Wednesday, May 1, 2024

Pärnu jõe süstamatk

Kaks päeva.
Suurejõe - Pärnu, 36 + 26 km.
19 süsta, 23 inimest.
Öö telgis, kogu elamine süstas kaasas - telk ja varuriideid, mõnel ka aiatoolid ja minigrill...

Matkast pole palju rääkida, oli lihtsalt tore. Head inimesed, sujuv korraldus. Jõgi oli kiire, vesi kõrge, ilm ilus. Esimene päev rohkem voolu ja rohkem vastutuult. Teine päev oli tuult vähem, aga Sindist allapoole on jõgi 200 meetrit lai, vool sisuliselt puudus. Olid mõned vahutavad kohad, kõigist sai suht sirgelt üle sõita. Kaks julget läksid Sindi kärestikku (seal on hullude jaoks eraldi kanal) ja käisid ümber. Ühtegi tahtmatut suplust matka ajal ei olnud.

Linnud! Kured, haigrud, kotkas. Tuhat parti ja tiiru ja varest. Loodus oli õrnalt roheline. 

Vaatasime ära Tori põrgu. Nägime hundi topist ja ilvese nahka (küll olid mõlemad alles suured). Esimesel õhtul tuli paar tiba vihma. Teise päeva õhtuks oli aga Pärnus 20 kraadi sooja. Suviii!!!! :)))))

Kirsiks tordil sõitsime Pärnu vallikraavis ja vaatasime kesklinna vee poolt. 

Aitäh korraldus-tiimile! 




Fotod on sõprade tehtud, ma ise ei pildistanud.

8 comments:

mustkaaren said...

Nii soe ja suvine näeb loodus välja. Vesi ikka oli soe, eksju?

TT said...

Pole küll asjatundja kuid pildilt jääb mulje nagu oleks kõigi süstad õige profid, bemarid ja mersud mitte volkswagenid. Vist Euroopa ja Ameerika suhtumise vahe, siin enamasti inimestel (ka minul) rahvasüstad ja rahvarattad ($200-$400 hinnavahemik poest uuest peast) kui tegu pole just proffidega. Asja ajab ära, aga kui iga nädal vee peal või pidevalt rattal olla tasub muidugi korralikum enda maitsele vastav muretseda.

Kaur said...

Su pilk eksib, enamik on suht suvalised rahvasüstad. Mõeldud matkamiseks Eesti jõgedel, kus põhjas kivid. Mõni peenem pill on muidugi ka sees.

Või siis on me arusaam "rahvast" erinev, 200 euro eest ei saa Eestis poest peksa ka... :)

Kaur said...

Süstaga on küll see, et sellest sõltub su elu. Kui see 200 dollarine pilbas laines pooleks läheb või ümber käid, ja sa neljakraadisesse Eesti vette satud, siis on oma elu päästmiseks loetud minutid.

Odava vanniga võib käia vaiksel, soojal veekogul. Õnnetuse korral ujud ise välja.

Teiselt poolt on küll see, et mida kallim ja sportlikum süst, seda kitsam ja ebastabiilsem ta on.

TT said...

Paistab, et Eesti ja Ameerika hinnavahe ka sama taseme juures päris tummine. Mis seal imestada, läbimüügi numbrid erinevad ilmselt kümnetes või sadades kordades. Ümber mulle minna ei meeldi ka soojas vees ja seega kui spetsiaalselt ei valmistu siis väldin looduslikke olusid, kus võiks ümber minna. Sedand küll, et profisüstad tavaliselt kitsamad ja ebastabiilsemad. Ise pole meresüstaga sõitnud - sihuke eriti pikk, kaardus nina ja sabaga ning kitsas, kõrvalt vaadates tundub ebastabiilne aga näe kodanikud sõidavad edukalt suure laine ja tuulega.

Kaur said...

Enesepääste oskus, sõbra päästmise oskus ja vaimne valmisolek selleks on vee peal sõites elementaarsed oskused. Ilma nendeta ei saa. Või siis saab sõita ainult igavates oludes, aga miks?

"Profi" asjad jagunevad igas valdkonnas hästi peeneks. Nii nagu suusad on eri profiilidega, twin tip jne, on ka süstad. Kaardus kuju - "banaan" - vähendab veeliini pikkust ja selle võrra on süst manööverdavam, aga aeglasem. Kõik omadused on millegi jaoks head ja millegi jaoks halvad.

mustkaaren said...

Kaur!!! Unusta kõik paadid ja vannid ja torma ruttu ostelema! Ma käisin eile ehituspoes ja Fiskarsi seinal oli võsanuga!!! Kummikäepideme ja tupega, nagu mõõk peab olema. Minu maitse jaoks liiga kerge, aga olemas. Võru K-Rauta, kui täpsem olla. Aga mina skoorisin hoopis hammasylekandega oksakäärid F74 või midagi.

Kaur said...

Tänud!!!

Vahepeal ma:
- leidsin oma vana noa üles (oli jäänud maal puuriida kõrvale kogu talveks)
- ostsin Magaziinist reha
- tegin selle teisel tööminutil katki, üks pii murdus ära

Hammasülekandega oksakäärid mul juba on. :)