Tuesday, May 7, 2019

Aidu karjääri süstamatk

1. mail oli hulk rahvast süstaga Aidu karjääril, mina ka. Algus RMK Aidu-Liiva lõkkekohal. Sealt tegime 23 km ringi piki sinise kammi "piisid". Plaan Ojamaa ja Purtse jõed üle vaadata jäi järgmiseks korraks. Kolmel korral pidime süstad ühest kanalist teise ümber tassima. Hea trenn!

Aidu maastik on omapärane. Tööstuspärand, ümbertöötatud "maapõu". Ühelt poolt... õõvastav. Inimene on looduse pahurpidi keeranud ja osa ahjus ära põletanud. Järel jääb retsitud, ebaloomulik maastik. Ning seda jäätmaad on Ida-Virus väga palju, vaadake mõne sati-kaardi pealt.

Teiselt poolt võtab loodus oma tagasi. Puu kasvab, lind lendab. Inimene aitab kaasa ka, haljastusprojektid toimivad seal hästi. Aidus elavad või liiguvad kõik meie loomad, ka hunt ja karu. Kas tuhande aasta pärast on tranšeed kinni vajunud ja küngastik sile? Näis... kui on kedagi, kes vaataks.

Kõige veidram koht oli Sipelgamägi:

Sipelgamägi kuhjati kokku 1979.aastal tolle aja Euroopa suurima mammutekskavaatori ESKU 1 noole remondiks. Kuna noolt ei olnud võimalik maapinnale lasta, siis ekskavaator ise kuhjas kokku mäe, sõitis noolega selle vastu ja alles siis ulatuti kraanade ning muu tehnika abil mäele sõites noolt remontima.
Sipelgamäeks hakati Aidu vaateplatvormi kutsuma seetõttu, et kaevandajad päästsid raielangilt sipelgpesa, mille toimetasid kartulikotiga vaatemäe jalamile. Nüüd, aastakümneid hiljem on sipelgad endiselt mäe kindlad asukad.

Nägime ka kurikuulsaid "sõnajala tuulikuid", karjääri lõunakülje paeseina, vees kasvavat metsa.

Hea seltskond ja imetore päev!

2014 käisin samas Xdreamil. Oli väga meeleolukas:
https://kurinurm.blogspot.com/2014/06/aidu-xdream.html





Piltide autorid: P. ja R.

2 comments:

Kaamos said...

Kaks aastat tagasi käisime sõpradega Aidu kammipiidel öisel parveretkel. Tegime kopraga võidu (tema võit) ja ei näinud ühtegi kala. Neid vist polegi seal?
Iga kell läheks uuesti.

Anonymous said...

On küll kalad. Käisin seal suvel ujumas ja väga palju pisikesi kalu oli :)

Kaur