Sunday, April 28, 2019

Juminda poolsaar

Matkasin seal kahel nädalavahel järjest:
ühel jalgsi ja sõpradega ja lastega,
teisel ratta ja täiskasvanud sõpradega.

Juminda on ilus ja huvitav. Poolsaar on väga kivine - nii rand kui metsaalune on lõputu kivikülv. Sünge trolli-kuusik ja heledalt säravate kividega männik on mõlemad kui muinasjutust. Idakaldas on ootamatu järsk liiva-savi pank. Siin on ka lõputult sõja- ja muud ajalugu. Juminda oli Peeter Suure (nimelise) merekindluse kõige idapoolsem väljaehitatud ala, seega on siin objekte tsaariajast kuni käesoleva vabariigine. Külad on hirmus vanad - Juminda olla aastast 1290.

Jalgsi tulime poolsaare tipust piki idapoolset rannaäärt alla ja läksime lääne poolt teid kaudu tagasi. Idakallas on järsk, sisuliselt pank, all on kivid ja veeris. Rannas on palju ümberkukkunud puid.

Rattaga tegin raja mööda metsateid nii palju kui sain. Virve külast tagasi poolsaare keskele tulime piki RMK rada ja laudteed. Vist sai paras segu asfaldist, metsateest, liivast ja  juurikatest.

Juminda kahel põhjatipul ("Säär" ja "Koljuots") on:
- Juminda merelahingu mälestusmärk. Juminda lahingus sai surma 13000 meest (või ka 25000), see on õõvastav ja huvitav lugu. Loe siit ja siit ja Wikipediast.
- RMK Juminda plats
- Kivikalme RMK platsil + nastikud
- Juminda tuletorn
- Saksa (ja küllap ka mitte-saksa) suurtükipesad
- Vene "libaraketid"
- Piirivalve radar, töötav
- Vene sõjaväe hooneid, nt helgiheitja angaar Säärel

Poolsaare keskel käisime / nägime ära:
- Tapurla küla vaatetorn - vana piirivalve oma (vist)
- Tapurla küla sadam
- Tammistu küla kiigeplats
- Juminda küla rand + kiigeplats
- Kivitee Tammistu ja Juminda külade vahel
- RMK rada läbi Aabla raba
- Majakivi sellel rajal - 7 meetrit kõrge, trepp viib otsa
- Mega vaatetorn RMK rajal, täielik monstrum keset metsa
- Leesi rahvamaja
Minu jaoks kõige üllatavam oli Tapurla torn.

Juminda kõige täpsem kaart on vist Juminda enda küla keskel. Seal on palju toponüüme, mida ükski online kaart ega allikas ei leia. Google kaart on Eesti looduses täiesti kasutu. Maa-amet aitab natuke. Aga kõige parem on orienteerumiskaardi moodi https://okaart.osport.ee/.

Veel lugemist:
https://pillevaljataga.com/blogi/lapsed/mida-teha-lastega-juminda-poolsaarel/
Rattaraja skeem:
https://drive.google.com/open?id=1FenP_1h3AvP0_qCK8h3cz4yenh82FIkS&usp=sharing

4 comments:

Lendav said...

Juminda idakalda pangaalune on üks mu lemmikpaiku. Kui põhjarannikule satun, püüan seal ikka ära käia. Panga all mererannas on päris palju valget kvartsi, lebavad merepiiril nagu valged lihvitud rasvatükid... Lapsepõlve kalliskivid :)

TT said...

Tänud O-kaardi viite eest! Matkamisel kindlasti suureks abiks.

Epp said...

Mu väga hea sõbranna elab Juminda külas. Olen selle kandi risti-põiki läbi traalinud. Ükskord oli mul lausa ühepäevane kuntsinäitus väljas Juminda piirivalvekordoni mahajäetud hoones.
Aga kõige parema loo, mis Jumindaga seoses meenub, rääkis sõbranna. Käis tema läinud sügisel metsas jooksmas (on spordihai, jooks-ujumine-suusk-ratas-merepääste jne) - ja kes talle Juminda karumetsateel vastu jookseb? Neegrinaine. Afroameeriklasest proua. Seda peaks EKRE poistele rääkima =)

Kaur said...

Sõber J on Jumindalt pärit, tema rääkis päris mitu lugu, üks hullem kui teine.