Sunday, October 18, 2020

Mulgimaa rattasõit


Loodi põrgu ehk koopad Viraski oja paljandis

Veetsin eile imeilusa päeva Viljandi lähedal. 

Ma ei tea Mulgimaast mitte midagi. Eelmisel kevadel käisin Mulgi rattamaratonil ja kunagi ammu Karksi-Nuia öisel Xdreamil, kuid kes siis võistlusel maastikku vaatab. Nüüd otsisin lihtsalt paar matkarada ja joonistasin kaardile neid pidi ringi. Kuid päriselt polnud mul aimugi, mida oodata. Loodi, Õisu, Polli - need olid minu jaoks vaid nimed. Seetõttu sain jälle ja jälle üllatuda. 

Ilm oli hea ja loodus sügiseselt kaunis. Mulgimaa kultuur-maastik on väga kaunis, looklev ja avara vaatega. Siin oleks ka maantee-rattaga tore sõita! Harjumaa lameduses on MNT pealt avanev vaade lihtsalt olematu. 

Kõige ägedam koht oli "Loodi põrgu". See on kõrge koobastega liivakivi-paljand Viraski ojal. Oja ennast pole ollagi, aga paljand on 15-18 meetri kõrgune! Ja oja voolab _läbi_ liivakivis oleva värava. Šeff! Väiksemaid paljandeid on samas orus veel palju.

Loodi koobas, Varstu / Viraski oja

Õisu matkarada oli sarnases sügavas orus ja samuti väga ilus. Ürgmets, kivide vahel voolav oja ja järsud nõlvad. 

Vidva jõgi, Õisu matkarada

Õisu rändrahnud olid ootamatud. Ma arvasin, et Lõuna-Eestis rändrahne eriti pole. Eh...!! Õisu omad on väga pirakad, ainult et suur osa neist on suuremas osas mulla / maapinna all. Põhja-Eesti rahnud vedelevad enamasti otse pinnal. 

Kuid äge ja huvitav oli kogu päev. Maastikurattaga on ka ühest puntktist teise sõita tore. Ma eelistan alati võimalikult rajakesi või kruusateid. Maa-ameti kaart on siin väga abiks, sellel on iga kitserada peal. Jalgratta jaoks tähendab see tihti "tehnilist singlit", mida pidi tuleb nikerdada, vingerdada ja hoolikalt tasakaalu hoides sõita. See on lõbus, ehkki muidugi väga aeglane. 

Sinialliku allikas / allikajärv

Rajake

Tõllamäe hiietamm

Igal pikemal sõidul leian ma mõne koha, kus teed pole üldse või on maaomanik selle kinni pannud. Siis tuleb kas ringi minna või läbi võsa trügida. Eilne kõige teravam lõik oli Paistust Polli mägede suusarajale, seal oleks küll tahtnud jalgratta maha jätta, no ei mahu ta läbi võsa :) Ehkki nii Regio kui Maa-ameti kaardi peal on seal tee mis tee. 

Tee Paistust Polli mägedele

Kogu rada siis selline:

  • Sinialliku matkarada, linnamägi ja allikas ise
  • Loodi lehisepuistu
  • Loodi mõis
  • Loodi matkarada / Paistu ürgorg Viraski ojal, liivakivipaljandid, "Loodi põrgu"
  • Tõllamäe hiietamm
  • Jaanikildi rändrahn
  • Õisu vana raudtee-tamm
  • Õisu järv ja vaatetorn
  • Õisu mõisa kompleks ja allee
  • Õisu matkarada Vidva oja orus, liivakivipaljandid, "Õisu põrguorg"
  • Õisu kivikülv ja rändrahnud
  • Paistu kirik (ja külapood selle vastas)
  • Polli mäed
  • Holstre-Polli vaatetorn
  • uuesti Sinialliku matkarada ja Sinialliku järv
  • Lisaks mitu vesiveskit, mõisa karjalaudad ja muud majandus-hooned
Algus-lõpp Ramsis Sinialliku matkaraja alguses.
6 tundi. 
65 km rattasõitu + 3 km jalgsi. 

Ma väga kiidan ja tänan inimesi, kes teevad matkaradade info-tahvleid. Uued tahvlid on väga head. Tekst on huvitav, parasjagu pikk, suure selge kirjaga, fotod on ilusad, kaardid on selged. Ma loen alati kõik läbi ja see annab matkamisele minu jaoks palju juurde. Aitäh!


Raja skeem. Kui huvi, kliki suuremaks.

4 comments:

TT said...

Põnev piirkond tundub. Ise polegi sealkandis ringi hulkunud, ainult kunagi kooliajal sai Karksi-Nuias spordilaagris oldud. Nagu näha, en Eestis piisavalt kohti, mida avastada.

Lendav said...

Siniallikast käisime kunagi 80-90-ndatel regulaarselt vett toomas. See oli vanast ajast teada raviallikas. Meie tõime tavaliselt korraga paarsada liitrit joogiveeks. Eriti hea oli vesi peale kuivaperioodi, mil vihmad polnud mäenõlvalt allikasse voolanud ja vett sogaseks ajanud. Ma ei näinud mitte kordagi, et see vesi oleks kuidagi kõlbmatuks muutunud - roheliseks vms. Esimesel korral toodud vesi seisis pudelis (küll jahedas keldris) joogikõlblikuna ligi 20 aastat.

Nüüd, kui sinnakanti juhtun, käin lapsepõlve retkede mälestuseks ikka allikat vaatamas ja joon peotäie vett.

Aga kõik need teised kohad on küll käimata - tuleb minna!

Arne said...

Paar nädalat tagasi olin Loodil, ratas oli ka kaasas. Loodi põrgust tegin täpselt samad pildid :) Kusjuures see läbi kalju voolamise asi on seal uus, mõned aastad tagasi tegi oja veel ringi. Ramsi, Siniallika ja Tõllamäe tamm said kah ära tsekitud. Loodi mõisas tasub tsekkida Maailma Kõige Üksildasemat Lambipoodi.

Kaur said...

Ma imestasin selle kohta kirjeldusi lugedes, et miks seda "tunnelit" ei mainita.

2015 foto samast:
http://geokogud.info/file/29115

2016 sügisel aga on tunnel igatahes praegusega sarnane:
http://pilkutaja.blogspot.com/2016/09/

See artikkel annab läbimurde aastaks 2011:
https://sakala.postimees.ee/611668/loodi-porgus-kolis-jogi-uude-sangi