Monday, January 4, 2021

Endomondo asemele?

Mida siis võtta Endomondo asemele?

Mida kasutate teie?

Võtsin ise alustuseks Strava, aga ei, see ei ole hea. Seega otsin midagi muud.

Küsisin Facebooki matkajate foorumis, sealt tuli palju häid ideid. Lugesin läbi DC Rainmakeri kommentaariumi ja veel mitu artiklit "best xxx app" "best endomondo replacement" "best blah". Lisaks lugesin palju olemasolevate rakenduste arvustusi. 

Lugesin ja sain teada, et head rakendust teha ongi raske. Üks kasutaja nõuab intervalltrennide koostamist otse rakenduses, teine vajab kujundujumist kui spordiala, kolmas makrode arvutamist toidufotode pealt, neljas olen mina.

Ja minu vajadused on:

  • Raja salvestamine - ok seda teevad kõik. (Välja arvatud Google Fit.)
  • Raja vaatamist arvuti ekraanilt suurelt kaardilt. See välistab "app only" filosoofiaga tegijad.
  • Raja analüüsi juppide kaupa - "siin mökutasin kuus minutit", "selle lõigu keskmine kiirus on X".
  • Raja lihtsat jagamist, nii et ka teised näeks seda suurel kaardil.
    "Lihtne" tähendab, et "export gpx => import to another app => send" keemiat ei viitsi teha.
  • Statistikat tegevusalade kaupa.
  • Töötaks (salvestaks) ka ilma netiühenduseta.
  • Et oleks töökindel ja intuitiivne. 
Üsna vähe soove, eks?
Plaan on proovida selliseid rakendusi:
  • Locus Maps - see mul lihtsalt juba on. Statistikat ta ei tee, aga ehk on muu olemas?
  • Sports Tracker - https://www.sports-tracker.com/
  • SportTracks - https://sporttracks.mobi/. Ma olen kasutanud nende arvutipõhist rakendust ja see oli üsna hea. Äkki on mobla äpp ka hea?
  • Track my Trails - https://trackmytrails.com/
  • GeoTracker - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ilyabogdanovich.geotracker
Kui sul on mõni rakendus, mis a) meeldib sulle, b) ei kanna ühegi riista-tootja nime, c) ei ole UA käest läbi käinud, ja c) teeb enam-vähem seda mida mul vaja oleks, siis anna teada. Eriti huvitaks näha mõnda sinu salvestatud ja jagatud rada.
 


11 päeva hiljem on seis täiesti lootusetu.

Tsitaat internetist:
"Being a sportsman and, simultaneously, a XIAOMI phone owner is not easy."
Teine:
"Traditionally, Xiaomi and their Android customization called MIUI belongs in the most troubled group on the market with respect to non-standard background process limitations and non-standard permissions."

Strava - ei tööta. "Strava has recovered from an error" ja nii iga kord. Mängud rakenduse lubade ja seadetega ei aita.
Locus - on puhas kaardirakendus, kasutu.
Geo Tracker - salvestab, aga ei oska midagi jagada.
RMK rakendus - oskab ka rada salvestada, aga crashib.
Kahoot - ei crashi, aga ei saa taustal töötades GPSi kätte.
 
Hetkel pole mul mitte ühtegi rakendust, mis oskaks telefonis rada salvestada.
Abiks, raisk.
 
GPSi jaoks on telefonis kaks eri luba, allow access a) all the time ja b) when app is being used. Strava ja Kahoot küsivad ainult seda teist. Loogiline siis, et kui telefon pilditu peale panna, lülib OS Strava ja Kahooti käest GPS luti ära. Ühtegi viisi panna Stravat seda õigust küsima - ei ole. 

Ma olen suht seal, et lõpetada see jama ära, tunnistada kõik telefonirakenduste tootjad idiootideks (*) ja osta ikkagi uus spordikell. Mis oleks ilmselt Garmin Forerunner 45. 
 
(*) Ma saan aru küll, et rakenduse tegijal on sitaks raske supelda viie kümne telefoni-tootja saja eri Androidi eripärades. Teate mis? Mind ei huvita.

Mai 2021 seis:

Mul on nüüd kaks päris gps-kella.
Polat Grit X - pika-spordi-kell, igipika akuga. See on sula sitt, vabandust.
Garmin Forerunner 45S. Muidu tore, aga omade hädadega.
Nii Polari kui Garmini mobla äpid kui netikeskkonnad on Endomondoga võrreldes ikaldus kuubis. 

9 comments:

TT said...

Stravat kasutasin üle aasta aga pettusin piisavalt, et moblast kustutada. Esimesel pilgul jättis väga hea mulje kuid selgus, et algandmete salvestamisel oli täpsus kõige nigelam võrreldes ülejäänud äppidega. Andmetöötlus võib olla hiljem briljantne, paraku sitast saab sitamaitselise saia kui algandmed kuhugi ei kõlba. Mul tuli vahepeal päris ägedaid rekordeid, kahjuks ei teised äpid ega loogika seda ei kinnitanud.

Ise kasutan Huawei Health aga niipalju kui tean sobib see vaid Huawei seadmetega ja ühildub Google Fit'ga. Arvutiekraanile pole viitsinud manada, väidetavalt saab aga nõuab "keemiat". Mind võlub eelkõige pulsikella GPS'i (ja sellest tulenev distantsi mõõtmise) täpsus, isegi 10x kallima mobla omast parem. Samas sihukest analüüsivõimet vist pole kui kaua kus punktis tukastasid, ehkki tempot mõõdab tihti ja täpselt. Mingi kolm päeva võid kellaga ilma moblata ringi lipata, enne kui inf vaja maha laadida, et kaduma ei läheks.

Kokkuvõttes palju loba aga sulle ilmselt kasuta :P

Arne said...

Sports Tracker on Suunto oma. Suunto tarkvaraarendus, äriarendus ja klienditeenindus on suht tuksis. Mis tast saab pole üldse kindel. Ei soovitaks aega raisata.

Ma soovitaks salvestamiseks hoopis kella osta - Garmin või Polar, mitte Suunto (vt. ülalt). Aku kestab kauem (ja mobla aku on täis puhuks kui rajalt vaja helistada on), lollikindlalt veekindel, jne. Garmini suur pluss on see, et kõik on kellas tehtav - kui mingid keskkonnad maas on, siis saad konfida ja radu kellast kätte ikka üle USB. Polar sõltub oma teenustest (nagu ka Suunto).

Kaur said...

TT - aitäh, ehkki kinnitus, et Strava on ebatäpne ja pulsikellad paremad, on juba abiks.

Arne - mul on gps kell, juba teine (oli Garmin, on Polar). Ma ei kanna seda eriti ja pole ka plaanis kandma hakata. Päris jooksutrennide ajal kasutasin küll, jälgisin jooksvalt kiirust jne. Aga enam ei taha ma kella kanda ei tavaelus ega rajal.

Suunto keskkond oli movescount ju? Ei?

Arne said...

Movescount on EOL. Pidi juba eelmisel aastal maha minema, aga Suunto ei saanud vanade kellade jaoks asendust valmis. Ja see mis asemele tuleb on mingi väga nuditud asi (puhas app) ja Suunto soovitab ise leida endale mingi muu teenus, kus oma asju hoida ja analüüsida ja sheerida. Peale Amer Sportsi hiinlastele müümist on Suunto väga imelike otsuseid tegema hakanud. Endal on Ambit 3 Peak ja loodan, et saan kuidagi edasi kasutada, aga kellelegi Suuntot ei soovita.

Locus mapsil mingit oma veebikeskkonda pole - puhas app. Seega suur ekraan ja jagamine ei ole teemaks. Samas ma pole uurinud - äkki oskab ta mingite kolmanda osapoole süsteemidega integreeruda/sünkroniseeruda.

Polaril oli kah app - äkki sellega saab Polari keskkonda pruukida ilma kella ostmata?

Kaur said...

Locus - lugesin natuke - kasutajad virisevad jagamise puudumise üle, Locus aga ei saa isegi küsimusest aru. Samas on seal mingeid imeasju tehtud. Kaardiäpi sisse ehitatud chatirakendus? Wtf? Neil on toote ja fookuse juhtimisega tõsine jama.

Seega, Locus - ei.

Polar väga kindlasti ei, neil on samad hädad mis Suuntol - suht väike tegija, softi kvaliteet on ajalooliselt sitt ja jätkusuutlikkus on kahtlane.

Aitäh hoiatamast. :)

Kaur said...

Eile õhtul tehtud suusaring pole Strava veebi tänaseks jõudnud.
Wtf...

v2lek said...

On locusega kuidas on - siiani parim kaardirakendus androidile :) Ja on jagamine olemas. Iseasi kas sellisel kujul nagu soovitakse.

* Komoot - app on, veebis on. Piirkondade (offline) kaartide hankimine maksab. Mingid edevad asjad maksavad veel.

* Alltrails, kah on veeb olemas aga ma ei tea kuivõrd statistikat teeb. Edevamad liigutused maksavad. Sai proovitud kellegi suure matkaja soovitusel, et jube hea on. Võibolla kuskil välismaal ongi..

Polaril on "polar beat" mida saab kasutada mobiiliga ja vaadata hiljem ka veebist, kui konto tehtud, ei nõua polari kella olemasolu AFAIR, kuigi edevamad featuurid avanevad kui on olemas kell või pulsivöö vms. Jagada saab ka. Väikseks tegijaks ei julge neid küll lugeda, arendus ka toimib endiselt.

Kaur said...

Aitäh.

Locus Pro (tasuline) mul on. Kasutasin seda suvel palju. Käkk nagu iga teinegi. Ainus hea omadus - korralikud kaardid. Kuid Locuse oskus neid näidata on täiesti õudne. Kasutajaliidest ei saa kasutada, vaid sellega peab kaklema. Aga see kõik on teemast väljas.

USA ja Aasia firmadega võrreldes on kõik Euroopa tegijad tillukesed. Samas on Aasia klientide soovid täiesti teine maailm võrreldes meie omadega. Ma ei usu, et Huawei soft mulle paremini sobiks kui Polari oma.

Polar Beat'i viite eest aga suur aitäh.
Proovin kohe homme järele!

Kaur said...

Locusest.

Kartograafia on peen kunst. Eestkätt tasakaalu oma. Kuidas näidata kõike seda, mida kasutajal vaja, ilma ekraani ülikirjuks ajamata?

Locus ei näita asulaid. Võpsikus matkates pole seda ka vaja. Aga kui proovid Locuse abil tsivilisatsioonis teed planeerida, siis lähed hulluks.

Locus ei näita mägimaju / öömaju / lõkkekohti. Need on kaardil olemas, sisse zoomides näeb. Aga üldiselt nähtamatud. Skandinaavias matkates on need KÕIGE tähtsamad asjad üldse, igal paberkaardil on need suurelt ja punaselt. Locuses - pole. Pole!!!!

Raja joonistamine, oma punktide lisamine jne on Locuses täieline perverssus.

Kuid kindlasti on veel jubedamaid rakendusi kui Locus.
Näiteks OruxMaps.