Monday, September 15, 2008

Mis on 24 tunni rogain?

Rogain on a) võistkondlik b) kestvus c) valik d) orienteerumine e) vanuritele.

a) Võistkondlik tähendab, et üksi metsa ei lasta, ohtlik. Tegelt ka on ohtlik, sohu uppuvat rogainijat nägin ma oma elu esimese (Võsu) rogaini esimesel tunnil - õnneks aitasid konkurendid ta laukast välja, oma sõbrad olid kaugemal ja jõudsid kohale alles hiljem.

Võistkonnas peab olema 2-5 liiget. Tulemuse peale minejad lähevad alati kahekesi, riskid - et kellelgi ütleb tervis üles või saab siiber - on nii väiksemad. Me seekord siis Üllega. Ülle on hea orienteeruja, rahulik ja järjepidev ja minust kõvasti kogenum. Olime hea tiim (arvan mina).

b) Kestvus tähendab 24 tundi tiitlivõistlustel või 8 tundi niisama. Taktika on erinev. 8h käib võhma, 24h tervise pealt. 8-tunnisel enamik jookseb kuni jaksab, paremad jooksevad kogu aja. 24-tunnisel enamik kõnnib, ainult päris tipud jooksevad lõpuni. 24h järjest liikudes on isegi lühikene jooksmine risk: ta teeb kurja liigestele, kõõlustele, taldadele. Kui kogu energia ära kulutad, võid öösel lihtsalt vappekülma pärast katkestada. Kui naha külmaga märjaks jooksed - sama. Meie jooksime vähe, natuke keskel ja natuke lõpus. Enamik metsas kohatud tiime kõndis. Üldiselt annavad kiire käimine, hea rajavalik ja vähe o-vigu ka ühegi jooksusammuta hea tulemuse, kuid ei tee maailmameistriks.

24h kiiret liikumist teeb pea kõigile liiga. Finish on nagu robotite paraad :) Liigese- või muude valudega katkestajaid on alati. Hea näide on Risto katkestamine. Või siis ritsikas oma.

24h peale võtavad kõik süüa kaasa, muidu ei jaksa. Päris tipud panevad ainult geeli, aga ka ülemise otsa mehed võtavad mõnuga võileiba ja hapukurki. Ka on 24h peal võimalik võistluskeskuses süüa ja vajadusel magada. Meil oli ka plaan sööma minna, õnneks ei jõudnud me sinna - moraalile mõjub see halvasti, soe söök ja magamiskott on nii palju meelitavamad kui külm soo.

Öö: 24 tunni sisse jäi 10 tundi pimedat aega. Olevat raske, külm ja kole. Meile aga sobis hästi, võtsime üle poolte punktide öösel ja polnd häda midagi :)

Minu jaoks oli see elu esimene 24h võistlus. Sain teada, et pean peaaegu vastu. Ainus suurem häda - villis tallad. Aga selle vastu on mul rohi vist olemas...

c) Valik laseb igal võistkonnal oma raja teha. Selleks antakse enne starti tund-kaks aega. Planeerimine on raske: rajameister hoolitseb, et kõik variandid võrdselt vastikud oleks. Kas minna künklikku kirdesuunda või kaardi märga kagunurka? Kas tihedad punktid idas on parem valik kui hõredad, aga väärtuslikumad KP-d lõunas? Kas jätta ööseks lihtsam reljeef või minna hoopis paariks tunniks puhkama? Aitavad kogemused, maastiku tundimine ja kõhutunne, ja osalt ka puhas õnn.

Meie planeerisime end "kinni" ses mõttes, et ronisime kagunurka, kust tuli lihtsalt teed mööda tagasi vantsida. Mina tegin mõõtkavaga kala. Arvestasin 1:40000 kaardil 1cm = 250m, tegelikult oli 2.5cm = 1km ehk 1cm = 400m. Seega tuli see tee veel palju pikem kui ma kaardilt lugesin. Aga mis oleks päriselt parem olnud, ei tea. Ehk esimesena loodesse ja siis edelasse...

d) Orienteerumise oskus on vajalik, kuid üldiselt on rogainide punktid lihtsamad kui näiteks päevakute omad. Kui päevakul tähendab "soo nurk" punkti keset laugast, siis rogainil pigem punkti kuival maal 10m soo nurgast väljaspool. (Seega saavad jalad palju vähem/harvem märjaks kui eesti orienteerumises tavaks. Soovõõra väljamaalase jaoks on muidugi kogu Karula maastik üks arutu mülgas.) Me tegime umbes kaks suuremat o-viga ja paar väiksemat - 24h peale pigem hea tulemus.

e) Vanuritele tähendab, et võidavad üle-kolmekümnesed, ja hästi esinevad ka neljakümnesed. Esimeste tiimide keskmised vanused on: 27, 31, 35, 31, 40, 36, 31, 42... Esimesed seeniorid (Eesti võistkond, Pritsik-Väärsi!!!) on üldarvestuses 10. kohal, esimesed juuniorid (Eesti võistkond, Randman-Roosimägi-Tulp!!!) on alles 80.

Kokkuvõttes lahe ala. Huvitavam kui tavaline suund-orienteerumine.

International Rogaining Federation
Tallinna orienteerumisklubi "TA OK"
TA OK 8h rogain - 11. oktoobril Laanemetsas
Libahundi jälg - 25. oktoober Vihasool