Sunday, June 10, 2018

Oandu - Võhma sildipusa

Oandu-Ikla matkatee algus.

Mis matkarada siit siis algab, ah?

Matkaraja alguse loodus on ilus!
Aga loodusest rohkem jäi meelde radade ja märkide rägastik.
Oandus on korraga koos:
- RMK raja algus,
- Oandu-Võsu matkarada,
- Oandu matkarada (mis on hoopis teine asi, ehkki samas kohas!)m
- Kõrve rada,
- Koprarada,
- Oandu küla ajaloo-rada,
- "Sõnamets".

Täielik segadus!
Üldse ei saa aru, mis on kus.
Kõige suurem silt on "Sõnametsa" oma. Selle mõttest me kohapeal aru ei saanud. 2017 sügisel EAS toel tehtud veebikeskkond on juba surnud... Ühe-päeva- või ühe-pressiteate-projekt?
RMK infopunkti me ei leidnudki (oli nurga taga ära ja silti polnud või me ei märgand.) Ehkki see oli täna vist suisa lahti.
RMK raja algus on sihuke "meh". Kas siin ongi? Mingit null-punkti pole märgitud. On KÕRVE MATKARAJA alguse värav.

Mets ise on silte ja tähistusi ja infotahvleid täis. Oled mingi raja punktis 5, saja meetri pärast mingi teise raja punktis 12... Rajad kattuvad ja ristuvad ja lähevad sujuvalt üksteiseks üle. Kusagil lähevad RMK ratta- ja jalgsi-rada lahku. Meie seda hargnemist ei leidnud.

=== === === === === === === ===

Ühelt poolt saab matkaja muidugi hakkama.
Tal on telefon, gps, küll ta kohale jõuab... Kuhugi.
Aga sisuliselt on see siiski räme praak.

Teiselt poolt on meil tekkimas matka-pärandkultuur. Eri aegadel on eri inimesed eri raha eest teinud eri projekte. Saadi KIK-i või EAS-i käest raha, valiti ja märgiti rada, pandi mõni silt ja infotahvlid. Projekt sai läbi, inimesed läksid teisele tööle, tulid uued. Uus raha, uued sildid.. Ja mida peabki uue matkaraja juht vanaga tegema? Las ta olla... eks?

Kolmandalt poolt- vahet pole. Rahvas tahab juua ja grillida -- ja selleks on RMK lõkkeplatsid. Mõni üksik loll matkab ka, kuid tema saab tõesti hakkama, olgu silt või ärgu olgu.

Oandu-Võsu raja ametlik PDF

=== === === === === === === ===

Tänane päev:
Auto Võsule, sealt jalgrattaga Pedassaare-Vergi-Altja kaudu Oandule.
RMK rada pidi Oandu-Võsu-Võhma, 18 km.
Võhmal Erka poes (soovitame!!!) õlu ja saiake.
Ilumäe kaudu tagasi.
Kokku 50 km.
Tempo oli aeglane, sest esiteks oli ilus, teiseks tuli kogu aeg infosilte lugeda.

RMK rada on kindlasti parem sõita maastikurattal. Juurikased metsateed ja liiv. Linnarattal vahid pingsalt rada ja manööverdad end kividest mööda; maastikurattal saad ringi vahtida ja näed ka, kus käid.
Tänane rada Endomondos

1 comment:

Anonymous said...

Matkaraja algus, eriti seal reservaadi kõrval oli otseselt müstiline, kindlasti soovitan. Raja algust tasub liikuda pigem isegi juba jalgsi või jalgratast lükates ja alustades mere äärest. Me peaaegu jõudsime raja kõige parema alguseni, aga vaatasin GPSilt rada liiga hilja, minu hinnangul parim raja algus on rmk kodulehel GPS kaardina, see ei alga Oandust ja tundub oluliselt huvitavam.

Matkarada on Oandust sest mere ääres, selles kohas ei ole asulat, sinna ei saa suure bussiga, aga vist on mingi mõisniku aed vmt.

Teede rägastik on oluline siis, kui tahad käia Üht ja Õiget rada. Kuna rada peaks olema ligipääsetav ka looduses liikumise mõttes pelglikumale inimesele, siis sildid peaks olema paremad. Samas selline radade pusa on väga tore.
Jalgratta tee hargnemist me tegelikult nägime, see oli sirge siht ja ma ütlesin, et sealt vist läks, kuigi tõesti, silti ei olnud.

Oluliste puuduste koha pealt tooksin esimeseks hoopis selle, kus rada kadus ja läks aia kõrvalt ja kus küsisime luba. Arvan, et sellises kohas peab olema silt, et jalgsi on ok. Liikluse keelumärgiga matkarada on halb. Mulje järgi olid kohalikud mõistlikud, näiteks tee oli tõkestatud malmvanni tehtud lillepeenraga, matkarajal on piisavalt vähe liikujaid, et nendega saab rääkida.