina täielikku denatsifitseerimist (kuni EU piirideni) tuleksid Moldova ja Gruusia ning küllap ka keegi kolmas-neljas). Seega tundub ainus võimalus selle hulluse lõpetamiseks ühe mehe surm (loodetavasti abistatud ja võimalikult peatselt). Ning siis oleneb juba, kes on järglane, aga kindlasti saabub mõningane segaduste periood ja ilmselt üritatakse eemalduda eelkäija taagast, mis võib tähendada, et Ukraina taastab suht kiirelt oma 2014.a alguse piirid. Ning ilmselt ka Gruusia üritab oma 2008 piirid taastada.
Lukašenko - võib minna nagu Francoga - toetasid küll valet osapoolt, aga otseselt ise ei osalenud ning tegudele ei minda. Kuigi suurem tõenäosus on see, et peale Putini surma tõmmatakse ka too mees Mussolini eeskujul enda inimeste poolt jalgupidi kusagile rippuma.
Kui aga Putin jätkab, siis saame veel mitu aastat ohata, et 'eelmine aasta ei olnudki nii hull' (nagu me juba praegu 2021 kohta arvame ja nagu me eelmine aasta 2020 kohta arvasime).