Tuesday, August 3, 2010

Facebook ja laste pildid

Avastasin Facebookist oma laste pildid.

Ma ei ole suurem asi privaatsuse-fänn. Blogin endast (natukene), blogin lastest, panen ise ka pilte 'netti. Nii et ei peaks ehmatama. Aga mõtlema paneb siiski:

1) Tegin kevadel lasteaia lõpetajatest pildid - portreed - ja panin veebi - peidetult, parooli alla, ühegi lingita sellele kontole. Saatsin teistele vanematele lingi+parooli ja rõhutasin, et on privaatne ja värk.
AINUS tagasiside oli "palun võta minu lapse pildid netist ära, olgu parool või misiganes, mulle ei sobi."

2) Käisin sõbral külas ja tegin tema õuel oma lastest pilti. Ja küsisin naljapärast, et kas võib netti panna.
Vastus - kindel EI: meie õues tehtud pildid paluks avalikust neti-ruumist eemal hoida.

3) Iida veel ei loe vabalt, aga varsti hakkab. Tema sõbrad-tuttavad samuti. See võiks olla viimne hetk, mil lõpetada teda puudutava "materjali" ise netti panemine. Küsimus on vaid, mida teha vanade sissekannete ja piltidega...

4 comments:

Anonymous said...

Alati saab ju kustutada või hoida mujal (omaenese arvutis; mälupulgal, mille maht tänapäeval väga suur jne). Facebookis on võimalik panna piirang nii et "ainult mina" näen.
Ise olen vältinud sugulaste ja tuttavate (mitte ainult laste) piltide internetti panekut, pannes siiski aastatetagused pildid ja facebooki uuema profiilipildi endast. Lihtsalt ei meeldi kõigi vaadata olla.

joanamari said...

LIIGSELT VÄRISEDA KA EI MAKSA

Anonymous said...

mina pean seda enesestmõistetavaks, et ma ei pane internetti teiste inimeste pilte, st neid, kus peale minu veel keegi jäädvustatud. mu oma lapsed ka ei taha, milleks siis peaksin! olgu ikka igayhe enda otsustada, kas ta tahab netis rippuda.ja kui tahab. paneb ta ise endast pildid välja.

Minuke said...

Esimene juhus on mu meelest normaalne. Kui lapse sünnipäeval on koos 20+ last ja soovid klõpse kohalolnutega jagada, siis pole muud võimalust kui parooli all olev konto.
Teisel juhul aga. Mõtled küll, et vahe pole. Samas tundsin end puudutatuna küll kui teismeline riputas rate´i enda pildid, mille taustaks meie kodu.