Tuesday, February 14, 2012

Pealambi valik - Black Diamond Spot

Tahtsin uut pealampi. Vana Petzl Tikka on olnud tubli, aga uued lambid on heledamad, ja Tikkal kipub karp lahti & patareid välja tulema. (Lapsed on teda liiga palju haamrina kasutanud.)
Aga millist osta? Poes on kõik. Alumine ots on paar eurot, ülemine 800€ kanti (Lupine Betty).

Ostsin siis kohe mitu:
Jarkii Lutš - 10€ - ehituspoest
Petzl Tikka XP 2 - 41€ - REI
Black Diamond Spot - 30€ - REI

Jarkii Lutš 3W.
Valgust annab palju. Aga. See valgus läheb kas alla suusaninadele, või üles kuuseokstele. Vahepealset varianti pole. Nii valgustab teed / rada vaid halo, ja sellel pole nagu suurt mõtet.
Kui tahtsin lampi teistega võrrelda, ei võtnud ta enam pilti ette - pime. Ei hakand uurima ka, et mis tal katki läks - pealamp olgu vastupidav! - ja kui pole, ei ole teda vaja. Prükkarisse.

Tikka XP 2, 80 luumenit.
Korralik lüliti, lihtne lülimis-loogika, mõnus ühtlane ja teravate varjudeta halo, hajutus-režiim telgis kasutuseks, väga mugav asendi muutmine/fikseerimine. Metsas selgus küll, et valgusvoog ei ole päris ühtlane, moodustades keskele liiga heleda laigu. Laik tõmbab tähelepanu endale ja ümbrus jääb hämaraks. Aga see on juba norimine. Hea lamp!

Black Diamond Spot, 90 luumenit.
Sel lambil on palju miinuseid. Lüliti on vilets - isegi näpuga on raske leida, paksu kindaga seda kasutada ei saa. Režiime on nii palju, et kogu aeg läheb segamini. (Tootjad on veendund, et palju featuure = hea, nii on kõikidel "parematel" lampidel punane valgus, vilkuv punane valgus, Spotil veel kaks eraldi LEDi hajusvalguse jaoks.) Halo äär on järsk, nii et jalge ette tekib terav vari. Et noh...

Aga metsas osutus lamp täiega mõnusaks. Nii et kasutusse jääb just see.

Võrdluses vana Tikkaga näitasid kõik uued lambid (peale Lutši, mis kooles) üles ohtrat valgusjõudu. Ka uued odavad Tikka Plus-id (21€) on väga head.

Spot-ist järgmine lamp on Black Diamond Storm, mis on +10 luumenit, +1 AAA patarei, +23 grammi ja veekindlus. Tagantjärele mõtlen, et oleks võinud hoopis selle võtta. Aga no ei võtt. Mõtlesin, et kuidagi kobakas... Tegelt on Spot peas nii kerge, et ei tajugi teist, 23g juurde poleks ka midagi muutnud.

No comments: