Wednesday, September 3, 2008

Vaikne Luksemburg

Läksin eile õhtul välja ja ei saanud aru. Kas on inimesed linnast juba lahkunud või pole veel tulnud? Tavaline Euroopa linn on õhtul kaheksa-üheksa ajal rahvast ja melu täis, aga Luksemburg on tühi, täiesti tühi. Ja vaikne. Autod ei sõida, muusika ei mängi, rahva suminat ei ole. Iga üksiku inimese sammud kajavad kivises vanalinnas kaugele. Ja inimesed kiirustavad, nagu läheks koju, mitte kõrtsi, külla või peole. Tallinna saabub selline vaikus ehk hommikupoole ööd, kui üldse...

Ainult ühel väljakul on restoranid, aga ka neis ollakse vaikselt. Muusikat ei ole, rahvas räägib tasakesi, pea keegi ei naera. Ka eemal on mõned avatud kõrtsid, aga neis istub üksik kelner "köök avatud kuni 18.00" sildi taga. Poed on kinni. Tänavakaubandust ei ole. Mõistel "putka" või "hamburger" kohalikus keeles ilmselt vastet ei ole. (Jah, siin on oma, luksemburgi keel.) Küsimus õhtuse õllemüügi piiramisest ei ole ilmselt teema.

Kõik inimesed on vanuses 25-55 ja valged. Lapsi ei ole, üliõpilasi ei ole, pensionäre ei ole. Paar noort inimest on ilmselgelt turistid.

LP thorntree ütleb selle kõige kohta:
For a city break, Paris is two hours and Brussels three hours away.

Ja mina mõtlesin, et Lääne-Euroopa linnad on kõik ühesugused.