Thursday, May 14, 2020

Õhtused rattasõidud

Mulle meeldib rattaga sõita õhtuti, päikeseloojangu eel ja järel. Kõik on siis kuidagi parem ja mõnusam kui päeval. Tööd ja mured on selja taga. Valgus on pehme ja loojang lisab sellele oma värve. Tuul on vaiksem kui päeval. Liiklust on vähe või pole üldse. Kõik on rahulik, rauge, sume. Ja sina veered selle keskel...

Täna läksin välja ilma mingi plaanita. Ma tavaliselt mõtlen mingi eesmärgi välja, näiteks eile käisime Merivälja rändrahne vaatamas. Aga täna lihtsalt sõitsin. Kadriorg, Järve, Männiku, Saku. Sealt läbi Kasemetsa Tõdvale. Tõdvalt viib väga mõnus ja vaikne tee üle Paekna ja Lähtse Kiilini. Ja sealt juba Kangru, Uuesalu, Peetri kaudu koju tagasi.

Päris midagi nägemata ikka ei saanud. Asjad ja kohad lihtsalt on tee ääres ja tahavad, et neid märgataks. Ma siis ei olnud ebaviisakas ja märkasin kah, kuidas muidu.

Peeter Suure Merekindluse betoonist varjendid Männiku liivakarjääri kõrval, eelmise sajandi algusest. PSM monstrumid on paksust betoonist ja peaaegu hävitamatud. Männikul oli / on neid ekstra tihedalt - vaata kaarti. Kolm tükki on otse kergliiklustee ääres. Kahjuks ma ei pildistanud neid, oleks võinud, valgus oli väga ilus.

Samas wakepargi taga varjendite ümber on discgolfi rada. Rahvast oli tihedalt. Kui on üks spordiala, mis leebest karantiinist võidab, siis see on just discgolf. :)

Veel nägin vanemat militaarpärandit:

Harivaid silte:

Ohvrikivi, rohkes kasutuses:

Lisaks nägin Läsna hiiepärna. See on teest veidi eemal, tuli ekstra kohale sõita.

Rada ka:


Eile aga sõitsime Meriväljal ja nägime nelja rändrahnu.
Pärnamäe hiidrahnu "Ecolandi risti" lähedal,  https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/link/-1cDR0o
Merivälja hiidrahnu Merivälja pansionaadi aias, https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/link/0MZ2V6Oc
Merivälja suurkivi Rändrahnu teel, https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/link/JhYjNSmx
Väina tee kivi Merivälja pargis, https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/link/b0a2XFbt
Lisaks imetlesime Pärnamäe panka ja imestasime, et miks me keegi seda varem näinud ei ole ometigi.

Pärnamäe rahn on tohutu, ligi kuus meetrit kõrge, ja seisab keset põldu. Kuid tal on paar puud ümber ja nii ma teda seni näinud polegi. Mööda sõitnud olen temast tuhat korda...

Rattasõit on tore :)

4 comments:

Frieda said...

See esimene lõik - JAAAA!
Mul on alati tahtmine sellest tundest kõigile rääkida - no et siis nad ju saaksid aru ja tahaksid ka. Aga nii see vist ei toimi. Kes teavad, need teavad niigi.

Kaur said...

Ei nad tea!
Aga ma levitan nakkust ja kutsun sõpru kaasa. :)

TT said...

Ajad hamba verele. Pikk sõit kokku tuli?

Kaur said...

65 km. Rahulikus tempos, enamik asfalt, ei mingit sporti ega üldse pingutust :)