Thursday, May 14, 2009

Roheliste rattamatk 2009

Ametlik trass Google maps'is
Minu pildid

Enne matka selgus, et mu juhiload on aegund. Kilingi-Nõmme läksin ikka oma autoga, aga saateautot roolisin vaid 1 otsa saunast koju.

Esimene päev: Kilingi-Nõmme - Nigula, 50 km
Kohe alguses lõikasime parklast otse Tihemetsa. Sealt kruusakaid pidi Jäärja mõisa, Veeliksele, Nigulasse. Igav lame võsane rada. Olime hirmus vara laagris. Saun oli suure maantee ääres 22km eemal. Svjata Vatra kontserti kuulasin kuidagi vähe.

Teine päev: Nigula - Jõulumäe, 73 km
Alustuseks ring Nigula rabas, kolm vaatetorni. Jõhvikad olid ikka veel maitsvad :) Aga K sabas annab laudteel sibada, tal on matkamisest kuidagi väga sportlik arusaam.
Hakkas sadama, suht porine olemine oli. Sõidule mõjus see muidugi hästi! Tarbisime lehmavaatetorni, mille sees oli lõke. Massiarult lõikasime aslfalti pidi otse Kapli - sellega jäime ilma mudalõigust enne Iklat, kurb & nõrk muidugi. Kablis osalesime ülemaailmselt rändlinnupäeval, käisime loodusrajal, torni otsas ja lambakarjas ja mere ääres.
Sealt 5+5km sakk Lemmesse, kus Tammekas kostitas ohtra liha, õlle ja saunaga. Mmm! Päike tuli välja ja hakkas natuke soem (enne oli kolekole tuul).
Siis tagant-tuule-asfaldi-etapp läbi Häädemeeste Tolkuse rappa. Raba (K. otsustas siinkohal jooksutrenni teha; (minu jutt laudtee mõnudest kevajooksul oli vist mõjunud)) ja järgmine vaatetorn. Edasi Tahkuranna rand (tuuline-kivine) ja Jõulumäe ja jälle saun. Sõbrad olid selle ägedalt kuumaks kütnud, ainult nõrgemad naised olid Pärnusse ära kadunud.
Jõlkusin toidubussi ees ja tüütasin tuttavaid, mürasin A&R seltsis Justamendi kontserdil (lava ees). Kell pool kaks selgus, et kõik lähevad magama ja mina siis ka.

Kolmas päev: Jõulumäe - Kilingi-Nõmme, 50 km
K leidis üles Jõulmäe geo-aarde. Ootasime natuke Ülle & co kottide järele, siis velosime kruusakaid pidi Rae (?) järvekese äärde - õnneks oli tuul tagant. Varsakabjad on paar päevaga plahvatanud, kraavid puha kollased! Rael laulis 1 onu maailma kõige koledamaid laule ja vaprad ujusid.
Siis Matti käsul asfalti pidi Kilingi-Nõmme.
Lõpp.

Nähtud kohad:
- Nigula ja Tolkuse rabad
- Jõulumäe keskus
- Kabli, Häädemeeste, Tahkuranna
- Ülemiste rdtj

Muljed:
- Lõuna-Eesti loodus koosneb kraavidest ja võsast. Luited? Pole olnd
- Tammekänd on täiesti ingel! ja Sille ka.
- M et al. on vanaks saanud ja suht normaalseks (st igavaks) muutund
- Naiste moraal sulab matkal kui kevadine lumi
- Pea alkovaba üritus (järgmine kord nii ei tee!)
- K on matkakaaslasena nõrk ja telginaabrina täiesti igav, a geopeiturina väga hea
- Jänesekapsa õrnvalged õied
- Jõhvikad
- Varsakabised kraavid
- Jõulumäe geo-värk
- Rattaparandus-poisi ketiõli-huumor
- Elusaid metsloomi ei näind. Põdrad kõik võsas peidus
- Füüsiline pidas hästi vastu
- Pilte tegin vähe ja koledaid. A teised ei teind üldse

Järgmine aasta jälle!