Monday, August 2, 2010

Teleka ost

Ostsin maale uue teleka - digiaeg!
Teleka sain, aga ostmine jättis kakase maitse suhu.

1) Käisin läbi kõik Tln suuremad elektroonikapoed ja mõned väiksemad. Tulutu töö ja ajaraisk. Järgmine kord sean sammud lihtsalt RaM Viva & Euronicsi poole ja mujale ei vaata. Sest mujal (ka teistes Euronicsites, ammugi pisipoodides) on sarnane, aga väiksem valik ja _veel_ sitem teenindus.

2) Väiksemaid poode on võimatu üles leida. Ostukeskused ei viitsi poe kaarte (ega poodide nimekirja) välja panna - seega, kui ma konkreetselt EI TEA, kus on pood, siis ma sinna ka ei jõua.

3) Eriliselt imevad Selverid, kes vihastavad-peletavad klienti tasulise WC-ga.

4) Klient, kes astub poodi jutuga "vajan telekat, raha on, müüge mulle midagi" peaks olema ideaalne ohver. Talle saab lisaks telekale maha müüa antenni-antennivõimendi-milleveel. Eesti poed ütlevad sellise võimaluse peale "telekad on seal, minge valige endale midagi". Kui ESIMESES poes oleks müüa mulle öelnud paar julgustavat sõna "ma arvan, et teile on parim valik vot see" -, oleks mu raha SINNA jäänud. Kui VIIMASES poes oleks küsitud "kas teil on maal hea signaal? kui ei, siis ostke veel see-see-see", oleks nad mult ROHKEM raha saanud. Aga meie elektroonikapoed lihtsalt ei taha müüa.

5) Ostsin teleri, mis on üks Samsungi 26" LCD-TV seeriast. Sama kesta sees müüakse viit-kuut sarnast telekat: tootekoodid LE26B350F1WXBT, LE26C350D1WXBT, LE26B450C4WXBT jne. Hoolikalt internetti lugedes selgub, et neil on mingid erinevused (sisendid, parandusalgoritmid jne). Ka poes on need riiulil kõrvuti. Kahe sama suure teleka hind võib erineda üle kahe korra. Poest pilli ostes ootaks, et keegi neid erinevusi selgitaks. Sest kui ei selgita, siis kes ja miks peaks ostma kallima mudeli? Aga ainus nõu, mis mulle anti, oli stiilis "see on hea odav, võtke see"...

Ma arvasin seni, et füüsilist kauplust pidav poemüüja on väärt seda lisa-raha, mida ta neti-kaupmehega võrreldes saab. Pärast eilset... ei.

3 comments:

Andres Kütt said...

Tere tulemast kluppi, Kaur. Ma ei osta Eestist ammu enam muid asju peale nende mida kähku vaja on. Ja igasugune jutt masust ja tööpuudusest tundub müüt olema. Helistasin katusefirmasse (palun tehke talvekahjustused korda). Pärast pikka helistamist ja proovimist sain mehe toru otsa: ööd on nii palju, enne septembrit ei jõua. Kirjutasin kivifirmasse (palun tehke talvekahjustused korda) ei mingit vastust. Pärast pikka pusimist sain vastuse: tööd on nii palju et enne septembrit ei saa midagi. Kirjutasin teise kivifirmasse, siiani ei mingit vastust.

kukupai said...

No ega netipoed ka suuremad asjad pole...
Ma ostsin digiboksi Euronici netipoest. Nad oskasid mulle sellega kaasa müüa vale kaabli, mitte SCART-liidesega, kuigi küsisin enne veel telefoni teel üle. No poiss putkas Selverisse ja tõi õige kaabli, mis pealegi paarkümmend krooni odavam.
Üldiselt mina olen hankinud paar tuttavat, kes enne mulle kõik selgeks teevad ja siis kõnnin poodi - ning müüjatibid vahivad nagu vasikad uut väravat, kui ette loen, mida tahan...

Anonymous said...

sa otsisid selverist telekat??