Monday, August 8, 2016

Süstamatk Colorado jõel

Kõik insenerid teavad Hooveri tammi. Colorado jõgi jookseb Grand Canyonist läbi Mojave kõrbe Vaiksesse ookeani. Las Vegase juures blokib jõe ära maailma esimene suur betoontamm. Üles loob see Meadi paisjärve. Tammi all on sügav kanjon, Black Canyon. Kuna veel 70 miili allavoolu on uus tamm. siis on Colorado jõgi seal sisuliselt paisjärv. Ja seal saab süstaga sõita.

Mind viis süstama Desert Adventures. Ise sinna ei saa. Esiteks on see kaitseala. Teiseks ei lubata suvalisi matse Hooveri tammi juurde - kriitiline infra ikkagi. Äkki sa keerad kraanid lahti ja uputad pool Kaliforniat ära? Niisiis - guided tour. Ja mu elu kõige ägedam giidiga retk!

D.A. võttis mu hotellist peale kell 5 hommikul. Vahepeatus Boulder Citys (kontrollitakse pääsulube, need on rangelt nimelised) ja kell 7 olime Hooveri tammi all. Ma olen selle PEAL mitu korda käinud, see on USA üks suurtest tehnika-imedest. Nüüd vaatasin sama asja ALTPOOLT!

Meid oli neli turisti ja giid, kõik lühestes süstades.
Vened vette, kiire instruktaaž ja sõitma!

Ümbritsevas kõrbes on suvel 100F / 38C sooja. Lake Mead soojeneb üles, aga Black Canyoni vesi on ühtlaselt külm - paarteist kraadi. Suur oli mu imestus, kui ma esimeses abajas jala vette pistsin ja see vesi oli.. soe. Või mis soe, kuum!

Olime maabunud termaalvee ojas!

Esimene pool päevast mööduski kuuma veega hullates. Kuumaveeallikaid on seal igal sammul. (Või tõmbel, kui süstas liikuda.) Sissevoolavad haru-ojad on kõike termaalsed. Mingit muud "tavalist" vett seal ei ole - kõrb! Sõitsime mitme külg-kanjonini, kõndisime neid pidi üles ja vaatasime kalju seest voolavat, seinu pidi nirisevat või ojana voolavat vett. Ühes külgorus oli kuuma vee koseke - massaažik täpselt paras. Istusime viiekesi suures kuumas basseinis, lobisesime ja käisime kordamööda vee all kaifimas.

Ausalt - see oli üks mõnusamaid hetki mu elus!

Lisaks käisime kahes veepiiril olevas koopas ja ühes kaljuses külg-kanjonis. Giid - noor sportlik kutt - jutustas lakkamatult kohalikest taimedest, piirkonna ajaloost ja geoloogiast ja veepoliitika keerdkäikudest.

Enne lõunat sõitsime 8 miili, pärast veel 4. Voolu polnud ja tuul oli vastu. BC tagumine osa on mõnel päeval täis mootorpaate (neile kehtib mingi keerukas reeglistik) ja täna oli just see päev. Müra ja kiilulained olid päris tüütud. Lõpuks jõudsime Willow Beach Marinasse, mis tuletas meelde, KUI vastik on tsivilisatsioon ja milline õnn meil oli päev sellest eemal veeta.

Üks ilusamaid päevi mu elus!

Colorado jõgi on Nevada ja Arizona osariikide vaheline piir. Startisime Nevadast, lõpetasime üle jõe Arizonas.

Pilte ma ei teinud, aga internetist muidugi leiab:
https://www.google.com/search?q=black+canyon+colorado+kayak&tbm=isch

3 comments:

Indigoaalane said...

No nii vau ja äge! Täitsa kohe kade meel on, aga Sinu pärast hea meel :)

Anonymous said...

Kui Lake Meadist voolab vesi Black Canyonisse, kuidas see siis vahepeal maha jahtub?

Kaur said...

Anon: ma ise ka mõtlesin selle peale. Ehk on nii, et soojaks läheb vaid Meadi ülemine ja kaldapoolne vesi, aga veehaare toimub alt?

http://www.desertusa.com/riverinfo/c_river.html kirjutab:
Lake Mead - Water temp 78+ (25C)
Ja Black Canyonis oli tõesti paarteist kraadi.