Saturday, July 18, 2020

Komeet NEOWISE

Käisin, nägin.
Naabri-Ingridiga.
Näha on teda muidu väga lihtne, ainult helkivad ööpilved segavad :)
Ei pildistanud, ehkki panin statiivi üles - binokli jaoks.

https://en.wikipedia.org/wiki/C/2020_F3_(NEOWISE)

Kes näha tahavad - komeet on põhjataevas, võrdlemisi kõrgel. Ilma binoklita meie seda ei leidnud, aga pimedamas kohas (ja ilma helkijateta) näeks ilmselt küll.

14 comments:

Epp said...

Oi ma just mõtsin sellest blogida, et kas te sealpool kah ikka vaatate - oi on võimas!!
Mul on siin muidugi suurepärased vaatlustingimused kah, valgusreostust pole ollagi.
https://www.space.com/comet-neowise-visible-evening-sky-july-2020.html

Epp said...

Ning jaa, mul pole mingit binoklit tarvis, komeet lausa kargab näkku, suur nagu kartul. A võib-olla seetõttu, et mu asukoht sinu omast erinev.

Epp said...

Sarikommenteerin.
Lugesin su eelmise postituse pealkirja esimese soojaga "Koroonaröginad".
:)

Kaur said...

Valgusreostus - nalja teete.
Valged ööd ja helkivad ööpilved on.

See NASA taevakaart on kah mingi imelik. Suur Vanker on praegu hoopis teispidi - alumised rattad on maaga paralleelsed. Komeet on vankri "kärust" paremal ja natuke madalamal, mitte otse allpool. Jne. :)

Kaur said...

Ja ööd on tõesti sajaga valged. Ei mingit värki, et juuli teises pooles on taevas keskööl pime. Olime eile kolmeni üleval, sest pärast edukat komeedivaatlust tuli seda ju tähistada. Kogu aeg oli valge mis valge. Ning komeet on otse põhjataevas, seal, kus on kõige valgem. Ja teda ei saa vaadata "kas hommikul või õhtul", vaid otse kesköösel.

Helkivad ööpilved on viimastel päevadel erakordselt ilusad olnud. Kas te oskate neid näha? Praegu on see imelihtne, tuleb vaid õigel ajal õues olla (ehk siis pärast keskööd) ja säravad põhjataevas või heal juhul üle kogu taevakaare. Minge vaatama - kui komeet on lihtsalt udune plönn, siis ööpilved on imekaunid :)

Unknown said...

Mina kahjuks komeeti ei leidnud, täna uus katse (õnneks anti siin mingid pädevamad kordinaadid). Muud kaunist oli aga küllaga - idataevas Mars, lõunataevas Jupiter ja Saturn ja lääbes juba tavalisem Venus (kui ma muidugi puusse ei pane). Ööd on meil... valged.

Kaur said...

Koordinaadid ongi "suhteliselt kõrgel põhjataevas". Muidugi saab ka täpse asukoha anda. Aga ainus sisuline navigatsiooni-abi on Suure Vankri kast. Neid Ilvese ja Kaelkirjaku tähtkujude tähti ja S.V. alumist otsa ei jaga isegi mina, ehkki ma olen need täht-tähe haaval korduvalt atlasest kalkale ümber joonistanud (kuni tähesuuruseni m6).

Mingist astro-äpist või online taevakaardist saaks kindlasti abi.

Epp said...

Hmm, jah, teil vist seal valgem jah kui meil.
Ning Suure Vankri järgi leiab hästi üles tõesti. Ülemistest paremast kastinurgast kella 4-5 suunas, kui ma nüüd mööda ei pane.

Aga need astro-äpid... mul on paari aasta tagant konkreetne juhus, kus Sugulane, meil külas olles, võrdleb taevast ja oma nutitelefoni. Vaatab Cassiopeiat taevas, ja siis telefonis, ja raiub nagu rauda, et see ei saa edelataevas olla. Äpp ütleb, et ei ole. Samal ajal istub Cassiopeia edelataevas, nagu igaüks, kel silmad peas, näha võib.

Ma olen helkivaid ööpilvi näinud. Eestis. Minu sõnavaras on need "hulkuvad ööpilved". Kusagilt ilukirjandusest varastatud väljend, ei mäleta, kust.

Kaur said...

Stellarium:
https://stellarium-web.org/

Lendav said...

Vanarahvas ütles, et Olevipäeval tulevad tähed taevasse. Olevipäev on 29. juulil. Umbes sinnani on öötaevas valge jah. Ma ei hakka isegi üritama komeeti otsida, küll aga saab helkivaid ööpilvi tõesti igal ööl imetleda.

Kaur said...

Vanarahvas liialdas. Taevakolmnurk - Veega Deeneb Altair - on näha pea kogu aeg. Praegu on tähti binoklis väga palju, palja silmaga muidugi vähem, aga näiteks Kapella sirab sajaga ja üldse.

Risto said...

Kui vanarahvas elas vana kalendri järgi, siis tuleks vast kõigile taolistele tarkustele paar nädalat otsa liita.

Lendav said...

No Kapella võib ju sajaga sirada, aga ma ei leidnud eile öösel Suurt Vankrit üles. Põhjanaela asukohta tean, kuid kõik muu on mu jaoks seosetu pudi, sest enam-vähem igast tähtkujust on näha ainult 1 või 2 kõige heledamat tähte ja kuidagi ei orienteeru. Ma pole väga tark ka, tean siiski suht vähe. Ja täheatlast ei viitsinud välja otsida, sest näha ei ole niikuinii mitte midagi peale Kapella ja helkivate ööpilvede.

Paar nädalat siia-sinna on nohu :D Kalender on niikuinii küllaltki uus nähtus, kui tähtede endi vanusega võrrelda.

Kaur said...

Lendav - vaata seda Stellaariumi, see teeb kõik vesiselgeks :)

Nüüd vist küll mõnda aega muretu igasugu taeva-asjadega. Ma pole sellist sadu nagu täna elus näinud. Mustamäel sadas alt üles - kõrghoonete servade juures tekkis ülespoole suunatud tuisuvool, nagu üle lennuki tiiva või kõrgmägede servade. Sadeveekaevud ajasid üle nagu geisrid jne :)