Tuesday, September 16, 2008

Rogaini MM - meie 95 km

Igav jutt meie Karula rogaini rajast. Huvitav vaid mulle endale kauges tulevikus, kui vaja lastelastele rääkida, mis lollusi vanaisa kunagi tegi :)

Statistika

Linnulennult läbitud maa on 62.8 km.

Mõõtsin me raja kaardil üle - sain 95.5 km.
Mõõtsin niidiga ja väga hoolikalt (iga etapp 2 korda, ühte ja siis teistpidi. Kui etapi mõõtmisviga on 2mm = 10m, siis on kogu tulemuse viga 0.5 km (100m * sqrt(25)).
Seega oli tegelik teepikkus joonlauaga mõõdetust täpselt 1.5 korda pikem.

Võtsime:
- enne pimedat, 9.5 tundi - 64 p
- pimedas, 10.5 tundi - 70 p
- jälle valges, 5 tundi - 14 p

Plaan:
- teeme pikema ringi edelas ja lõunas ja läänes,
- tuleme keskusesse ja sööme,
- teeme lühema ringi põhjas.
Mõte oli hoiduda kaardi põhjaosa raskest, künklikust maastikust ja end ööseks eriti lihtsa maastiku peale jätta.

Tegelikkus:
- tegime lühema ringi edelas ja lõunas,
- jõudsime häda ja tühja kõhuga finishisse.

Lõpuks plaanisime end "nurka", kust tuli enam-vähem sirgelt finishisse joosta (KP 86 - KP67 - F, joonelt 11.4 km, reaalselt umbes 15km). See oli viga ja ilmselt oli kaardi kagunurka ronimine üldse viga.

Kõndisime täiest jõust, kuid peaaegu ei jooksnud. Eelistasime pikki ringikõnde otseminekule. Ma imestasin küll meie aeglase kiiruse üle, aga see oli lihtsalt valearvestus - arvasin olevat 1km looduses = 4cm kaardil, tegelt oli 1km = 2.5cm. Nii et me kõndisime stabiilselt 6 km/h lõpuni välja. Seda muidugi tee peal, soos või võsas võis kiirus ka päris nulli kukkuda.

Järjekorras:

- start.
- kp 30 mööda Ähijärve kallast. Võimaluse jalad kohe märjaks saada segab konkurent ära - ulatab teisel pool oja kasvava kase ladva. Purdel turnides on selles suur abi! Aga jätame võtmata kp32 plaaniga see teisel ringil ära teha. Teist ringi meil ei tule ja peaaegu käeulatuses (500m) olnud lihtne punkt jääbki meist võtmata...
- kp 73 umbes pooletunnise o-veaga. Vastik künklik mets soojärvede vahel. Läheme valest järvest valele poole, ei näe metsas vajalikku rada, siis jooksen mina okastraati ja vajan paikamist - üks kints saab kolm plaastrit. Mõlemad püksiksääred on auklikud.
- kp 52 otse tagasi ja üle tee ja piki loha
- kp 93 mööda teed. "Lõikame" ja kaotame kaduvat otserada otsides umbes 10 minutit.
- kp 50 näeme soos kurja vaeva, saame lõpuks jalad väga märjaks. Kohtame ohtralt sinikaid, nii et
- kp 51 lubame endale preemia - veedame veidi aega sinikal. Mmmm, nii maitsvad, nii külmad, niii-iii-iiii palju!!! Teeme joostes kummalise ringi ümber raba, mitte ei lähe turbaväljade teid pidi - 1 km kaotust. Jookseme siin oma ainsa etapivahe.
- kp 61 patserdame veidi, 5 min ehk. Kaardil olev valge "mets" on palju soom kui kaardil olev sinisetriibuline "soo", mis on tegelt pea kuiv. Ja kas rajameister siis ei tea, et punkt "soo nurk" tähendab laugast soo nurgas, mitte kuiva küngast soost eemal? :)
- kp 81 lihtne künkake
- kp 71 nikerdame 81-st välja saamisel, tihe mets ja kraavid.
- kp 90 veidi segadust punkti lähedal, sihte rohkem kui kaardil ja palju otsijaid. Ülle leiab.
- kp 70 on juba hämar, kuid mitte pime. Punkt on lihtne, järveäärne küngas.
- WP7 joogipunkt kaevuga.

Selleks ajaks oleme läbinud 36 km. Kõik on hästi. Eri kohad annavad end kehas tunda, kuid ei miskit koledat. Ülle on ka kombes. Ainult aega on krdi palju läinud, kell on 20.00.

- kp 44 pime. Lambi ja loha järgi leiame punkti aga hästi. Metsas on harvester, laupäeva öösel kell üheksa? Vargad? Kuuleme ta müra pea hommikuni välja.
- kp 46 punkti lähedal kerge segadus, kuid ajakaotus väike. Küngas teise, suurema künka kõrval.
- kp 82 lohad + lamp = punkt. Kerge on see öine rogain!
- kp 56 kaardile kantud tee muutus äkki vastikuks raiesmikuks ja kadus. Segadus, ajakaotus. Punkti endasse jälle lohaga.
- kp 91 üldse ei mäleta :(
- WP4, joogipunkt sõbalike eestlastega
- kp 31 lagendik moblamasti lähedal, pikk jooks oli sinna
- kp 45 natuke läks aega, enne kui päris õige künka jalami leidsime. Enne ajasime sihi teega segi ja kaotasime veel paar minutit.
- kp 43 loha järgi, lihtne
- kp 80 selle võistluse maasikas!!! Läksime ringiga põhjapoolset teed ja sihti pidi. Kõik OK, kuni jõudsime ojani, millest üle ei saa. Kaardil sillake, päris-elus üks ülilibe palk. Oja sügav ja lai. Sisse kukkuda öösel ei taha mitte... Lahendusena otsisime ühe puu juurde (aga otsi sa ööse pilliroovõsas koperdades midagi!) ja võtsime kumbassegi kätte "kargu", nii sai kuiva jalaga üle. Pmst lahe kogemus, parem kui tagasikeeramine iga kell. Aga üle kere märjaks saada poleks öösel tõesti sobinud. Hiljem sai teada, et sama jõe ületusega nii samas kohas kui mujal olid hädas paljud.
- kp 57 jube ajaraisk. valisime sihid, mis olid väga sisse kasvanud. Õige oleks olnud suure ringiga mööda teed minna, aga kaardile vaadates seda välja ei mõtle.

Kell on 5:03, pime, aga olemine on päris OK. Kuid nüüd teemegi oma "suure vea", keerame tagasi edelasse. Järgmise 7 tunni jooksul võtame vaid 4 punkti. Samas ei ole ka muud valikud siin head. Uhh...

- kp 36 mööda teed, koidab. Siin pean hakkama jalga puhkama - talla alt on valus.
- kp 65 mööda teed. Kohe läheb valgeks.
- kp 86 jube kakerdamine turbarabas, kõigest kaunist kaugel, isegi sinikaid ei olnud siin :(((
- kp 67 Üle 8 km mööda teed kõndimist, 1:45. Muidu nagu lihtne, aga mu päkad lõid tuld ja totter on kah, pole orienteerumise moodigi
- kp 83 jäi meil tegelt võtmata, ehkki me olime tast umbes 10 meetri kaugusel. Legend lihtne - kraavi käänak, lageda peal. Tegelikult lagendik = 0-nähtavusega kuusevõsa, kraavid kadusid ja tekkisid, no lihtsalt ei leidnud üles. Mina istusin valutades kännu otsas ja Ülle otsis, otsis, otsis. Aga ajaga läks väga hellaks juba... ja tulime ära.
- finish saabus hirmsa kiirkõnni ja lõpus sörgiga.

Lõpp oli, noh, nõme. 86 - 67 - finish oli kokku üle 18 km, lisaks veel p83 otsimine.