Thursday, July 10, 2008

Surm mägedes

Üks firnikas sai Alpides surma. Firninõlval - kurval kombel irooniline. Nagu ma aru saan, libises, kukkus kuidagi halvasti selja peale, ei saanud kirkat kätte / lumme ja läks.

Päris paha tunne on. Kas Katile kirjutada või mitte? Pigem mitte... Elbrusel on ka firnikaid, nad kuulevad niigi... Nõlval libisemise peatamist ja kirka kasutamist harjutavad nad seal kindlasti - aga mis tundega, pärast sellist uudist? Huh :(

See mägi on ikka kuradima ilus. Ja päris tehniline:
Aiguille du Chardonnet, Forbes Arête
Aiguille du Chardonnet @ Peakware
Struck by lightning on the Aiguille du Chardonnet

Kohaliku mägilehe uudisnupp:
Chamonix News | Busy day for the Chamonix rescue services
by Caroline Face | Ski News Reporter | published 10-Jul-2008

One of the warmest days of the summer season so far brought the mountaineers out in force in the Chamonix Valley yesterday (Wednesday) and along with it a busy day for the PGHM mountain rescue services.

Interventions in just the one day totalled eight. Tragically, the most serious incident was a climbing accident just after a group had summited the famous Forbes Arret. On making their way down, one of the group, a 28 year old Estonian woman slipped and fell 300m to her death. She was, according to the local newspaper, not roped up for the descent.

In a separate incident yesterday, a Scottish climber suffered head injuries after a rock fall on the 'Lawrence of Arabia' section of the Vallee Blanche. The climber was choppered to Sallanches hospital, before being transferred to specialists at Geneva hospital.

If you're heading up the mountain in all this fine weather, don't forget to be well-equipped and well-informed before setting off!


13. juuli 2008:
Sain Katilt sellise SMS-i:
Eile meie kutid päästsid traaversil poola tüdruku elu, kelle grupp oli maha jätt. Tassisid alla meie arstini.

15. juuli 2008 - nuga selga:
Eesti Päevalehe artiklis süüdistavad Urmas Grauen ja Ilmar Priimets gruppi kogenematuses, avantürismis ja demagoogias. NO KURAT! Võimalik, et neil on tehnilises mõttes õigus - nad on tõesti kogenud alpinistid, eks - aga no ei ole praegu aeg ega koht seda sellisel kombel välja öelda! Nii lähedastel kui grupiliikmetel on praegu niigi valus olla, hakata kedagi lehes avalikult süüdistama... uskumatu. Eesti on väike, kõik tunnevad kõiki, Priimets on Firni liige (seega süüdistab ta iseenda klubi tegevjuhti ja eestvedajat) ja Grauen Hiiemäega koos mägedes käinud... Huh.

Igal õnnetusel on põhjus ja alati saab kellegi kohta öelda "näe, tema on süüdi". Sõber lubas sõbra väsinuna rooli... Emme ei hoidnud lapsel silma peal ja laps uppus koduaia tiiki... On selge, et selliste õnnetuste puhul on kõige valusam tolsamal "süüdlasel" endal. Näpuga näitamine ei tee siin kedagi õnnelikumaks, vaid toob valu ainult juurde.

Eriti haige on aga selliste süüdistuste pildumine avalikus meedias. Avalik huvi puudub täiesti, epl.ee artikkel teemal "kuidas liikuda firninõlval" ei aita küll kedagi. Aga eks leht kirjutab kõigest, mis lugejaid ja klikke juurde toob.