Õuna-jõhvikamoos
Kati muudkui siblib raba vahet, nii et jõhvikaid on külluses. Oleme nüüd neist nüüd teinud neli ringi moosi. Esimese korra kahasse, ülejäänud korrad mina üksi.
![]() |
| Kass valvab! |
- 3 kg hapukaid õunu (netokaal, pärast puhastamist ja hakkimist)
- 1 kg jõhvikaid
- 1.5 kg suhkrut
- 0.5 liitrit vett
- 1 kg jõhvikaid
- 1.5 kg suhkrut
- 0.5 liitrit vett
Või:
- 3 kg magusaid pirne
- 1.5 kg jõhvikaid
- 1.5 kg suhkrut
- vett
- 3 kg magusaid pirne
- 1.5 kg jõhvikaid
- 1.5 kg suhkrut
- vett
Hapude õunte puhul võiks õun : jõhvikas kaalu suhe olla 3 : 1, magusate puhul 2 : 1.
Vajalik varustus:
- 10 liitrine pott
- moosi segamise lusikas (K teeb puulusikaga, mina plastikuga)
- moosi tõstmise kulp
- saumikser
- purgid ja purgikaaned
- moosilehter
- ajalehed ja lõikelauad / kuumaalused
- vasaku käe kinnas purkide ahjust võtmiseks (kuid saab ka ilma)
- moosi segamise lusikas (K teeb puulusikaga, mina plastikuga)
- moosi tõstmise kulp
- saumikser
- purgid ja purgikaaned
- moosilehter
- ajalehed ja lõikelauad / kuumaalused
- vasaku käe kinnas purkide ahjust võtmiseks (kuid saab ka ilma)
Töö käik:
- korja, puhasta ja kaalu jõhvikad
- hangi ja pese puhtaks õunad
- tükelda õunad, kaalu, pane potti
- kalla potti keema aetud vesi
- pane pott õuntega tulele. Meie pliidil on õige kuumuse aste 6.5 / 9.
- kui õunad on hakanud pehmenema, lisa jõhvikad
- mõne aja pärast lisa suhkur
- moosi soojenemise ajal:
-- pese purgid ja pane ahju, kuumuta 120 kraadini
-- pese purgikaaned, pane vette ja aja keema
- aja moos keemiseni, kuid _ära keeda_
- hangi ja pese puhtaks õunad
- tükelda õunad, kaalu, pane potti
- kalla potti keema aetud vesi
- pane pott õuntega tulele. Meie pliidil on õige kuumuse aste 6.5 / 9.
- kui õunad on hakanud pehmenema, lisa jõhvikad
- mõne aja pärast lisa suhkur
- moosi soojenemise ajal:
-- pese purgid ja pane ahju, kuumuta 120 kraadini
-- pese purgikaaned, pane vette ja aja keema
- aja moos keemiseni, kuid _ära keeda_
- püreeri saumikseriga enam-vähem peeneks, üksikud terved jõhvikad on okei
- tõsta purkidesse ja kaaneta
- (veidi hiljem) keera purgikaaned uuesti tugevalt üle
- (veel hiljem) sildista
- tõsta purkidesse ja kaaneta
- (veidi hiljem) keera purgikaaned uuesti tugevalt üle
- (veel hiljem) sildista
Õunte valikust kuni purgis moosini läheb kaks tundi. Häid ja suuri õunu on kiirem hakkida, siis läheb kiiremini. Kui rohkem kuumust lisada, siis saab ka keeta kiiremini, kuid on kõrbema mineku oht.
Mingit "moosivahtu" meil ei teki.
Me pole iial õunu koorinud.
Me pole iial õunu koorinud.
Paar nippi:
- moosi püreerida on mugav kraanikausis.
- mikserit võiks poole püreerimise pealt puhastada, õunakoored "ummistavad" ta ära
- poti saab hästi puhtaks silikoonist spaatliga
- õunte asemel võivad olla ka pirnid, ja kuna nood on magusamad, võib panna jõhvikaid rohkem või suhkrut vähem
- mikserit võiks poole püreerimise pealt puhastada, õunakoored "ummistavad" ta ära
- poti saab hästi puhtaks silikoonist spaatliga
- õunte asemel võivad olla ka pirnid, ja kuna nood on magusamad, võib panna jõhvikaid rohkem või suhkrut vähem
Saadud moos on hapukas ja kipub juba purki paneku ajal želeestuma. Sobib see absoluutselt kõigeks - saiale, pudrule, pannkoogile. Mina panen teda tilkhaaval juustusaia peale. Või siis teen juustusaia nii, et kasutan või asemel moosi.




10 comments:
Õnne ja edu töös ning isiklikus elus!
/kui midagi teemakohaselt tarka öelda ei ole, aga nii nunnu on kuulda innukast isasest moosi tegemas ja söömas
üldse on moosipostitus kuidagi eluterve.
Kaur kehastab ideed "touch the grass".
grammatikaline parandus - "touch grass", ilma artiklita, võeh.
Igal sügisel on mõtlemine, et mis see moosi komponentide vahekord ongi ja mis temperatuurile purgid kuumutada jne. Nii et detailsus on vajalik - järgmisel sügisel tulen loen. See on lihtsalt retsept.
Sellest touch-grass asjast ei saa ma aru, me ju kõik elame elu väljaspool internetti ja siis mõnikord kirjutame sellest...? Facebookis uhkeldavad sõbrad "käisin polüneesias purjetamas, mõnus, tehke ka" sissekannetega, mina kirjutan moosist, umbes sama asi :)
Minu lugupidamine!
Kas kassi osalemine on moosi õnnestumiseks vajalik?
Kass on alati köögis, kui seal miskit toimub! Lisab igale tööle võlu ja nalja. Hetkel magab meie uue panniga kaasa tulnud pappkarbis, krabiseva paberi vahel. Nii et jaa, vajalik :)
jaa, Kaur, aga sul tundub olevat kuidagi eriliselt palju jaksu igasuguste asjadega tegeleda. Ma pole ometi esimene, kes seda räägib.
Eino nüüd on mul ilmtingimata vaja jõhvika-pirnimoosi teha. Sest ma olen teinud igasuguseid moose, aga seda veel mitte.
Mmmm... ma tahan nüüd moosi. Mu isiklik lemmik on jõhvika-õuna, aga see siin on peaaegu sama.
Su kass on minu Triibikuga TÄPSELT sama tooni ja mustriga!
Kassi võttes oli spetsifikatsioon "tavaline eesti laudakass", sellise me saime ka :)
Post a Comment