Wednesday, May 20, 2020

Ratas: Ihasalu poolsaar ja Uitru säär


Kuu aja eest Jägala jõe ääres käies jäi meil nägemata Kuke-miku rändrahn. Otsisin ta täna siis võsa seest üles. Aga kuhu edasi? Kaberlas ja Kaberneemes olen sel aastal juba sõitnud, seega läksin Ihasalu / Neeme poolsaarele. Mulle täiesti võõras kant.

Kõigepealt otsisin tükk aega Tavaru kive / rändrahne. Ei leidnudki. Küsisin ühelt kohalikult ka - kivid pidanuks kaardi järgi tema maja taga olema - ei teadnud. Võimalik, et Regio kartograafid on need lihtsalt välja mõelnud. Kuue meetri kõrgune mürakas peaks ometi teada olema! Mingid väiksemad nässid seal küll olid, aga no selliseid on Põhja-Eesti neemedel igal pool.

Siis veeresin neeme tippu. Ees oli keelumärk. Hm? Miks eravaldus? Selgub, et Morrison Invest on poolsaare kaitseväelt üle ostnud. Seal on riigikaitsemaa ja ehituskeeluvöönd. Kuid Vene armee varemed lähevad "ehituse" alla kirja ning detailplaneeringuga osavalt skeemitades saab iga vene punkri koha peale uue häärberi ehitada. Kinnisvaraäri vajab nupukust, jultumust ja häid sõpru õigel kohal...

Neem ise on ülihuvitav. Seal oli NSVL piirivalve tehniline vaatluspost. Alles on vaatlustorn, varemed ja kaevikute süsteem. Kaevikud on kividega vooderdatud. Iga haru lõpus on väike betoonist maa-alune laskepesa. Nagu tillukesed punkrid... Täiesti sürr. Ja arusaamatu.



Läksin vaatama mingid rauast "toru". Selgus, et see on sisse / väljapääs. Maa all on mingid ruumid, võib-olla ka tunnelite süsteem... Imeasju on ikka ehitatud!

Kaldal on suur rändrahn, 4 meetrit kõrge. Sinna on praod sisse lõhatud. Jälle see armee. Tõsi, rändrahne lõhkusid usinalt ka "vanad eestlased". Selle rahnu küljel oli 2007. aasta TAOK rogaini üks kontrollpunkt.


Samal alal on 1938. ehitatud väike majakas - Ihasalu päevamärk.


Neeme tipust läände, Muuga suunas, ulatub pikk kivine riba - Uitru säär.

Tagasin sõitsin väikeseid sihte pidi läbi öise metsa. Maastikuratta rõõmud -  ei pea teed jälgima, ratas "sööb" konarused ja kivid ise ära. Nii saab ka üsna pimedas metsas ilma lambita sõita ja samal ajal ümbrust vahtida. Ühtegi metslooma täna kahjuks siiski ei näinud.

Kuke-Miku kivi ise ka:


Matkasin 35 km, sellest kolmandiku sõitsin asfaldil, ülejäänud kruusal / võsas / liivas.

5 comments:

TT said...

Tore oleks marsruudi kaarti ka näha informatiivsuse mõttes ;)

murca said...

Mul oleks vaja, et sa kõik pooleli jätad ja need oma käigud märksõnade järgi kategooriatesse, palun, organiseerid. Meri, mets, matk, ratas, kanuu, kivid, loomad,...
Ja siis maakondade järgi ka.
Sest jõhker inspo ikka, täiega ajab isu peale. Aga ma kohe ei saa minna. Ja kui ma pärast tulen otsima, ei leia ma midagi enam üles.

Kaur said...

TT, mul mingit rajafaili pole, aga see poleks ka huvitav, vaevalt et sa samu sihte pidi tahad kolada.

Uitru säär ja Ihasalu poolsaar on siin: https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/link/mzujgxR4

Üle Jägala jõe saab joast ülesvoolu üle paisu-silla või Koogi juurest maanteed pidi. Allavoolu on Linnamäe HEJ tamm ja Jõesuu rippsild. Seda viimast soovitan väga :), aga seekord seal ei käinud.

Anonymous said...

Tavaru kivid täitsa olemas! kuus meetrit kõrgust neil vast enam pole - maa sisse "vajunud".
Ei tea, milliseid nägite - asuvad ühe aia nurga peal, võrkaed pooleldi neist üle.

Kaur said...

Siis nägin ikka neidsamu.
Kõrgust ehk kaks-kolm meetrit, poole vähem kui kaardil kirjas.
Regio atlas on varemgi rändrahnude kõrguse suuremaks valetanud.
Aitäh!